mar1973 16.04.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Pozwolę sobie na odgrzanie kotleta: Mam zamiar zakupić taką pompę http://allegro.pl/pompa-ciepla-hewalex-pcwu-3-8h-a3-powietrzna-24h-i4157896642.html Mam zakupiony zbiornik 200l z jedną wężownicą, czy będzie odpowiedni do wskzanej pompy? witam lepszym rozwiązaniem będzie nowa pompa w ofercie HEWALEX-u - PCWU 2,5kW http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/pompa-ciepla-pcwu-25kw.html?utm_source=newsletter&utm_medium=mail&utm_term=nowa_pompa&utm_campaign=nowa_pompa_16.04 pompa, o której piszesz została wycofana ze sprzedaży - nowa pompa ma lepszą sprawność oraz sterowanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 16.04.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 cena za tą pompę to już kpina. W tej cenie kupisz już pompę z zasobnikiem. A tu płacisz słono - zbyt słono. Ceny pomp ciepła produkowanych w Polsce coraz bardziej mnie zadziwiają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.04.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 witam lepszym rozwiązaniem będzie nowa pompa w ofercie HEWALEX-u - PCWU 2,5kW http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/pompa-ciepla-pcwu-25kw.html?utm_source=newsletter&utm_medium=mail&utm_term=nowa_pompa&utm_campaign=nowa_pompa_16.04 pompa, o której piszesz została wycofana ze sprzedaży - nowa pompa ma lepszą sprawność oraz sterowanie pozdrawiam Widzę, że COP podają taki sam jak w poprzedniej, więc nie wiem czym objawia się ta większa sprawność, ciekawe czy też nie wliczyli do niego pompki obiegowej jak w starszej wersji. Jeśli ktoś już ją kupi to niech dokupi ciepłomierz i poda wyniki - ciekawe czy po tym też ją wycofają ze sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 16.04.2014 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ale obudowa nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.04.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Widzę, że COP podają taki sam jak w poprzedniej, więc nie wiem czym objawia się ta większa sprawność, ciekawe czy też nie wliczyli do niego pompki obiegowej jak w starszej wersji. Jeśli ktoś już ją kupi to niech dokupi ciepłomierz i poda wyniki - ciekawe czy po tym też ją wycofają ze sprzedaży witam "copy" podawane są wg obowiązującej nowej normy (EN 16147) dla PC co do sprawdzenia "wyników" Hewalex sprzedaje (ma w ofercie) ciepłomierz "kompatybilny" z tą pompą ciepła - odczyty jasno pokażą czy "wyniki" są realne - jakby co to reklamować można, wg mnie podkładaliby się... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.04.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 cena za tą pompę to już kpina. W tej cenie kupisz już pompę z zasobnikiem. A tu płacisz słono - zbyt słono. Ceny pomp ciepła produkowanych w Polsce coraz bardziej mnie zadziwiają... Patrzysz na cenę katalogową czy tą za którą można ją kupić u dystrybutorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.04.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Tak swoją drogą czy ktoś z was się orientuje czy ta pompa może działać tylko na wodzie bieżącej, czy może też pracować w układzie zamkniętym.Z jednej strony producent zaleca podpięcie pod wodę bieżącą ze względu na lepszą wymianę ciepła i lepszy COP a z drugiej jak se poczytałem to czyszczenie wymiennika co roku ze względu na osadzający się kamień nie brzmi zachęcająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.04.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Tak swoją drogą czy ktoś z was się orientuje czy ta pompa może działać tylko na wodzie bieżącej, czy może też pracować w układzie zamkniętym. Z jednej strony producent zaleca podpięcie pod wodę bieżącą ze względu na lepszą wymianę ciepła i lepszy COP a z drugiej jak se poczytałem to czyszczenie wymiennika co roku ze względu na osadzający się kamień nie brzmi zachęcająco. witam oczywiście może "pracować w układzie zamkniętym" czyszczenie wymiennika zależy od jakości wody - żaden z moich klientów jeszcze nie odkamieniał wymiennika nie polecam podobnych urządzeń osobom, które czerpią "twardą" wodę ze studni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.04.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 ale obudowa nowa Może ta jest szczelna bo poprzednią musiałem pooklejać taśmą aluminiową bo dmuchało szparami jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.04.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 witam oczywiście może "pracować w układzie zamkniętym" czyszczenie wymiennika zależy od jakości wody - żaden z moich klientów jeszcze nie odkamieniał wymiennika nie polecam podobnych urządzeń osobom, które czerpią "twardą" wodę ze studni pozdrawiam U mnie w sieci woda ma ponad 20 stopni niemieckich, podobnie pewnie też jest w wielu domach. Na szczęście mam zmiękczacz i się tym nie muszę przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.04.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 witam "copy" podawane są wg obowiązującej nowej normy (EN 16147) dla PC co do sprawdzenia "wyników" Hewalex sprzedaje (ma w ofercie) ciepłomierz "kompatybilny" z tą pompą ciepła - odczyty jasno pokażą czy "wyniki" są realne - jakby co to reklamować można, wg mnie podkładaliby się... pozdrawiam Czyli pompka obiegowa się wlicza czy nie ? Czy możesz podać link do tego ciepłomierza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.04.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Czyli pompka obiegowa się wlicza czy nie ? Czy możesz podać link do tego ciepłomierza ? witam wydaje mi się. że zgodnie z normą pompa obiegowa się nie jest wliczana zestaw z ciepłomierzem widziałem na targach Instalacje w Poznaniu w zeszłym tygodniu to będzie opcja przy pompach do c.w.u. w innych nowych pompach - gruntowych i powietrznych do c.o. ciepłomierz oraz system Ekontrol będzie w standardzie na stronie jeszcze tego nie mają jak tylko dostanę informację - wyślę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.04.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Dzięki za info - ciekaw jestem wskazań tych ciepłomierzy w warunkach rzeczywistych. Od wczoraj nocą grzeję CO Hewalexem i jest ok - temp. w domu nie spadła [21,2] a PPC przed dobę pobrała 15,6 kWh głównie w taniej taryfie, więc koszt porównywalny z ekogroszkiem. PPC wpięta w obieg cyrkulacji ładuje zasobnik, wężownica odbiera dzięki pracy pompki CWU a w instalację pcha pompka CO od kotła - kocioł był wczoraj w obiegu jako bufor, dzisiaj go odciąłem z obiegu zaworem. Na wykresach pod linkiem widać jakie mam temperatury w instalacji - wczoraj maksymalnie 40*C szło na instalację a w zasobniku było niecałe 50 [PPC zadałem 60 czyli maksimum]. Ciekawe czy dzisiaj osiągnie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onken 01.05.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Podepnę sie pod temat Czy mozna uzyc tego Hevalexa do sprawnego chłodzenia domu ? Myslalem tezo grzaniu wody CU ale mam wode ze studni a tu widze ze problem z kamieniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 01.05.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 do chłodzenia - tak. Ale jednego pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onken 02.05.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Hmmm, czremu tylko jednego pokoju ? Instalacje wentylacyjną mam po całym mieszkaniu rozprowadzoną , jakby dmuchało mi około 10 stopni to by było super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 02.05.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Hmmm, czremu tylko jednego pokoju ? Instalacje wentylacyjną mam po całym mieszkaniu rozprowadzoną , jakby dmuchało mi około 10 stopni to by było super Wydajność takiej pompy to w zależności od modelu wynosi do ok 3,8kW. Taka moc chłodnicza to trochę mało jak na dom. Pojedyncza jednostka ma tyle na jeden średni salon, a co tu mówić o reszcie. Minimalnie możesz sobie podnieść komfort w całym domu, ale to minimalnie. Jedno-dwa pomieszczenia schłodzisz dobrze. Po prostu brakuje wydajności. 10*C to nie jedyny parametr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onken 03.05.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 ok, rozumiem A pompa ciepła innej firmy, meeting, ma wydajnosc w chłodzeniu 5 kW To chyba lepszy parametr, do tego mam wymiennik w kanale jeden 3,65 kW ( na górę ) , na dół około 1,8 kW, wodą ze studni jakos to dawało rade ( 9-12 stopni woda w studni., ale przepływnosc tylko około 100-200 litrów na godzinę ) bo bym wypompował studni i szło do kanalizacji :/ Ten Meeting robi chyba cos około 7-9 stopni , i przepływnosc około 2000 l na godzine Wiec powinno być wtedy lepiej niz było przez studnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.05.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 nie uzyskasz zadowalających parametrów tymi pompami. Zrozum to. Dałeś się nabrać na slogan producentów, jakoby niby te pompy nadawały się na klimatyzatory O wywalaniu 200l wody w kanał, w czasach gdy wszyscy zaczynają wodę oszczędzać - nawet się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onken 03.05.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) Dlatego własnie chce zaprzestać wywalania wody w kanał od początku mi sie to nie podobało ale chłodzenie było Uwazacie ze kupując taką pompę efekt bedzie gorszy niz tym przelewaniem sie wody ze studni ? Wydaje mi sie ze powinno to działać podobnie, skoro ma przepływ 2000 litrów na godzinę Przeciez skoro nagrzewa wodę ( 300 litrów w 2-3 godziny ) to i jako chłodzenie tez powinno dzialac prawidłowo, tzn na tej samej zasadzie co woda ze studni Oczywiscie nie mam tu na mysli Hevalexa ktory chłodzi tylko powietrzem i to w małym stopniu Mam na mysli pompę meetinga, która ma wbudowaną opcję chłodzenia cieczy ( tak jak i wodę podgrzewa ) i to idzie do klimakonwektorów w domu, wiec nie rozumiem czemu by miało nie działac ? Edytowane 3 Maja 2014 przez Onken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts