vega1 03.05.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 w ogóle mi się nie chce nawet z Tobą pisać kolego. Jak można marnować 200l wody/h? Nie nauczyli Cię, że woda należy do zapasów które ulegają wyczerpaniu? Kup sobie klimatyzator, albo zrób GWC rurowe. Osiągniesz więcej niż kombinując z wodą i tymi pompami. Ode mnie tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onken 03.05.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Przeciez tłumacze ze nie chcę więcej marnować wody i stąd tez ten temat, to teraz kolega czepia się tego faktu GWC rurowego nie zrobie bo nie mam gdzie rozkopywac okolicy domu :/ a klimatyzatory w domu to ostatecznosc bo to prucie połowy domu, żona by mnie wyrzuciła z domu i najwygodniej byłoby zastosować istniejący układ wentylacji-klimatyzacji Czy jeszcze znajdzie się ktos kto wypowie się w tym temacie mojego nowego pomysłu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.05.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Do chłodzenia zrób zwykłą klime jesienią i wiosną " tanie grzanie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.05.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Hmmm, czremu tylko jednego pokoju ? Instalacje wentylacyjną mam po całym mieszkaniu rozprowadzoną , jakby dmuchało mi około 10 stopni to by było super Przeczytaj moje wcześniejsze posty w tym temacie bo nie chcę się powtarzać ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.05.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Wydajność takiej pompy to w zależności od modelu wynosi do ok 3,8kW. Taka moc chłodnicza to trochę mało jak na dom. Pojedyncza jednostka ma tyle na jeden średni salon, a co tu mówić o reszcie. Minimalnie możesz sobie podnieść komfort w całym domu, ale to minimalnie. Jedno-dwa pomieszczenia schłodzisz dobrze. Po prostu brakuje wydajności. 10*C to nie jedyny parametr... Wydajność grzewcza do 4,0 kW chwilami dochodzi, ale chłodnicza to 3,8 - ok. 1,3 [tyle prądu to pobiera i zgadnij na co jest ten prąd przetwarzany] czyli z 2,5 kW i to tylko wtedy gdy grzana jest CWU a to zbyt krótko. Do tego sporo ciepła z tej CWU zostaje w domu. Zgadza się - jedno, dwa pomieszczenia da się schłodzić, ale przy dużym przepływie powietrza [ok. 800 m3/godz] komfort tego chłodzenia byłby delikatnie mówiąc średni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.05.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Do chłodzenia zrób zwykłą klime jesienią i wiosną " tanie grzanie " Zgadza się - i niech każdy zastanawiający się nad chłodzeniem PPC weźmie to sobie do serca i w tej cenie kupi chociaż jeden klimatyzator bo lepiej na tym wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.05.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Przeciez tłumacze ze nie chcę więcej marnować wody i stąd tez ten temat, to teraz kolega czepia się tego faktu GWC rurowego nie zrobie bo nie mam gdzie rozkopywac okolicy domu :/ a klimatyzatory w domu to ostatecznosc bo to prucie połowy domu, żona by mnie wyrzuciła z domu i najwygodniej byłoby zastosować istniejący układ wentylacji-klimatyzacji Czy jeszcze znajdzie się ktos kto wypowie się w tym temacie mojego nowego pomysłu ? Skoro masz wentylację mechaniczną z rekuperatorem to może wystarczy zamontować jeden wydajny klimatyzator np. w sypialni na poddaszu a chłód rozejdzie się na korytarz i wróci z powietrzem nawiewanym odzyskany w rekuperatorze. Tak planuję zrobić u siebie - czy zadziała jeszcze nie wiem, ale instalację mogę położyć na strychu i zostanie jedynie montaż jednostki zewn, na elewacji oraz wewn. w pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onken 10.05.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) Hmmm Czyli taki meeting który ma funkcję chłodzenia wody w obiegu nie da rady ?? Przeciez w teorii ma on przepływ 2000 m szesciennych na godzine, i jak rozumiem ta woda powinna miec wtedy około 8-10 stopni ? Jesli to piscic do klimakonwektorów na gore ktory tam ma około 4 kW i na doł ktory ma ok. 3 kW to w teorii powinno chłodzic czy tez nie ? Jak przypominam to posiadałem instalację na klimakonwektorze i przepływie chłodnej wody ale po 1 - rekuperoator daje tylko ok 300-350 m szesc. wymiany powietrza co do chlodzenia jest mało ale komfort przy przelywie wody studziennej jako tako jakis był i czy bedzie tak samo zachowany przy PPC z funkcją chłodzenia cieczą, czy ta woda co bedzie wracac bedzie jednak zbyt ciepła i nie dam rady jej ponownie schlodzic a co najwazniejsze sensownie tego uzywac ? W sumie kliamtyzator nascienny inverter chyba tez bedzie miał jednak lepsza wydajnosc i bedzie jednak oszczedniejszy ? Ewentualnie który spilt zakupić by był cichy, wydajny, oszczędny i w przyzwoitej cenie ? Edytowane 10 Maja 2014 przez Onken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.05.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Hmmm Czyli taki meeting który ma funkcję chłodzenia wody w obiegu nie da rady ?? Przeciez w teorii ma on przepływ 2000 m szesciennych na godzine, i jak rozumiem ta woda powinna miec wtedy około 8-10 stopni ? Jesli to piscic do klimakonwektorów na gore ktory tam ma około 4 kW i na doł ktory ma ok. 3 kW to w teorii powinno chłodzic czy tez nie ? Jak przypominam to posiadałem instalację na klimakonwektorze i przepływie chłodnej wody ale po 1 - rekuperoator daje tylko ok 300-350 m szesc. wymiany powietrza co do chlodzenia jest mało ale komfort przy przelywie wody studziennej jako tako jakis był i czy bedzie tak samo zachowany przy PPC z funkcją chłodzenia cieczą, czy ta woda co bedzie wracac bedzie jednak zbyt ciepła i nie dam rady jej ponownie schlodzic a co najwazniejsze sensownie tego uzywac ? W sumie kliamtyzator nascienny inverter chyba tez bedzie miał jednak lepsza wydajnosc i bedzie jednak oszczedniejszy ? Ewentualnie który spilt zakupić by był cichy, wydajny, oszczędny i w przyzwoitej cenie ? Podaj link do meetinga bo nie wiem o czym mowa. Te 7 kW do klimakonwektorów trzeba skądś wziąć a PPC do CWU nie da tyle stale chyba, że będziesz podgrzewał CWU dla osiedla domków Tak klimatyzator - inverter jest znacznie sensowniejszym rozwiązaniem. Który zakupić poszukaj w odpowiednich wątkach i daj znać bo sam niedługo będę takiego szukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onken 16.05.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 meeting, to np taki: ( ma wbudowaną funkcję chłodzenia cieczy ) http://www.sklepcnc.pl/oferta/pompy-powietrze-woda/meeting-7kw-230v/ Ale wybrałem klimatyzator Gree ( 5,3 kW - model Viola Perfect ) Tyle ze zainstaluje go w otwartej klatce schodowej i ma dmuchac na góre ( otwarte pokoje ) i na dół Dół wspomagany wentylacją kanałową mechaniczną meeting moze by i zadziałał ale....zakup 4000, cały osprzet, mozntaz , kolejne 2 000 jak nie wiecej, ryzykowałbym 6 tys zł na cos co moze nie do konca działac :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwd89 11.06.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 kolego napisz mi dokladnie czemu nowy model mialby byc lepszy niz starszy skoro: 1. Cena w katalogu 4 tys netto to wrecz absurd. poprzedni model mozna bylo brac za 3290 zl netto (po targowaniu 3300zl brutto)2. Wydajnosc poprzedniej to max 3,8-4kw dla grzania a nowej to 2,5kw... 3. Pobor powietrza starszego modelu to ~500m3/h, nowy model 350m3/h, dostajemy ewidentnie slabszy model w cenie wyzszej a za niedlugo pewnie identycznej jak poprzedni, co mi osobiście nie odpowiada. Czy tylko ja odnosze wrazenie ze hewalex wlasnie zarznal kure znoszącą złote jaja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 29.08.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam po długiej nieobecności.Użytkuję PC Hewalex 3.8 od 3 lat. Z obserwacji: - żadnych awarii, - grzeje wodę w dużym buforze z wewnętrznym zasobnikiem na CWU i nagrzewanie idzie dość wolno,- tak jak ktoś wcześniej napisał dmucha szparami i zakleiłem je taśmą,- szybkość nagrzewania zależy silnie od temperatury na zewnątrz - poniżej 10 st nie ma sensu jej używać,- odparowało trochę płynu ze wskaźnika na obudowie - wg serwisu - nieistotne (i tak nie wiadomo co ten wskaźnik pokazuje),- ostatnio zaczął głośniej działać wentylator (być może wytarły się łożyska),- zauważyłem mocne zabrudzenie wentylatora (dostęp kiepski)- wymiennik ciepła dolnego źródła (wygląda jak chłodnica) bez oznak jakiegokolwiek zabrudzenia,- dużym plusem jest automatyczne wznawianie pracy po zaniku prądu (np moja WM tak nie ma).Reasumując, mając na względzie stosunek ceny do funkcjonalności - jestem zadowolony.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob.budownicz 02.09.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 gonzo93, a poniżej 10 st. grzałką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 05.09.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 gonzo93, a poniżej 10 st. grzałką? W pompie nie ma grzałki. Jak jest chłodniej i trzeba włączyć ogrzewanie w kalafiorach to włączam kociołek gazowy a pompa ma zimowy odpoczynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.03.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Na forum mocno promowane są pompy Panasonic'a. Nie twierdze, że są złe ale widzę ze Hewalex jest także pompą inwerterową a wersja 10KW to koszt okolo 12tysięcyPLN. Wiec sporo taniej niż Panasonic. Do tego 5 lat gwarancji... Z racji tego że słabo sie znam na tych wszystkich specyfikacjach - może ktoś napisać pare słów czy technologicznie Hewalex można porównać do Panasonica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.03.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Na forum mocno promowane są pompy Panasonic'a. Nie twierdze, że są złe ale widzę ze Hewalex jest także pompą inwerterową a wersja 10KW to koszt okolo 12tysięcyPLN. Wiec sporo taniej niż Panasonic. Do tego 5 lat gwarancji... Z racji tego że słabo sie znam na tych wszystkich specyfikacjach - może ktoś napisać pare słów czy technologicznie Hewalex można porównać do Panasonica? jedna Hewalex już nie działa http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236459-Co-zrobić-z-zepsutą-trwale-pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 23.03.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 5 lat to pewnie na sprężarkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 27.03.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Kolega w przytoczonym wątku pisze o z zupełnie innym urządzeniu...Powiem szczerze i mnie zainteresowała ta pompa..Czy ktoś posiada taka pompę: http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-powietrzewoda-do-co-cwu-chlodzenia/pompa-ciepla-powietrzewoda-pcco-split-10-kw.html i może coś więcej napisać o niej? Również przyłączam się do prośby o porównanie tej PC z inną.Osobiście posiadam solary Hawalexa które nie przerwanie działają już 8 lat bez jakiejkolwiek awarii, więc czemu nie zainteresować się ich PC.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 20.04.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 jak to czemu? Popatrz na cenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoll76-76 02.09.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Witam wszystkich, Od dwóch miesięcy grzeję cwu pompą Hewalexa 2,5 kw Mam podłączony miernik energii, w ostatnie upały podgrzanie 250 litrów wody od 25-30 st do 45 st kosztowało mnie 12 zł tygodniowo. Zobaczymy jak to będzie wyglądało gdy temp. wrócą do normalnych Polskich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts