Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrzna Hewalex-opinie,spostrzeżenia ...

sailor_ro

Recommended Posts

w ogóle mi się nie chce nawet z Tobą pisać kolego. Jak można marnować 200l wody/h? Nie nauczyli Cię, że woda należy do zapasów które ulegają wyczerpaniu?

Kup sobie klimatyzator, albo zrób GWC rurowe. Osiągniesz więcej niż kombinując z wodą i tymi pompami.

Ode mnie tyle w temacie.

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeciez tłumacze ze nie chcę więcej marnować wody i stąd tez ten temat, to teraz kolega czepia się tego faktu :)

GWC rurowego nie zrobie bo nie mam gdzie rozkopywac okolicy domu :/ a klimatyzatory w domu to ostatecznosc bo to prucie połowy domu, żona by mnie wyrzuciła z domu :) i najwygodniej byłoby zastosować istniejący układ wentylacji-klimatyzacji

Czy jeszcze znajdzie się ktos kto wypowie się w tym temacie mojego nowego pomysłu :) ?

Wydajność takiej pompy to w zależności od modelu wynosi do ok 3,8kW. Taka moc chłodnicza to trochę mało jak na dom. Pojedyncza jednostka ma tyle na jeden średni salon, a co tu mówić o reszcie. Minimalnie możesz sobie podnieść komfort w całym domu, ale to minimalnie. Jedno-dwa pomieszczenia schłodzisz dobrze.

Po prostu brakuje wydajności. 10*C to nie jedyny parametr...

Wydajność grzewcza do 4,0 kW chwilami dochodzi, ale chłodnicza to 3,8 - ok. 1,3 [tyle prądu to pobiera i zgadnij na co jest ten prąd przetwarzany] czyli z 2,5 kW i to tylko wtedy gdy grzana jest CWU a to zbyt krótko.

Do tego sporo ciepła z tej CWU zostaje w domu.

Zgadza się - jedno, dwa pomieszczenia da się schłodzić, ale przy dużym przepływie powietrza [ok. 800 m3/godz] komfort tego chłodzenia byłby delikatnie mówiąc średni.

Przeciez tłumacze ze nie chcę więcej marnować wody i stąd tez ten temat, to teraz kolega czepia się tego faktu :)

GWC rurowego nie zrobie bo nie mam gdzie rozkopywac okolicy domu :/ a klimatyzatory w domu to ostatecznosc bo to prucie połowy domu, żona by mnie wyrzuciła z domu :) i najwygodniej byłoby zastosować istniejący układ wentylacji-klimatyzacji

Czy jeszcze znajdzie się ktos kto wypowie się w tym temacie mojego nowego pomysłu :) ?

Skoro masz wentylację mechaniczną z rekuperatorem to może wystarczy zamontować jeden wydajny klimatyzator np. w sypialni na poddaszu a chłód rozejdzie się na korytarz i wróci z powietrzem nawiewanym odzyskany w rekuperatorze.

Tak planuję zrobić u siebie - czy zadziała jeszcze nie wiem, ale instalację mogę położyć na strychu i zostanie jedynie montaż jednostki zewn, na elewacji oraz wewn. w pokoju.

Hmmm

Czyli taki meeting który ma funkcję chłodzenia wody w obiegu nie da rady ??

Przeciez w teorii ma on przepływ 2000 m szesciennych na godzine, i jak rozumiem ta woda powinna miec wtedy około 8-10 stopni ?

Jesli to piscic do klimakonwektorów na gore ktory tam ma około 4 kW i na doł ktory ma ok. 3 kW to w teorii powinno chłodzic czy tez nie :) ?

Jak przypominam to posiadałem instalację na klimakonwektorze i przepływie chłodnej wody ale po 1 - rekuperoator daje tylko ok 300-350 m szesc. wymiany powietrza co do chlodzenia jest mało ale komfort przy przelywie wody studziennej jako tako jakis był i czy bedzie tak samo zachowany przy PPC z funkcją chłodzenia cieczą, czy ta woda co bedzie wracac bedzie jednak zbyt ciepła i nie dam rady jej ponownie schlodzic a co najwazniejsze sensownie tego uzywac ?

W sumie kliamtyzator nascienny inverter chyba tez bedzie miał jednak lepsza wydajnosc i bedzie jednak oszczedniejszy ?

Ewentualnie który spilt zakupić by był cichy, wydajny, oszczędny i w przyzwoitej cenie :) ?

Edytowane przez Onken

Hmmm

Czyli taki meeting który ma funkcję chłodzenia wody w obiegu nie da rady ??

Przeciez w teorii ma on przepływ 2000 m szesciennych na godzine, i jak rozumiem ta woda powinna miec wtedy około 8-10 stopni ?

Jesli to piscic do klimakonwektorów na gore ktory tam ma około 4 kW i na doł ktory ma ok. 3 kW to w teorii powinno chłodzic czy tez nie :) ?

Jak przypominam to posiadałem instalację na klimakonwektorze i przepływie chłodnej wody ale po 1 - rekuperoator daje tylko ok 300-350 m szesc. wymiany powietrza co do chlodzenia jest mało ale komfort przy przelywie wody studziennej jako tako jakis był i czy bedzie tak samo zachowany przy PPC z funkcją chłodzenia cieczą, czy ta woda co bedzie wracac bedzie jednak zbyt ciepła i nie dam rady jej ponownie schlodzic a co najwazniejsze sensownie tego uzywac ?

W sumie kliamtyzator nascienny inverter chyba tez bedzie miał jednak lepsza wydajnosc i bedzie jednak oszczedniejszy ?

Ewentualnie który spilt zakupić by był cichy, wydajny, oszczędny i w przyzwoitej cenie :) ?

Podaj link do meetinga bo nie wiem o czym mowa.

Te 7 kW do klimakonwektorów trzeba skądś wziąć a PPC do CWU nie da tyle stale chyba, że będziesz podgrzewał CWU dla osiedla domków ;-)

Tak klimatyzator - inverter jest znacznie sensowniejszym rozwiązaniem.

Który zakupić poszukaj w odpowiednich wątkach i daj znać bo sam niedługo będę takiego szukał ;-)

meeting, to np taki: ( ma wbudowaną funkcję chłodzenia cieczy )

http://www.sklepcnc.pl/oferta/pompy-powietrze-woda/meeting-7kw-230v/

Ale wybrałem klimatyzator Gree ( 5,3 kW - model Viola Perfect )

Tyle ze zainstaluje go w otwartej klatce schodowej i ma dmuchac na góre ( otwarte pokoje ) i na dół

Dół wspomagany wentylacją kanałową mechaniczną

meeting moze by i zadziałał ale....zakup 4000, cały osprzet, mozntaz , kolejne 2 000 jak nie wiecej, ryzykowałbym 6 tys zł na cos co moze nie do konca działac :/

• 4 weeks później...

kolego napisz mi dokladnie czemu nowy model mialby byc lepszy niz starszy skoro:

1. Cena w katalogu 4 tys netto to wrecz absurd. poprzedni model mozna bylo brac za 3290 zl netto (po targowaniu 3300zl brutto)

2. Wydajnosc poprzedniej to max 3,8-4kw dla grzania a nowej to 2,5kw...

3. Pobor powietrza starszego modelu to ~500m3/h, nowy model 350m3/h, dostajemy ewidentnie slabszy model w cenie wyzszej a za niedlugo pewnie identycznej jak poprzedni, co mi osobiście nie odpowiada.

Czy tylko ja odnosze wrazenie ze hewalex wlasnie zarznal kure znoszącą złote jaja ?

• 2 months później...

Witam po długiej nieobecności.

Użytkuję PC Hewalex 3.8 od 3 lat.

Z obserwacji:

- żadnych awarii,

- grzeje wodę w dużym buforze z wewnętrznym zasobnikiem na CWU i nagrzewanie idzie dość wolno,

- tak jak ktoś wcześniej napisał dmucha szparami i zakleiłem je taśmą,

- szybkość nagrzewania zależy silnie od temperatury na zewnątrz - poniżej 10 st nie ma sensu jej używać,

- odparowało trochę płynu ze wskaźnika na obudowie - wg serwisu - nieistotne (i tak nie wiadomo co ten wskaźnik pokazuje),

- ostatnio zaczął głośniej działać wentylator (być może wytarły się łożyska),

- zauważyłem mocne zabrudzenie wentylatora (dostęp kiepski)

- wymiennik ciepła dolnego źródła (wygląda jak chłodnica) bez oznak jakiegokolwiek zabrudzenia,

- dużym plusem jest automatyczne wznawianie pracy po zaniku prądu (np moja WM tak nie ma).

Reasumując, mając na względzie stosunek ceny do funkcjonalności - jestem zadowolony.

Pozdrawiam

• 6 months później...
Na forum mocno promowane są pompy Panasonic'a. Nie twierdze, że są złe ale widzę ze Hewalex jest także pompą inwerterową a wersja 10KW to koszt okolo 12tysięcyPLN. Wiec sporo taniej niż Panasonic. Do tego 5 lat gwarancji... Z racji tego że słabo sie znam na tych wszystkich specyfikacjach - może ktoś napisać pare słów czy technologicznie Hewalex można porównać do Panasonica?

Na forum mocno promowane są pompy Panasonic'a. Nie twierdze, że są złe ale widzę ze Hewalex jest także pompą inwerterową a wersja 10KW to koszt okolo 12tysięcyPLN. Wiec sporo taniej niż Panasonic. Do tego 5 lat gwarancji... Z racji tego że słabo sie znam na tych wszystkich specyfikacjach - może ktoś napisać pare słów czy technologicznie Hewalex można porównać do Panasonica?

jedna Hewalex już nie działa ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236459-Co-zrobić-z-zepsutą-trwale-pompą

Kolega w przytoczonym wątku pisze o z zupełnie innym urządzeniu...

Powiem szczerze i mnie zainteresowała ta pompa..

Czy ktoś posiada taka pompę: http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-powietrzewoda-do-co-cwu-chlodzenia/pompa-ciepla-powietrzewoda-pcco-split-10-kw.html i może coś więcej napisać o niej? Również przyłączam się do prośby o porównanie tej PC z inną.

Osobiście posiadam solary Hawalexa które nie przerwanie działają już 8 lat bez jakiejkolwiek awarii, więc czemu nie zainteresować się ich PC.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 4 months później...