prompt 17.07.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Witam, Jestem na forum od całkiem niedawna Mam pewien kłopot, a mianowicie 120 metrów drewnianego ogrodzenia, które jakoś trzeba zabezpieczyć. Chodzi o sztachety i belki nośne wewnątrz murowanych słupków. Zakładam, że impregnacja będzie przez zamoczenie w Tytanie NW, a później pomalowanie ... czymś, jeszcze nie wiem czym. Jeżeli dysponujecie wiedzą na ten temat, prosiłbym o podpowiedzi. Co sądzicie o farbach poliuretanowych, używanych do malowania jachtów ? Szukałem na forum wskazówek i doświadczeń, ale niczego konkretnego nie znalazłem. Praktycznie wszystkie informacje odnoszą się do bardzo krótkich okresów, rzędu 1-3 lat po zastosowaniu danej farby, a chodzi mi o raczej o doświadczenia po 10 - 20 latach użytkowania. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pzdr Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 18.07.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Moze zamiast impregnować przed malowaniem poprzez zamoczenie w tytanie,zleć impregnację ciśnieniową-koszt ok 120-150 zł/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prompt 19.07.2010 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Moze zamiast impregnować przed malowaniem poprzez zamoczenie w tytanie,zleć impregnację ciśnieniową-koszt ok 120-150 zł/m3. Obawiam się, że byłoby to trudne do wykonania, bo każde przęsło, ze względu na różnice w wymiarach, będzie robione indywidualnie. Wierzchołki sztachet będą tworzyły wklęsłe łuki, dla poszczególnych przęseł inny będzie rozstaw sztachet i ich długości, a to oznacza, że kolejne przęsło będzie wykonywane dopiero wówczas, gdy poprzednie będzie już gotowe, inaczej byłby chaos. Czy można zlecić impregnację ciśnieniową 45 x 20-25 sztachet ? Impregnacja przed docinaniem i wierceniem mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 19.07.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Wykonawca mojego ogrodzenia doradził mi jedno - nie twierdzę że to jedyne słuszne zdanie - Sztachety dostarczył mi zaimpregnowane dwukrotnie lakierobejcą sadolinu. Niestety takie ogrodzenie raz na jakiś czas trzeba jeszcze raz przemalować. Ogrodzenia głównie robią z olchy która jest dość chłonna więc raz na jakiś czas trzeba ją przemalować. Ciśnieniowe impregnowanie też jest dobre ale jak widać pracochłonne i dość kosztowne. Z kolie drugi kolega poinformował mnie że świetnym sposobem na impregnację sztachet jest mieszanka pokostu i benzyny a na koniec lakierobejca... pozostawiam do rozpatrzenia. To tylko sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prompt 19.07.2010 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Dziękuję, za wszelkie sugestie, tylko że nie tyle chodzi mi o sposób impregnacji, ile o dobór farby na pokrycie zewnętrzne. Co do impregnacji, musi być kąpiel, najlepszy w warunkach domowych sposób, ew. można jeszcze porozmawiać o doborze impregnatu do kąpieli. Natomiast co do zewnętrznego pokrycia, to mam kłopot bo nie stać mnie na farbę (lakier, bejcę itp), którą będę musiał co 2 lata malować, bo za dużo jest pracy z tym związanej. Mam niedobre doświadczenia z Drewnochronem, którym pomalowałem balustardy na balkonie i tarasie oraz poręcze do schodów. W ciągu kilkunastu lat użytkowania musiałem już kilka razy wszystko przemalowywać, trwałość Drewnochronu jest niewielka. Szukam farby, która wytrzyma minimum 5 lat, a najlepiej 10 albo więcej bez konieczności malowania. Szukając informacji często czytam o markach Sadolin i Altaxin, jaka jest ich trwałość ? Większa od Drewnochronu ?PzdrJanusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 19.07.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Polecam preparaty firmy 3V3 cenowo nie jest tani w porównaniu do innych, ale warty swojej ceny, płot po trzech latach wgląda bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prompt 19.07.2010 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Polecam preparaty firmy 3V3 cenowo nie jest tani w porównaniu do innych, ale warty swojej ceny, płot po trzech latach wgląda bardzo dobrze. Hmm, poczytałem trochę, Lazura ochronna V33 8-letnia wygląda dość obiecująco, być może tego właśnie szukam. Pytanie tylko jak z kolorami, bo z opisów wynika, że jest półprzezroczysta. Po Tytanie drewno jest ciemnozielone, a finalny kolor powinien być w okolicach brązu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prompt 19.07.2010 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 (edytowane) Tak na marginesie, przesyłam obrazek przęsła wymodelowany w Solid Edge. Proporcje rzeczywiste. Cały czas szukam w necie. Drewnochron i Sadolin już skreśliłem definitywnie. Co sądzicie o takich markach jak Altaxin i Bondex ? A może np. emalia Everal firmy Tikkurila ? Edytowane 21 Lipca 2010 przez prompt Ciąg dalszy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prompt 21.07.2010 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Gdyby ktoś był zainteresowany arkuszem kalkulacyjnym do obliczania długości sztachet i ich odstępu w celu uzyskania założonej krzywizny łuku (tak jak na zdjęciu) to mogę to udostępnić. Musiałbym tylko dorobić do tego rysunek i odpowiedni opis.PzdrJanusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 23.07.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Nie wiem jaki chcesz kolor sztachet - ale rozważ impregnację i malowanie specjalnym olejem do drewna - ja swoje ogrodzenie malowałem olejem Traolja Beckersa - minus tego rozwiązania to tylko 2 kolory do wyboru (zieloni i brązowy - ale ten brązowy to tak bardziej złoto-pomarańczowy) i bezbarwny plusem jest wielka łatwość renowacji całe swoje ogrodzenie (ok 20mb desek + prawie 6mb bramy) malowałem w tym roku ok 4 godziny tylko tyle że ja nie mam sztachet a deski poziome. Ja sobie takie rozwiązanie bardzo chwalę - nie ma problemów przy kolejnym malowaniu - nic nie trzeba matować ani ścierać starej powłoki - wystarczy przetrzeć z kurzu i mozna malować. Nie wiem czy znajdziesz rozwiązanie które zapewni impregnację i malowanie a potem "nicnierobienie" przez kilka-kilkanaście lat w przypadku drewna to chyba raczej niemożliwe. Jak będziesz zainteresowany to napisz to wkleję zdjęcie jak to wyglada kolorystycznie (mam zaolejowane brązowym olejem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 12.08.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Sztachety dostarczył mi zaimpregnowane dwukrotnie lakierobejcą sadolinu. Niestety takie ogrodzenie raz na jakiś czas trzeba jeszcze raz przemalować. Ogrodzenia głównie robią z olchy która jest dość chłonna więc raz na jakiś czas trzeba ją przemalować. jeżeli tylko lakierobejca to faktycznie co 2 lata do malowania. Ja dałem na to jeszcze lakier wierzchni z filtrem (zielony sadolin). Efekt b. dobry - 2 lata bez zmian koloru i powłoki. Zobaczym co będzie dalej. Preparat drogi ale wart swej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 12.08.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 jeżeli tylko lakierobejca to faktycznie co 2 lata do malowania. Ja dałem na to jeszcze lakier wierzchni z filtrem (zielony sadolin). Efekt b. dobry - 2 lata bez zmian koloru i powłoki. Zobaczym co będzie dalej. Preparat drogi ale wart swej ceny. O! Nie ukrywam że ciekawe rozwiązanie i spróbuję Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prompt 27.08.2010 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Decyzja zapadła, kąpiel w impregnacie Tytan NW (zielony), a następnie dwukrotne malowanie pędzlem Lazurą V33 8-letnią w kolorze Ciemny dąb. Wygląda to dość dobrze, mam nadzieję, że będzie równie trwałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts