Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pękające tynki

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do forumowiczów, ostatnio robiono u mnie tynki cementowo-wapienne, jakieś 2 tyg temu, jak wszystko zaczęło ładnie wysychać pojawiły się takie pęknięcia jak na obrazku w kilku miejscach, czy mam się tym nie przejmować czy jak zaciągnę to gładzią to nie będzie tego widać i zawsze takie spękania się zdarzają? czy moze jest to wina fachowców i się okaże że za rok wszystko mi odpadnie:/

sciana..jpg

Pęknięcie wygląda tak jak na załączonym obrazku

Pozdrawiam

Powodów pęknięć tynków może być wiele np:

- źle dobrana mieszanka (przy tynkach cem-wap mieszanych na budowie)

- za słaby szpryc lub jego brak

- odparzenie tynku

- brak wstawienia siatki na łączeniu dwóch materiałów, np. beton z ceramiką, ceramika z plastikiem itp.

- osiadanie budynku

Absolutnie nie wolno lać wodą tynków cem-wap podczas dużych temperatur kiedy one schną, to może właśnie spowodować powstanie pajączków na ścianie.

to pęknięcie wygląda mi na spowodowane osiadaniem budynku.

Takie od szybkiego wysychania są raczej mniejsze i rozproszone.

Niczym się nie martw to częste zjawisko, opukaj delikatnie tynk , jak nie odpadnie to tak już zostanie.

Najlepiej wstrzymać się trochę z gładzią, bo najwyraźniej wasz domek szuka jeszcze swojego miejsca w glebie.

• 1 year później...
Powodów pęknięć tynków może być wiele np:

Absolutnie nie wolno lać wodą tynków cem-wap podczas dużych temperatur kiedy one schną, to może właśnie spowodować powstanie pajączków na ścianie.

No własnie - ja polewałem wodą przez tydzień po położeniu temp w tym czasie wahała się między 15-25st ale w środku było chłodnoi tu pytanie do fachowców - skąd biorą się u nas na ręcznie wytynkowanych ścianach takie pęknięcia? Zagruntowałem ścianę, zrobiłem obrzutką cement z piaskiem pół na pół, odczekałem 2 dni i nałożyłem tynk cementowo wapienny (atlas). Jego grubośc to około 6-7 mm, ściany prościutkie, porotherm dryfix. Widoczne na zdjęciu pęknięcia tylko po nawilżaniu ściany, na suchym w ogóle nic nie widać, zwilżam opryskiwaczem 1 raz dziennie przez tydzień (tak pisało na opakowaniu). Zdjęcie wykonano po 2 tyg od położenia. Ostukiwałem tynk, żadnych dziwnych odgłosów - nigdzie pustego dźwięku - czy to wszystko normalne? z góry dzięki za odpowiedź...

http://kornatka.strefa.pl/dla%20muratora/tynki.JPG

• 2 weeks później...
No własnie - ja polewałem wodą przez tydzień po położeniu temp w tym czasie wahała się między 15-25st ale w środku było chłodnoi tu pytanie do fachowców - skąd biorą się u nas na ręcznie wytynkowanych ścianach takie pęknięcia? Zagruntowałem ścianę, zrobiłem obrzutką cement z piaskiem pół na pół, odczekałem 2 dni i nałożyłem tynk cementowo wapienny (atlas). Jego grubośc to około 6-7 mm, ściany prościutkie, porotherm dryfix. Widoczne na zdjęciu pęknięcia tylko po nawilżaniu ściany, na suchym w ogóle nic nie widać, zwilżam opryskiwaczem 1 raz dziennie przez tydzień (tak pisało na opakowaniu). Zdjęcie wykonano po 2 tyg od położenia. Ostukiwałem tynk, żadnych dziwnych odgłosów - nigdzie pustego dźwięku - czy to wszystko normalne? z góry dzięki za odpowiedź...

http://kornatka.strefa.pl/dla%20muratora/tynki.JPG

pęknięcia to normalka, dlatego gipsowe są pod tym względem dużo lepsze, a co do Twojego pytania to sam sobie odpowiedziałeś na nie : 1 zagruntowałem- najczęstszy błąd, tylko i wyłącznie obrzutka a nie żadne grunty, tynk cem-wap wiąże się z podłożem a nie przykleja więc gruntując oddzieliłeś tynk od pustaka,

2 lejesz wodą i pakujesz tam parę wodną która pod ciśnieniem odpycha tynk od ściany,

3 jak pomalujesz to pęknięcia będą niewidoczne

• 5 months później...
pęknięcia to normalka, dlatego gipsowe są pod tym względem dużo lepsze, a co do Twojego pytania to sam sobie odpowiedziałeś na nie : 1 zagruntowałem- najczęstszy błąd, tylko i wyłącznie obrzutka a nie żadne grunty

, tynk cem-wap wiąże się z podłożem a nie przykleja więc gruntując oddzieliłeś tynk od pustaka,

2 lejesz wodą i pakujesz tam parę wodną która pod ciśnieniem odpycha tynk od ściany,

3 jak pomalujesz to pęknięcia będą niewidoczne

1.Zagruntowałem pod obrzutką - grunt nie robi dodatkowej warstwy izolacji jak folia w płynie, raczej wyrównuje chłonność różnych rodzajów podłoży.

2.tynk kładłem na obrzutce - od innych dowiedziałem się że ta była za mocna (proporcje piasku, wapna)

3.leje wodą po osuszających sie tynkach (przez pierwszy tydzień) - tak podaje producent na opakowaniu. "para wodna" w tynku? - chyba wilgoć

zwilżam teżwodą bezpośrednio przed położeniem tynku aby ten zbyt szybko nie oddał wody w podłoże....