Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pchełka - Nasz domek na kurzej łapce

Recommended Posts

Witam wszystkich czytających i zaczynam nasz dziennik, bo już czas najwyższy. Przedstawiam aktualny stan faktyczny:

1. Kredyt przyznany (najważniejsze) :)

2. Pozwolenie na budowę jest!

3. Ekipa zarezerwowana(zaczynają po geodecie (mam nadzieję))

4. Humus ściągnięty

5. Geodeta na wtorek

6. Część materiałów zamówiona

Ach ten czas się tak wlecze...... :)

• 1 year później...
Witam po długiej przerwie. Domek już stoi.... ale działo się oj działo!!! Były chwile rozpaczy i radości.... no i nadal są bo to etap wykończeniówki. Oj ile dylematów ile decyzji do podjęcia, ile przemyśleń a i tak błędów się nie uniknie. No bo to też dlatego że musimy kombinować jak tutaj zrobić żeby wszystko pięknie i oryginalnie wyglądało i solidne było a jaednocześnie nasz portfel nie wyszczuplał. Oto jest pytanie. Ja jestem optymistką i zawsze sobie mówię że bardziej liczy sie pomysł a nie zasób pieniężny.

Zacznę od tego jakie zmiany wprowadziliśmy w projekcie a było ich nie zbyt dużo (bynajmniej tych istotnych które trzeba było zaznaczyć w projekcie)

1. Likwidacja spiżarni a tym samym powiększenie kuchni i inne rozmieszczenie sprzętów oraz przesunięcie wejścia do kuchni lekko w prawo

2. Dodatkowe okno w kuchni

3. Przeniesienie okna tarasowego i tarasu na prawą stronę domu (ze względu na usytuowanie domu i nasłonecznienie)

4. Likwidacja kominka i komina w salonie a w to miejsce powiększenie komina w kotłowni

5. Oprócz pieca gazowego również piec na paliwo stałe, Piec na paliwo stałe jest w kotłowni a piec gazowy jest w wiatrołapie w specjalnej wnęce przy kotłowni.

6. W łazience dolnej zmiana usytuowania natrysku i toalety a pod schodami powstało fajne miejsce na pralkę i inne rzeczy.

7. Pomniejszenie gornego pokoju po lewej stronie kosztem zrobienia pomieszczenia na suszarnię i prasowalnię do którego wejście jest od strony łazienki

8. Schowek w skosie górnej łazienki

9. W dwóch pokojach na górze w skosach przewidziane garderoby( sporych rozmiarów muszę przyznać)

10. Schowek pod schodami o strony sypialni dolnej z którego wyjdzie fajna garderoba

11. Zmiana rozmieszczenia armatury w górnej łazience

No i to chyba wszystko, jak o czymś zapomniałam to wymienię w dalszych postach. I jeśli znajdę chwilkę to rozrysuję te zmiany na projekcie żeby bardziej obrazowo te zmiany przedstawić.

Mam tutaj pod ręką prowizoryczny projekt salonu i kuchni mojego własnoręcznego wykonania, to go wrzucę:( oczywiście kolory i styl nie do końca taki jak na obrazku, bo w tych darmowych programach to nie da się wszystkiego dopracować, no ale dobrze że chociaż są)

http://images35.fotosik.pl/1214/3d94050216446de4m.jpg