Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka samopoziomująca - czas schnięcia.

jacek71

Recommended Posts

Witam

W pomieszczeniu wykonano wylewkę samopoziomującą Atlas SAM150. Planuję tam położenie glazury i zastanawiam się czy trzeba czekać te 2-3 tygodnie z opisu. Wiem, że pod panele wilgotność wylewki nie może przekraczać 1,5 - 2 %. Jak jest w przypadku glazury ? ( szukając informacji znalazłem opis z którego wynikało, że wystarczy 24 h ale to chyba przesada).

Witam

W pomieszczeniu wykonano wylewkę samopoziomującą Atlas SAM150. Planuję tam położenie glazury i zastanawiam się czy trzeba czekać te 2-3 tygodnie z opisu. Wiem, że pod panele wilgotność wylewki nie może przekraczać 1,5 - 2 %. Jak jest w przypadku glazury ? ( szukając informacji znalazłem opis z którego wynikało, że wystarczy 24 h ale to chyba przesada).

Pod glazurę wilgotność 3CM-%.

No tak... tylko w warunkach domowych trudno to zmierzyć. Chyba będzie najlepiej jak odczekam ten tydzień.

Wylewki gipsowe wymagają dużo niższych wilgotności niż cementowe. Podałem 3% myśląc, że jest to wylewka cementowa.

Czas schnięcia zależy od grubości wylewki. Wilgotności otoczenia. Poza tym musisz przed układaniem glazury zeszlifować mleczko wapienne, które utworzyło się na powierzchni w postaci cienkiej warstewki.

No tak... tylko w warunkach domowych trudno to zmierzyć. Chyba będzie najlepiej jak odczekam ten tydzień.

nie jest trudno to zmierzyc a tydzien to za krotko !

Odczekaj min. 3 tygodnie

A probe wilgotnosci domowym sposobem robi sie tak: przykleja sie arkusz folii do posadzki na jej fragmencie (tak aby bylo mozliwie szczelne więc tasmami z kazdej strony po obwodzie) zostawiasz w ten sposob na jeden dzien, i zagladasz po dniu pod folie, powinno byc sucho.

Nastepnym razem dobieraj lepiej produkty jeeli zalezy Ci na czasie, niekoniecznie samopoziom, tu masz rozwiazania szybkosprawne:

1) jastrych szybkowiazacy (nie samopoziom, ukladanie plytek po 24h parkiet po 5 dniach, warstwa 20-80mm przy jastrychu zespolonym, 40-80mm przy plywajacym(na styropianie) )

Keracem pronto plus Karta techniczna

2) zaprawa wyrównująca (ukladanie plytek po 2h, parkiet po 12h, warstwa 1-25mm ) Keralevel LR plus Karta techniczna

3) wylewka samopoziomująca (układanie płytek po 12h, parkiet po 24h, warstwy: 3-30mm Keratech R30 plus Karta techniczna

Rozwiazanie: Kerakoll Keralevel LR (ukladanie plytek po 2h, plus H40 Rapid fugowanie po 3h stosuje się w centrach handlowych, kiedy to na zerwanie podłoża, jego naprawę, położenie i zafugowanie plytek mamy jedną noc

Edytowane przez fighter1983