panfotograf 24.09.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Ja ci podaje konkretne sumy, a ty mi proponujesz program producenta do wykazania że jego kolektory są tanie. Producent mojego wymiennika z wentylacji mechanicznej pisze że urządzenie odzyskuje do 80% ciepła.Tylko 80% to jest przy - 20 stopni (jeśli nie masz żadnych strat na kanałach, a takie zawsze są), a mrozów -20 to mamy średnio dwa tygodnie w roku.Więc każdy wie że realna oszczędność przy rekuperatorze na ogrzewaniu to 10, góóóra 20% i zakłada WM dla komfortu a nie wyliczonych przez producenta nierealnych oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 25.09.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Podaję bo nie chce mi się pisać. Dzisiaj twoje pellety kosztują 100zł. Jak nas wg twoich obliczeń przekonasz, że za 10 lat one też będą kosztowały 100zł jak wszystko drożeje w zastraszającym tempie. No powiedz jak? Jak już się do matematyki odwołujesz to może policzysz to chociaż z ciągu geometrycznego?Dziś pellet kosztuje 100zł zakłdając skromną coroczną podwyżkę 5% za 15 lat będzie kosztował prawie 200zł.Dziś oszczędzasz 900zł za 15 lat roczna oszczędność to będzie prawie 1800zł.Licząc sumę ciągu geometrycznego na 15 lat całkowite oszczędności (teraz 900zł rocznie) wyjdzie przeszło 19000zł. Odejmując od tego 13000zł za koszt instalacji wychodzi 6000zł. Jak widzisz na konkretnych sumach jest zysk czy nie?W moich obliczeniach przyjąłem 5% podwyżki. Ile energia wszelkiej maści podrożała w ostatnich latach niech każdy sobie prześledzi sam i zobaczy czy to było 5 procent czy może więcej. Link do wiedzy o ciągu geometrycznym dla liczących że ceny materiałów nigdy nie zdrożeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 26.09.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 (edytowane) Dziś pellet kosztuje 100zł zakłdając skromną coroczną podwyżkę 5% za 15 lat będzie kosztował prawie 200zł. minus 3-4 procent inflacji/rok. czyli 1-2 %/ rok będzie drożał REALNIE. Ale ile i czy zdrożeje tego NA PEWNO nie wiemy. A jak dzisiaj biorę kredyt na 10 000 zł, na 10 lat (na ten tani kolektor) to jaki mam "zysk" po 10 latach:sick: (tzn. ile trzeba dołożyć do tego biznesu) ... napisz bo nie chce mi się liczyć Edytowane 26 Września 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.09.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Ja swój kupiłem za gotówkę, więc nie liczę a biednemu wiatr w oczy wieje, bo pieniądz robi pieniądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.09.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Ja swój kupiłem za gotówkę, więc nie liczę a biednemu wiatr w oczy wieje, bo pieniądz robi pieniądz. A gdybyś te pieniądze inaczej zainwestował? Załóżmy że czysty zysk to TYLKO 10%. Od 10 000zł daje nam to 1000zł rocznie. Za 1000zł rocznie można grzać CWU grzałką. Zawsze można policzyć na wiele sposobów, a odnieść się należy do konkretnego akurat przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 02.10.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Ja swój kupiłem za gotówkę, więc nie liczę a biednemu wiatr w oczy wieje, bo pieniądz robi pieniądz. A nie słyszałeś że oszczędzają bogaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 02.10.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 A gdybyś te pieniądze inaczej zainwestował? Załóżmy że czysty zysk to TYLKO 10%. Od 10 000zł daje nam to 1000zł rocznie. Za 1000zł rocznie można grzać CWU grzałką. Zawsze można policzyć na wiele sposobów, a odnieść się należy do konkretnego akurat przypadku. Nie pracujesz czasem w Amber Gold? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Sed 02.10.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Nie odejmuj inflacji, bo nie doliczasz przecież inflacji do ceny zestawu solarnego, to po pierwsze. Po drugie bierzesz pod uwagę tylko swoją sytuację, palisz peletem, to jedno z najtańszych źródeł energii, poza tym faktem jest, że przy piecach stałopalnych energia wytwarzana jest ciągle w okresie grzewczym, więc faktycznie solary są bez znaczenia kiedy pali się w piecu.Ale jeżeli ktoś używa np. pieca gazowego to po pierwsze jego rachunki za grzanie CWU są większe, w praktyce ok. 200 zł miesięcznie dla przeciętnej rodziny, poza tym uzysk z solarów ma przez cały rok, większy lub mniejszy, nawet w zimie panele zagrzeją zbiornik do ok. 20 czasem 30 stopni i gazówka tylko dogrzewa wodę do zadanej temperatury, zużyje więc mniej gazu niż na zagrzanie wody z sieci o temperaturze 8-10st. Realny uzysk z takiego systemu to ok. 60% kosztów podgrzewania CWU rocznie, przy wcale nie wypasionej instalacji. Czyli z 2400 zł jest to ok. 1400 zł rocznie. Instalacja za 14000 zwraca się więc po 10 latach, ale jest jeszcze dotacja, którą bardzo łatwo dostać. Upraszczając wyliczenia realnie z dotacji zostaje dla inwestora jakaś 1/3 kosztów inwestycji, czyli jakieś 4600 zł na czysto. Okres zwrotu wynosi już poniżej 7 lat, nawet popełniając twój błąd czyli nie uwzględniając podwyżek cen surowców. Warto jeszcze wziąć pod uwagę, że surowce nieodnawialne się kończą powoli, więc ich ceny będą rosły coraz szybciej i obawiam się, że założenie 5% wzrostu rocznie ceny peletu jest raczej optymistyczne, a już na pewno szybciej będą rosły ceny gazu i prądu (poczekaj jak ceny prądu zostaną uwolnione!!!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.10.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 ...poza tym faktem jest, że przy piecach stałopalnych energia wytwarzana jest ciągle w okresie grzewczym, więc faktycznie solary są bez znaczenia kiedy pali się w piecu. Nie bardzo się zgodzę, Może w mniejszym stopniu solary pokrywają ciepłą wodę to nie mniej jednak coś pokrywają i ilość spalonego paliwa jest mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.10.2012 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Widzisz Jacek Sed, ja jestem użytkownikiem, a ty sprzedawcą, który wciska produkt ABSOLUTNIE nie potrzebny, więc twoje wyliczenia będą zawsze OPTYMISTYCZNE Ale jeżeli ktoś używa np. pieca gazowego to po pierwsze jego rachunki za grzanie CWU są większe, w praktyce ok. 200 zł miesięcznie dla przeciętnej rodziny Ja grzałem CWU prądem (NA PEWNO droższym do gazu) i płaciłem ok 150 zł/miesiąc, więc twoje wyliczenia na starcie są naginane. Edytowane 3 Października 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 03.10.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Widzisz Jacek Sed, ja jestem użytkownikiem, a ty sprzedawcą, który wciska produkt ABSOLUTNIE nie potrzebny, więc twoje wyliczenia będą zawsze OPTYMISTYCZNE Ja grzałem CWU prądem (NA PEWNO droższym do gazu) i płaciłem ok 150 zł/miesiąc, więc twoje wyliczenia na starcie są naginane. To że ty płaciłeś 150 zł nie znaczy że ktoś inny nie mógł płacić 200 zł. A w ogóle jak chcesz palić w piecu drewnem i szyszkami zebranymi w lesie to przecież możesz to robić, a ktoś inny może grzać wodę solarem. Tak samo jak nikt nikomu nie zabrania jeździć rowerem a nie samochodem, bo rower tańszy w utrzymaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.10.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 To że ty płaciłeś 150 zł nie znaczy że ktoś inny nie mógł płacić 200 zł. A w ogóle jak chcesz palić w piecu drewnem i szyszkami zebranymi w lesie to przecież możesz to robić, a ktoś inny może grzać wodę solarem. Tak samo jak nikt nikomu nie zabrania jeździć rowerem a nie samochodem, bo rower tańszy w utrzymaniu... A czy ja komuś zabraniam kupna solaru?? Rozmawiamy o finansowym aspekcie "opłacalności" inwestycji za kilkanaście tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Sed 03.10.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 A czy ja komuś zabraniam kupna solaru?? Rozmawiamy o finansowym aspekcie "opłacalności" inwestycji za kilkanaście tys. zł Problem w tym, że uznajesz tylko swój punkt widzenia i swoje wyliczenia, każde inne są fikcyjne i naciągane. Opłacalność też może być różna w różnych przypadkach, zależnie od zużycia wody i energooszczędności systemu grzewczego. Nie wiem ile masz osób w rodzinie i jak dużo wody zużywasz, ale wyobraź sobie np. 4 osobową rodzinę w tym dwie nastoletnie córki (jak myślisz, jak często biorą kąpiel i myją włosy ), a do tego powiedzmy 15 letni junkers. Czy nadal uważasz, że zmieszczą się w 150 zł. Powiem Ci też, że jestem użytkownikiem instalacji solarnej w przeciwieństwie do Ciebie i wiem jakie daje korzyści. Kupiłem ją kilka ładnych lat temu, bez dotacji za gotówkę i nie dla oszczędności, a dla wygody bo mam piec z podajnikiem na ekogroszek i nie chciało mi się latem przy nim chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Sed 03.10.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Nie bardzo się zgodzę, Może w mniejszym stopniu solary pokrywają ciepłą wodę to nie mniej jednak coś pokrywają i ilość spalonego paliwa jest mniejsza Pewnie masz trochę racji, chodzi o to, że ta ilość zaoszczędzona jest tak mała, że pomijalna praktycznie, w piecu woda jest cały czas zagrzana, a zazwyczaj i tak jest nadwyżka ciepła, która odkłada się w zbiorniku wtedy, to miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.10.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Prawda w wyliczeniach jest też taka, że każdy wylicza mi ile solar kosztuje i ile czasu będzie się zwracał w stosunku do....Zawsze każdy matematyk ekonomista bierze tylko cenę solaru i od całej tej kwoty wylicza czas zwrotu.A gdybym na solar się nie zdecydował to nie musiałbym mieć w kotłowni orurowania, pompki cyrkulacyjnej, zasobnika na wodę? Musiałbym mieć czy grzałbym grzałką elektryczną, czy samym gazem, czy też kotłem na paliwo stałem. Dlatego dla mnie podstawą do obliczania czasu zwrotu kolektorów był koszt ponad to co musiałbym tak czy siak mieć. Wtedy instalacja nie kosztuje mnie np 10tyś a 8tyś. Następnie powinno się przejść do zużycia energii na cele CWU, obliczyć jaki % pokrywa solar i wtedy policzyć ilę będzie mi się ten solar zwracał. Ot taki inny punkt widzenia, ale i tak każdy ma swój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Sed 03.10.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Widzisz Jacek Sed, ja jestem użytkownikiem, a ty sprzedawcą, który wciska produkt ABSOLUTNIE nie potrzebny, więc twoje wyliczenia będą zawsze OPTYMISTYCZNE Ja grzałem CWU prądem (NA PEWNO droższym do gazu) i płaciłem ok 150 zł/miesiąc, więc twoje wyliczenia na starcie są naginane. Proszę nie używaj słów takich jak "ABSOLUTNIE", bo wychodzi na to, że jesteś jednym nieomylnym w tym kraju, a tysiące ludzi zakładających instalacje solarne to banda półgłówków, którzy samodzielnie nie umieją liczyć. Co ciekawe tym "głupich frajerów co się dali naciągnąć" przybywa w postępie geometrycznych. Moje wyliczenia pochodzą z własnych doświadczeń i od znajomych, z których większość bardzo dobrze umie liczyć swoje pieniądze. Nie twierdzę też, że zawsze musi to być opłacalne, bo bywają i takie sytuacje, że montaż solarów jest ekonomicznie nieopłacalny, albo co najmniej okres zwrotu inwestycji jest bardzo długi, często tak jest. Zatem nie pozwolę sobie na stwierdzenie, że jest to produkt ABSOLUTNIE niezbędny! A tak na marginesie, widzę, że lubisz się wypowiadać w temacie solarów, których jak mniemam nie masz. Znasz może kogoś osobiście, z twoich znajomych, kto założył solary? Jaka jest jego opinia? Też się ABSOLUTNIE pomylił i liczyć nie potrafi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.10.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Pewnie masz trochę racji, chodzi o to, że ta ilość zaoszczędzona jest tak mała, że pomijalna praktycznie, w piecu woda jest cały czas zagrzana, a zazwyczaj i tak jest nadwyżka ciepła, która odkłada się w zbiorniku wtedy, to miałem na myśli. A czy spróbowałeś policzyć jaki jest stosunek zużytej energii na c.o. i na c.w.u.? Przy dobrze docieplonym domu ten stosunek nie jest taki duży a więc już godny uwagi Nadwyżka mocy pieca będzie dopiero gdy temp. w mieszkaniu / domu / wzrośnie ponad np. 22 stopnie i będziemy otwierali okna aby ją zutylizować. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.10.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 A tak na marginesie, widzę, że lubisz się wypowiadać w temacie solarów, których jak mniemam nie masz. Znasz może kogoś osobiście, z twoich znajomych, kto założył solary? Jaka jest jego opinia? Też się ABSOLUTNIE pomylił i liczyć nie potrafi? Mam jednego kumpla który założył solary (jakieś 6-7 lat temu) i ponieważ wydał kupę kasy MUSI być z nich zadowolony . Ma do tego nowoczesny kocioł na gaz (z rury) i jak mu tłumaczę, że jeszcze długo ta inwestycja mu się nie zwróci, to mu psuję humor (więc za dużo nie gadamy na ten temat). Wiele osób budując dom inwestuje duże pieniądze w urządzenia lub systemy które nie zawsze działają jak powinny lub są ekonomicznie nieuzasadnione. Jak weźmiesz do reki czasopisma o "budowaniu domów" to masz tam same artykuły "sponsorowane" które reklamują super solary, rewelacyjne pompy ciepła lub wiatraki czy panele słoneczne, i inne cuda, które w praktyce często się nie sprawdzają lub nie opłacają. A forum jest po to żeby ustrzec inwestorów przed wyrzuceniem kupy kasy w błoto. Są tu różne wypowiedzi użytkowników. Tylko jak ktoś ma kilka wpisów tylko w jednym temacie to zazwyczaj jest sprzedawcą wciskającym dany produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.10.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Jak słusznie zauważyłeś nie zawsze się to nie opłaca.Trzeba ludzi nakierować, by wybrali coś odpowiedniego dla siebie. Kolektory, PC, ekogroch, grzałka elektryczna - to wszystko może się opłacać w określonych warunkach. Ja mam solary i nie zamienię ich na PC powietrze-woda. Jak słoneczko świeci cieszę się cieplutką wodą niemalże za free. Jak słońca nie ma to gaz bije po kieszeni (przynajmniej w moim przypadku). Dlaczego nie PC? Bo więcej z nią roboty, za co pewnie zaraz mnie użytkownicy PC zrugają. Instalacja kolektorów działa sobie bez problemu. Raz na 5 lat wymienia się glikol i jest git. PC w przyszłym tygodniu będę czyścił/odkurzał. Tym razem zrobię zdjęcia i zamieszczę na forum jak PC powietrze-woda wygląda po roku użytkowania w kotłowni zamkniętej, do której nikt praktycznie nie wchodzi, a piec gazowy kondensacyjny powietrza do wewnątrz nie zaciąga. To już będzie 2 czyszczenie w przeciągu 2 lat. Dlatego ten COP podawany przez producenta 3,8 to się ma tylko na początku. Przy pięknie zakurzonej chłodnicy wątpię by przekraczał 3 (w lecie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 08.10.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Ja mam solary i nie zamienię ich na PC powietrze-woda. Jak słoneczko świeci cieszę się cieplutką wodą niemalże za free. . Jestem także za solarami, chociaż mam układ PC solanka-woda na odwiertach + 2 płaskie kolektory na cwu, ale to inna sytuacja. Jak widzę obecne pompy ciepła powietrze-woda na cwu, to mam obawy o ich trwałość. Z tego zrobił się produkt masowy jak lodówka. Czy to wytrzyma min. 20 lat jak kolektory? Mam raczej duże obawy czy w tym czasie nie trzeba będzie kupić 2-3 pomp cwu... No i ciepło z kolektorów jest parokrotnie tańsze niż z PC. Widzę sporadyczne sytuacje, gdy wyższość może mieć PC na wodę użytkową - ciepłe pochmurne dni i to tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts