Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, planowałem kupno kotła kondensacyjnego gazowego, po wejściu dopłat chcę dołożyć system solarny. Czy najlepiej kupić wszystko od jednego producenta, czy nie zwracać na to uwagi? Myślę o kupnie "saunier-duval", może "ariston", ale nie jestem jeszcze zdecydowany. Co myślicie o tym wszystkim?
https://forum.murator.pl/topic/145625-zestaw-solarny-kocio%C5%82-gazowy-czy-najlepiej-z-jednej-firmy/

nie ma to wiekszego znaczenia dopóki sterowanie jest osobne - jeżeli sterownik kotła bedzie sterował solerem i dzięki temu bedzie zoptymalizowana produkcja CWU (gdy rano wychodzi słońce to można chwilę poczekać na CWU nie grzać gazem) to warto. np immergas sprzedaje jako swoje kolektory WATT - nawet transport jest samochodem WATT bezpośrednio od producenta.

Ja jeszcze nie słyszałem o zintegrowanych sterownikach - czy ktoś słyszał

Piotr

Edytowane przez Piotr G
No i właśnie dlatego ten Saunier-Duval . Wyczytałem w prospekcie że: "regulator w systemie HELIO SET może sterować całym procesem przygotowania c.w.u. , w tym pracą kotła". Tyle prospekt, jutro dopiero wybieram się pogadać do przedstawiciela.

muszę sie poprawić i przyznać do błędu Vaillant regulator calorMATIC430 po dodaniu modułu VR 68 (solarnego) steruje kotłem i solarami. Jest to napewno korzystne rozwiazanie - jednak dość kosztowne.

Piotr

muszę sie poprawić i przyznać do błędu Vaillant regulator calorMATIC430 po dodaniu modułu VR 68 (solarnego) steruje kotłem i solarami. Jest to napewno korzystne rozwiazanie - jednak dość kosztowne.

Piotr

znowu nie takie kosztowne --około 500zł taki moduł kosztuje

• 8 months później...
roby jeżeli chcesz coś dobrego z jedną automatyką bez zbędnych modułów do rozbudowy to sprawdz w firmie SOLVIS.doradzę

no a cos wiecej o tym systemie?

juz zainstalowales?

Ja zainwestowałem w kompletny zestaw VAILNATA kocioł gazowy kondensta jednofunkcyjny + zestaw solarny też Vailanta.

Mój instalator twierdził że jak kupować to właśnie wszytko jednego producenta.. jak się to będzie sprawować? jak się wprowadzę to napewno napiszę..:)