roby2603 17.07.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Witam, planowałem kupno kotła kondensacyjnego gazowego, po wejściu dopłat chcę dołożyć system solarny. Czy najlepiej kupić wszystko od jednego producenta, czy nie zwracać na to uwagi? Myślę o kupnie "saunier-duval", może "ariston", ale nie jestem jeszcze zdecydowany. Co myślicie o tym wszystkim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 17.07.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 (edytowane) nie ma to wiekszego znaczenia dopóki sterowanie jest osobne - jeżeli sterownik kotła bedzie sterował solerem i dzięki temu bedzie zoptymalizowana produkcja CWU (gdy rano wychodzi słońce to można chwilę poczekać na CWU nie grzać gazem) to warto. np immergas sprzedaje jako swoje kolektory WATT - nawet transport jest samochodem WATT bezpośrednio od producenta. Ja jeszcze nie słyszałem o zintegrowanych sterownikach - czy ktoś słyszał Piotr Edytowane 17 Lipca 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 18.07.2010 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 No i właśnie dlatego ten Saunier-Duval . Wyczytałem w prospekcie że: "regulator w systemie HELIO SET może sterować całym procesem przygotowania c.w.u. , w tym pracą kotła". Tyle prospekt, jutro dopiero wybieram się pogadać do przedstawiciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 18.07.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 muszę sie poprawić i przyznać do błędu Vaillant regulator calorMATIC430 po dodaniu modułu VR 68 (solarnego) steruje kotłem i solarami. Jest to napewno korzystne rozwiazanie - jednak dość kosztowne. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 18.07.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 muszę sie poprawić i przyznać do błędu Vaillant regulator calorMATIC430 po dodaniu modułu VR 68 (solarnego) steruje kotłem i solarami. Jest to napewno korzystne rozwiazanie - jednak dość kosztowne. Piotr znowu nie takie kosztowne --około 500zł taki moduł kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 18.07.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 nie moduł a zestaw solarny Vaillant nie jest tani, jest drogi, jeżeli ma być wypasiony komplecik. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 19.07.2010 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Piszecie o Vaillancie, a przecież Duval jest tańszy, mimo że to ta sama firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 19.07.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 to nie ta sama firma tylko ten sam właściciel - a to różnica zdecydowana Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 19.07.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 nie moduł a zestaw solarny Vaillant nie jest tani, jest drogi, jeżeli ma być wypasiony komplecik. Piotr fakt z cenami mogli by coś zrobić ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_m 22.07.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 roby jeżeli chcesz coś dobrego z jedną automatyką bez zbędnych modułów do rozbudowy to sprawdz w firmie SOLVIS.doradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.z 20.04.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 roby jeżeli chcesz coś dobrego z jedną automatyką bez zbędnych modułów do rozbudowy to sprawdz w firmie SOLVIS.doradzę no a cos wiecej o tym systemie? juz zainstalowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwikm 26.04.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Ja zainwestowałem w kompletny zestaw VAILNATA kocioł gazowy kondensta jednofunkcyjny + zestaw solarny też Vailanta. Mój instalator twierdził że jak kupować to właśnie wszytko jednego producenta.. jak się to będzie sprawować? jak się wprowadzę to napewno napiszę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz2200 28.04.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Analizowaliście, czy jest sens instalowania solarów przy ogrzewaniu kondensatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts