katarynka1 17.07.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Proszę Was o poradę. Przy wyrównywaniu terenu pod fundamenty okazało się, że różnica wysokości wynosi niecałe 2 m - między frontem, a tyłem budynku. Zostały już zalane ławy fundamentowe, teraz kładą bloczki.Ściany fundamentowe z tyłu budynku będą miały około 220 cm, z przodu - 50 cm. Wykonawca namawia nas do wykorzystania powstałej w tej sposób piwnicy - na kotłownię, graciarnię - z wejściem od ogrodu (by uniknąć kosztu robienia schodów w budynku, tylko czy wejście wyłącznie od ogrodu będzie praktyczne??).Argumentuje, że zasypanie tak wysokiego fundamentu będzie kosztowało sporo - (100m powierzchni x wysokość około 2 m) - ile to może obecnie kosztować? Wg niego, lepiej wydać te pieniądze na strop na piwnicą. Nie robiliśmy wcześniej badań geologicznych, nie sprawdzaliśmy poziomu wód. Co powinniśmy sprawdzić, by podjąć decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.07.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Co powinniśmy sprawdzić, by podjąć decyzję? Nośność ściany fundamntowej na boczne parcie gruntu. Bez rdzeni może nie wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 19.07.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Proszę Was o poradę. Przy wyrównywaniu terenu pod fundamenty okazało się, że różnica wysokości wynosi niecałe 2 m - między frontem, a tyłem budynku. Zostały już zalane ławy fundamentowe, teraz kładą bloczki. Ściany fundamentowe z tyłu budynku będą miały około 220 cm, z przodu - 50 cm. Wykonawca namawia nas do wykorzystania powstałej w tej sposób piwnicy - na kotłownię, graciarnię - z wejściem od ogrodu (by uniknąć kosztu robienia schodów w budynku, tylko czy wejście wyłącznie od ogrodu będzie praktyczne??). Argumentuje, że zasypanie tak wysokiego fundamentu będzie kosztowało sporo - (100m powierzchni x wysokość około 2 m) - ile to może obecnie kosztować? Wg niego, lepiej wydać te pieniądze na strop na piwnicą. Nie robiliśmy wcześniej badań geologicznych, nie sprawdzaliśmy poziomu wód. Co powinniśmy sprawdzić, by podjąć decyzję? Sprawdzenie poziomu wod (moze konieczny bedzie drenaz, albo dodatkowe izolacje scian fund. Konsultacja kierbuda - nie wiem czy to nie bylaby zmiana istotna. Konsultacja konstruktora - murowane sciany fund do podpiwniczenia moga byc za slabe. Byc moze trzeba na ich gorze zrobic chociaz wieniec... A moze jest zaprojektowany i tak? Masz chyba malo czasu skoro juz muruja... Powodzenia. PS: Ja zasypalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.07.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Konsultacja konstruktora - murowane sciany fund do podpiwniczenia moga byc za slabe. Byc moze trzeba na ich gorze zrobic chociaz wieniec... A moze jest zaprojektowany i tak? przecież nad piwnica musi być strop to bedzie winiec. Problmem jest nośnośc ściany na boczne parcie gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 19.07.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Tzn przekaz to murarzom, bo jak rozumiem z minuty na minute przybywa warstw....A jak ma byc strop i wieniec to ktos to musi policzyc (zbrojenie) i sie pod tym podpisac.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarynka1 19.07.2010 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Wykonawca wie, że ma czekać na decyzję, mamy jeszcze ze 2-3 dni na ostateczne ustalenia. Kierownik budowy będzie dziś na konsultacji, dokona przeliczeń – poprosimy go o wyliczenie kosztów zasypania fundamentów, oraz kosztów wykonania stropu nad całością lub częścią piwnic, żebyśmy mieli jasność, jak to teraz wygląda.Jeśli zdecydowalibyśmy się na piwnice, na pewno zgłosimy zmianę do urzędu – jak rozumiem, trzeba zlecić tylko przygotowanie projektu zamiennego, tak? Drenaż jest planowany, strop i wieniec oczywiście też, jeśli będą piwnice. W każdym razie jak na razie skłaniamy się ku częściowemu podpiwniczeniu (parter z garażem ma prawie 150 m, po co nam tyle piwnic) – z drugiej strony wiem, że często piszecie, że nie opłaca się robić piwnicy pod częścią budynku….. Piwnica o powierzchni 30 m nam się przyda, na rowery, kosiarkę, drewno kominkowe – nie musielibyśmy wtedy myśleć o budynku gospodarczym, garaż dwustanowiskowy w bryle pomieści tylko auta….. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RADIO 19.07.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Ja zasypalem ale mialem roznice tylko 3 bloczki na plasko.na szczescie ziemi starczylo bo tak to bym sporo kasy wydal ok 4-5 tys.a tak tylko ostatnie 30cm zwiru.ogulem do zasypania bylo 100mkw.na 120cm wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.07.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Jak masz taką możliwość to zostaw piwnicę. Nawet "nieoficjalnie". Każde dodatkowe pomieszczenie się przyda - a jak widzę nie musisz do niego dużo dokładać. Potem może Ci brakować takiego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarynka1 20.07.2010 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Skoro ukształtowanie terenu wymusiło tak wysokie fundamenty, żal byłoby z tego nie skorzystać i całość zasypać.Musimy tylko dobrze zastanowić się, ile metrów nam wystarczy. Znajomi przekonują, że piwnica może przydać się również, jeśli w przyszłości chcielibyśmy zainstalować drugi piec - np. na ekogroszek, z zasobnikiem.W projekcie mamy piec gazowy i małą kotłownię na parterze. Trociu,no fakt, potem pewnie byśmy żałowali, że nie zostawiliśmy piwnicy. Radio,czy możesz napisać, ile płaciłeś za ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 20.07.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Jak masz taką możliwość to zostaw piwnicę. Nawet "nieoficjalnie". Każde dodatkowe pomieszczenie się przyda - a jak widzę nie musisz do niego dużo dokładać. Potem może Ci brakować takiego pomieszczenia. Nie sluchaj takich rad i nie zostawiaj piwnicy nieoficjalnie. Latwo sie radzi, jak sie nie bierze za to odpowiedzialnosci. W przypadku jakichkolwiek problemow konstrukcyjnych (pekanie lawy, scian, zalanie, itd) zostaniesz sam ze swoja samowola. Rob zgodnie z wymaganymi przepisami albo w ogole. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RADIO 20.07.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 za ziemie nic nie placilem bo starczylo tej z wykopu plus troszeczke dzialke zrownalem.wiec ZERO !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 23.07.2010 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 U nas jest podobnie, spadek jest na tyle duży, że piwnica wyjdzie sama z siebie. Wiedząc o tym odpowiednio wcześniej (dlaczego nikt Ci o tym nie powiedział wcześniej np. architekt?) kupiliśmy projekt domu z podpiwniczeniem więc zmiany, przeliczenia itp. u nas nie są konieczne. Ja bym robiła z piwnicą, koszt zasypania jest spory a poza tym jakoś tak szkoda zasypywać skoro można mieć dodatkowy metraż nawet na rupieciarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 23.07.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Jak masz tak wysokie fundamenty to zasypywanie ich raz że jest kosztowne, a dwa że może być źle wykonane. Nie wiem czy wykonawcom będzie się chciało dobrze zagęścić grunt, a źle zagęszczony będzie skutkował tym że osiądzie ci wylewka. Ja bym na twoim miejscu nad tymi fundamentami zrobił strop i niczego nie zasypywał. Nawet jak teraz nie chcesz piwnicy to nie musisz jej przecież robić, kiedyś jak najdzie cię chęć mieć piwnicę to sobie wykujesz tylko drzwi i zrobisz piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 27.07.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 zrób piwnicę tylko legalnie ja mam częściowe piwnice więc częściowo zasypałam bo wysokość w niej wynosiłaby ok 160cm a teraz żałuję bo weszło tam już 100 ton piachu i jeszcze z 24 conajmniej wejdą...mogłam zostawić..niską bo niską...ale zostawić całe piwnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts