kenezzz 17.07.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Witam budownictwo jest z lat 70 a dokladnie 78rok chcialem sie dowiedziec czy moge wybic (powiekszyc) wejscie do pomieszczenie "opał" w piwnicy o kolejne 80cm?? ściana jest grubosci 24cm (zaznaczone na rysunku kolorem niebieskim) Dom posiada 2 pietra i piwnice. W piwnicy chce powiekszyc drzwi do pom. Opał. ale nie wiem czy nie bede mial potem jakichs nieprzyjemnosci? CZY TO JEST BEZPIECZNE DLA BUDYNKU? narysowałem schemat piwnicy i partera. piętro jest tak samo jak parter. -czerwony kolor - kominy rysunek w załączniku. Dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 17.07.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Wygląda na to że jest to ściana działowa, zatem można ją rozebrać bez większych problemów.ALLLLLE by być pewnym warto dokopać się do projektu domu, sprawdzić konstrukcję stropu piwnicy, a najlepiej zapytać konstruktora.PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 18.07.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 (edytowane) jęzli est to scianka 24 no to nie był bym aż tak do końca pewny ze nie sprawuje ona elementu podpory stropu - jednak jeżeli zastosujesz podciąg wykonanay z dwuteownika lub dwóch ceowników zespawanych ze sobą prętami w kilku miejscach to możesz to wykonać > jednak jak kolega napisał wyżej proponuję udać sie do administratora budynku poprosić o wgląd dokumentacji z kserować udać sie do wydziału budownictwa poprosić o pozwolenie na usunięcie częsci scianki i wówczas mozesz to wykonać - unikniesz odpowiedzialności o naruszeniu zagrożenia katastrofy budowlanej i samowoli - ponieważ wielu życzliwych może znać tylko taki art. 75 ust 1 pkt 3 lit. Sorki jest to domek wolno stojący ale i to nie zmienia faktu wykonania pozwolenia Edytowane 18 Lipca 2010 przez ANSEXXX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenezzz 18.07.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 jęzli est to scianka 24 no to nie był bym aż tak do końca pewny ze nie sprawuje ona elementu podpory stropu - jednak jeżeli zastosujesz podciąg wykonanay z dwuteownika lub dwóch ceowników zespawanych ze sobą prętami w kilku miejscach to możesz to wykonać > jednak jak kolega napisał wyżej proponuję udać sie do administratora budynku poprosić o wgląd dokumentacji z kserować udać sie do wydziału budownictwa poprosić o pozwolenie na usunięcie częsci scianki i wówczas mozesz to wykonać - unikniesz odpowiedzialności o naruszeniu zagrożenia katastrofy budowlanej i samowoli - ponieważ wielu życzliwych może znać tylko taki art. 75 ust 1 pkt 3 lit. Sorki jest to domek wolno stojący ale i to nie zmienia faktu wykonania pozwolenia a czy moglbys narysowac jakzrobic to wzmocnienie? i jakich materiałów użyc? no i czy jak rozwale ten kawałek ściany to czy strop (lub co kolwiek innego) odrazu sie zepsuje czy bedzie to sie robic z biegiem czasu? A co do planow to mam plany i zgodnie z planami to ta sciana powinna miec 12cm grubości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 18.07.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 to ze miała być 12 to też nie znaczy ze nie jest scianą nośną tak jak Tobie napiałęm udaj sie do inspektoratu w celu zapytania to nic nie kosztuje a kłopot z głowy nie widząc planów nie można tego określić co można a co nie < aby to można było stwierdzić potrzebne jest podanie jak został zalany strop jakie zostało dane zbrojenie itd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenezzz 18.07.2010 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Dobra w takim razie proszę o pomoc Gdzie dokładnie mam się udać i gdzie otrzymam informacje czy mogę wyburzyć ten kawałek czy nie ? (najlepiej za darmo No i jak wykonać to wzmocnienie pod wyburzonym kawałkiem (80cm) sciany ?? wszystkie ściany w piwnicy mają 24cm. ściana którą chcę wyciąć na niej nie stoi żadna inna ściana na wyższym piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 18.07.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 http://img841.imageshack.us/img841/1386/ceowniki.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 19.07.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Nigdy nie widziałem sciany nośnej 12 cm !! Odkuj trochę pod sufitem tej sciany i zobacz czy lico stropu jest podobne do całości, jeśli tak to znaczy że strop był wylany przed wymurowaniem ww ścianki - wtedy nie ma problemu. Jeśli masz wątpliwości to dla spokoju sumienia wykuj dziure w ścianie z kominem oraz w pozostałości ww ścianki i wstaw jakiś dwuteownik (100) , podklinuj tak aby dobrze przylegał do sufitu i zamuruj pozostałą dziurę. potem można wymurować mały filarek od strony ściany z kominem podpierający dodatkowo ten dwuteownik, zamalować belkę w paski lub w ciapki cobyś głowy nie roztrzaskał i gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenezzz 19.07.2010 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 dobra dzieki jutro zrobię wam fotki tego co udało mi się odkuć.. i sami zobaczycie i odpowiecie jak i co można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts