Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam,

my się poważnie zastanawiamy nad tym projektem. Jedynym konkurenetem jest m-131 Konrada Matuszewskiego i póki co nie potrafimy rozstrzygnąć, który jest lepszy.

To, co się nam nie podoba w kwitnącej jabłoni to wejście do kuchni z wiatrołapu i myśleliśmy, żeby go trochę skrócić , tak aby się kończył tuż przy drzwiach do kuchni. Nie wiemy jednak, czy nie będzie wtedy za mały (od wejścia do domu do drzwi do kuchni jest 1,5m). Zastanawialiśmy się też nad ewentualnym przesunięciem wejścia do domu i wiatrołapu tutaj, gdzie jest spiżarnia, a spizarnia byłaby przy kuchni. Wtedy schody zrobilibyśmy w wersji lustrzanej. Poza tym:

- w pokojach na górze chcialibyśmy zrobić większe okna i może zrezygnować z połaciowych, przynjamniej z części;

- garaż chcielibyśmy poszerzyć o 30cm;

- zastanwiamy się nad likwidacją lukarny i okanami połaciowymi w tym miejscu, żeby doświetlić schody - wolelibyśmy lukarnę w łazience.

I chyba tyle. Co myślicie o tych zmianach? Jakie Wy zrobiliście?

Może wraz z wiosną ruszy i ten wątek? :)

Pozdrawiam

Witam,

aż tak rozległych zmian nie planowaliśmy, póki co na etapie adaptacji projektu zdecydowaliśmy się jedynie na podwyższenie ścianki kolankowej o 30cm, oraz obniżenie jętek tak by pomieszczenia na poddaszu miały 2,7m. Poważnie zastanawiamy się również nad wentylacją mechaniczną i likwidacją tych wszystkich kominków wentylacyjnych na dachu.

Czekamy na pozwolenie na budowę.

Podoba mi się pomysł zrobienia spiżarni przy kuchni ale spowoduje to umieszczenie wejścia wprost na kibelek, co do poszerzenia garażu - bardzo kosztowna operacja na etapie adaptacji a sam zysk w powierzchni mały, no i traci się symetrię elewacji frontowej. Jak poszerzać to obie strony - salonowi powierzchni też trochę brakuje.

Według mnie likwidacja lukarny od frontu odpada - dom straci całkowicie urok który z nią posiada :) Sami zastanawialiśmy się nad zrobieniem symetrycznej lukarny z tyłu ale na tylnej polaci są kominy i mocno to utrudni konstrukcję dachu, ale powiększy łazienkę... nad tym się jeszcze zastanawiamy.

Okna połaciowe u nas zostają, podobnie jak na ścianach szczytowych - co prawda są różnej wielkości na lewej i prawej ścianie ale dopasowane geometrycznie do pozostałych elementów elewacji.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam,

projektant błędów nie zauważył, kierownik przegląda projekt od tygodnia - jutro się znim spotykam, może on cos powie, ja zauważyłem że jest błąd wymiarowy w ścianie fundamentowej - poszerzenie nie wypada pod kominem, o ile nie pamiętam, napiszę jutro i z racji tego ze kupiłem wersję Lustrzaną to niektóre rysunki nie są odbite - np. jeden z kominów i stopa drugi komin, poza tym raczej ok. chyba że coś grubego nam umkneło i wyjdzie dopiero na placu budowy.

Pozdrawiam

kuba

• 2 weeks później...

Witam

Just_Jak a wiesz już może jak duży jest błąd wymiarowy w ścianie fundamentowej?

Niedługo będziemy zalewać ławe, i nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi.

Liczył już ktoś ile betonu będzie potrzebne na ławę fundamentową?

• 2 months później...
  • 3 months później...

Witam.

Jak postępy w budowie M101 ?

Zebraliśmy wszystkie planowane zmiany i wyszło że pokrywają się z Waszymi propozycjami:

- poszerzenie domu o pół metra z każdej strony (aby zachować symetrię budynku),

- zamiana przejścia do garażu na wejście do budynku,

- odwrócenie biegu schodów i zrobienie pod schodami szafy wnękowej na ubrania,

- przeznaczenie wolnego miejsca obok kuchni na spiżarnię,

W przypadku schodów martwię się o wejście na piętro, lukarna pozostanie na środku a górna część schodów "przesunie" się w bok i jest ryzyko że wchodzący zawadzą głową o strop/dach...

Pozdrawiam

CODI

Edytowane przez CODI

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jestem na etapie oglądania projektu i zastanawiania się nad zmianami. Thx za pomysł zamienienia miejscami spiżarni i wejścia. Czy ktoś już tak zrealizował? Trochę razić będzie widok drzwi do łazienki, ale wygrywa funkcjonalność.

A co z pokryciem dachowym? Dachówka czy blacha? Zmienialiście parametry więźby dachowej?

Pokażcie fotki waszych domów. Ja ruszam od wiosny ;)

Witam,

my budujemy w okolicy Piaseczna. Stanęlismy na stanie 0, dalej na wiosnę - rozpoczęcie budowy przesunęło się nam z lipca na listopad - woda.

Daroslaw ile kosztowały Cię materiały na strop teriva? Zastanawiam się jeszcza nad zmiana na filigran... Zmieniałeś kominy na systemowe czy murowałeś z cegły?

Pozdrawiam

kuba

Witam,

my zostaliśmy przy Terrivie. Niestety nie wiem jaki był koszt materiałów. Wszystko do stanu ze zdjęcia budowała nam jedna firma zapewniając również materiały, dlatego ciężko mi oceniać ile konkretnie kosztował poszczególny etap.

Kominy zostały zmienione na kominy systemowe firmy Pleva.

Pozdrawiam,

Darek

• 2 weeks później...
Witam,

my zostaliśmy przy Terrivie. Niestety nie wiem jaki był koszt materiałów. Wszystko do stanu ze zdjęcia budowała nam jedna firma zapewniając również materiały, dlatego ciężko mi oceniać ile konkretnie kosztował poszczególny etap.

Kominy zostały zmienione na kominy systemowe firmy Pleva.

Pozdrawiam,

Darek

Darek, masz jakieś uwagi co do projektu (papier), zmiany w budynku które powinno się wykonać ?

Możesz podesłać więcej zdjęć, będę bardzo wdzięczny ! To pierwsza okazja zobaczyć Kwitnącą Jabłoń w rzeczywistości !

Pozdrawiam

CODI

Edytowane przez CODI

CODI Odnośnie zmian na etapie budowy, to:

1. Przesuneliśmy słup S płatwi P2 (środkowy) tak aby zlicować ze słupem lukarny, ponieważ wychodząc z klatki schodowej trzeba by było go omijać idąc np do pokoju 13. Przesunęliśmy tylko tyle, żeby nadal wspierał się na żebrach stropowych.

Odnośnie płatwi P2, to wszyscy (Kierownik Budowy, Wykonawca, Sąsiedzi) twierdzą, że jest przewymiarowana. Cała konstrukcja dachu jest przewymiarowana - czyli na etapie adaptacji warto zastanowić się czy na lokalne warunki nie można zmniejszyć przekrojów krokwi i belek na murłacie.

2. Zmniejszyliśmy wysokość okien garażowych. Teraz mają 90x55 (szerxwys)

3. Zmniejszyliśmy szerokość okien piętra (oznaczone jako 06) z 120 na 110. Przy 120 cm wszyscy przedstawiciele firm od okien kręcili nosem. W zasadzie mogliśmy zmniejszyć na 90cm - wtedy wszystkie 4 okna na górze były by takie same.

4. Węgarek garażu (po lewej stronie dla wersji L) zwiększyliśmy z 6cm na 10cm. Ten poprawej zmniejszyliśmy proporcjonalnie, aby zachować szerokość drzwi garażowych. Ma to istotne znaczenie właśnie dla prowadnic bramy garażowej. Na 6cm prowadnica by się nie zmieściła i trzeba by było kombinować.

5. Przesunęliśmy jeden ze spustów rynny (z tyłu domu) na środek - według projektu spust wypada na tarasie.

6. Zlikwidowaliśmy 2 skrajne okna dachowe z tyłu.

7. Zmieniliśmy kształt tarasu

8. Obróciliśmy komin w salonie o 180 st. Teraz kominek będzie stał bliżej wiatrołapu a ściana na której będzie telewizor zyskała kilkadziesiąt centymetrów.

PB181427.jpgPA271290.jpg

Edytowane przez Darosław82