Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Z ciekawością obserwuję Wasze postępy. My też byliśmy zdecydowani na ten projekt ale ... chcieliśmy go powiększyć, przestawić schody w inne miejsce, powiększyć łazienkę na dole ....wyszedł .... inny projekt z bryłą Kwitnącej Jabłoni :).

Ta lukarna z zewnątrz urozmaica wygląd domu ale marnuje się wewnątrz. Uznaliśmy że lepiej w tym miejscu zrobić na górze duży pokój lub w ostateczności łazienkę niż doświetlać wąskie schody. Schody mamy z tyłu pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym a gabinetem (który będzie w części pod połową schodów) i tak wydaje mi się najwygodniej. Kiedyś dzieciaki nie będą się też krępować wprowadzając znajomych :)

Finiszujemy właśnie formalności z projektantem.

Pozdrowienia dla wszystkich budujących

Marcin

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Dorota nie słyszałam w życiu o tego rodzaju szybach, więc dlatego nawet ich nie rozpatrywałam, a teraz już zdecydowanie za późno :)

My okna zamówiliśmy z OKNOPLAST KRAKÓW za lukarnę z PVC, okleina obustronna, obie połowy otwierane - wyszło 1800zł netto. Wymiary to 1880x 2349 (1520), długość skosu 1253. To wymiary OKNOPLASTU uwzględniające już luki na montaż.

Jeśli chodzi o schody zewnętrzne to wylane mamy dwa stopie, ale ostatecznie po podniesieniu terenu raczej zostanie nam tylko jeden.

CODI duże zmiany zrobiłeś :) Totalna rewolucja, widać, że dużo czasu poświęciliście na fazę projektową.

Pozdrawiam,

Joanna

• 1 month później...

Witam,

co sądzicie o takich zmianach.Chcemy wydłużyć ,,Jabłonkę" po 30 cm z każdej strony. Nie chcemy mieć otwartej kuchni więc chcemy ją zrobić w miejscu pokoju z małym przejściem (90-100cm) do salonu na ścianie z kominkiem.

Z łazienki chcemy zrobić spiżarkę z wejściem do strony kuchni , a ze spiżarki łazienkę, przejście z garażu poprzez mały przedsionek wprost na korytarz.

To chyba zarazie tyle. Co sądzicie o zmianach?

pozdrawiam

Tadek

Cześć tador,

na zamianie kuchni z małym pokojem jeśli aktualne przejście kuchnia-salon zastąpicie ścianą wydaje mi się, że będzie bardzo korzystne dla układu salonu - dobra myśl. Tak samo z poszerzeniem domu, ale to już może być kosztowne jeśli chodzi o projektanta.

Zamiana łazienki no to trochę problem bo trzeba będzie rury pociągnąć gdzie indziej niż idzie pion na górę, no i kwestia wentylacji, nie będzie komina. No i uwaga na drzwi - do łazienki otwiera się zwykle na zewnątrz i od garażu też byście musieli do krytarza wewnątrz domu, bo uwierzcie mi, że do wnętrza garażu nie ma szans jeśli byłby w środku samochód :)

Na razie innych potencjalnych problemów nie widzę, raczej więcej korzyści :)

Pozdrawiam,

Joanna

• 2 weeks później...

Dzięki za super fotki.Śliczna jest wasz jabłonka. Wcześniej myślałem że ten kolor dachu nie będzie pasował do domku ale widzę że jest super. My ciągle na etapie

projektowania i sprawa zamiany kuchni z pokojem ciągle nierozstrzygnięta. Gdy zrobimy ją jak w projekcie będzie od wschodu ale otwarta na salon.Jak zamienimy z pokojem będzie od popołudniowego zachodu może być gorąco. Takie dylematy.

Jeszcze mam pytanie.Czy rolety montowaliście w nadprożach, czy do okien?

pozdrawiam

Tadek

Cześć,

u nas rolety montowane do okien. Kolorem dachu nie byliśmy zachwyceni, zawsze nam się marzył antracyt, ale niestety warunku zagospodarowania przestrzennego na inny nie pozwoliły :(

Z kierunkami świata ciężko doradzać. U nas kuchnia wychodzi na zachód a pokój na wschód. Zawsze jest coś za coś :) Ale zamknięta kuchnia naprawdę warta rozważenia.

Pozdrawiam,

Joanna

Witam.

Od dawna obserwuje wasze poczynania w budowie jabłonki.

My też zdecydowaliśmy się na jej budowę, projekt już jest, czekamy na adaptacje i pozwolenie, myślę że w czerwcu ruszymy. Co powiecie o podniesieniu ścianki kolankowej o jeden lub dwa pustaki – czy jabłonka nie straci na uroku zewnętrznym. A - cha jak możecie to dajcie znać na co należy zwrócić szczególną.

Pozdrawiam

Cześć pjarek-pmonika,

witajcie na forum :)

Przeczytajcie dokładnie ten wątek - padło wiele kwestii na które należy zwrócić uwagę w projekcie, jak również opinii o podniesieniu ścianki kolankowej. Chyba nie ma sensu tego powielać, chyba, że pojawią się nowi również doświadczeni w temacie :)

Pozdrawiam,

Joanna

• 1 month później...

Darku, Joanno mam pytanie.

z mozołem stawiamy ściany, rozważamy dołożenie okien w kuchni i salonie - symetrycznie na ścianie szczytowej. Jakie są Wasze odczucia, czy w kuchni jest to okno według Was potrzebne, czy światła bez niego wystarczy gdy obecne okno jest od północy?

Jak możecie to wklejcie fotki kuchni i salonu.

Pozdrawiam

kuba

Cześć Just_Jak

jeśli nie planujecie zmniejszenia przejścia między kuchnią i salonem wydaje mi się wystarczająco jasno. Według mnie szkoda marnować pełną ścianę na której można umieścić "wysoką" część mebli kuchennych, no i z zewnątrz wpływ na elewację...

Poniżej zdjęcia. Salon niestety zawalony wełną, więc nie ma wyobrażenia przestrzeni :)

P6272152.jpgP6272153.jpgP6272154.jpg

Pozdrawiam,

Joanna

• 3 weeks później...

Cześć,

Dziękuję Joanno za zdjęcia, na lewej ścianie kuchni chcemy postawić mały kuchenny stół i stąd pomysł okna, dla symetrii również okno w salonie, zrezygnowaliśmy z nich.

Jarku ściankę kolankową mamy podniesioną w projekcie - po jego adaptacji, daleko nam jeszcze do dachu więc czy ją podniesiemy czy nie jeszcze nie wiemy. Robilem kiedyś jakieś szkice z podniesioną ścianką i wydłużonymi krokwiami. jak je znajdę to wyślę wieczorem.

Pozdrawiam

kuba

Witam.

Właśnie zrobiliśmy wykop pd ławę. A więc powoli ruszamy. Just_Jak będę wdzięczny za szkice. Mam kompletny mentlik w głowie bo murarz mówi żeby podnieść ściankę o metr, kierownik budowy jeśli już to o 1 pustak, a ja boję się że jabłonka straci urok. A cha my zdecydowaliśmy się na phoroterm co o tym sądzicie.

Pozdrawiam Jarek

• 3 weeks później...
Witam

Jestem na etapie wybierania projektu domu. Mam prośbę do budujących o zdjęcia pomieszczeń na poddaszu. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam

Cześć,

a o któreś konkretnie pomieszczenie chodzi? Nie jest łatwo zrobić zdjęcia, aby całe objąć :)

Jedyne dwa dość udane załączam poniżej.

Pozdrawiam!

P8112198.jpgP8112199.jpg

Witam Darosław82.

Widzę, że wszystko zmierza w dobrym kierunku. :o Fajnie to u was wszystko wygląda. Nie mogę się doczekać takiego stanu u nas. Niestety jeszcze czekamy na murarzy, koniec sierpnia początek września mają zacząć.Wasze zdjęcia dają dopiero jakieś wyobrażenie super, że je zamieszczacie.

O ile nie sprawi wam to kłopotu to mam prośbę abyście zamieścili zdjęcie salonu na dole i przejścia z kuchni do salonu tylko z dalszej perspektywy bo jakoś nie mogę się odnaleźć na tych wcześniejszych fotkach, było by super.

Pozdrawiam

Jarek

Cześć,

postaram się zrobić jakieś zdjęcia i zamieścić w weekend. Może do tego czasu ubędzie jeszcze więcej wełny z salony, to stojąc na tarasie uda się zrobić lepsze zdjęcia :)

My zaczynaliśmy prawie równo rok temu - 16 sierpnia, więc podobnie. Także następne Boże Narodzenie na pewno spędzicie u siebie w nowym domu :)

Pozdrawiam,

Joanna