Darosław82 17.12.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Tak pisząc w skrócie, jesli chodzi o projekt, to moim zdaniem na etapie adaptacji warto zwrócić uwagę na: 1. Przekroje więźby dachowej - warto dostosować do warunków lokalnych - na pewno będą mniejsze i tańsze 2. Komin w salonie 3. Wymiary okien 4. Pierwszych kilka warstw ścian nośnych według projektu nalezy wykonać z cegły.. a potem jest gazobeton. Zrezygnowaliśmy z tych warst - ułożylismy od razu gazobeton. Jeśli chodzi o błędy w projekcie, to jeszcze takich nie odkryliśmy . Edytowane 17 Grudnia 2011 przez Darosław82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Just_Jak 20.12.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Darku, nie widzę dokładnie ale chyba nie robiłeś wszystkich jętek w jednej płaszczyźnie - jak jest w projekcie. Też tak chciał bym zrobić i zyskać w pokojach dziecinnych antresolki umieszczone na jętkach, wymaga to opuszczenia jętek po prawej stronie - też buduję lustrzane odbicie. Czy na zmianę robiłeś obliczenia? Mogę Cię prosić o więcej zdjęć z etapu więźby? pozdrawiamkuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darosław82 20.12.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Darku, nie widzę dokładnie ale chyba nie robiłeś wszystkich jętek w jednej płaszczyźnie - jak jest w projekcie. Też tak chciał bym zrobić i zyskać w pokojach dziecinnych antresolki umieszczone na jętkach, wymaga to opuszczenia jętek po prawej stronie - też buduję lustrzane odbicie. Czy na zmianę robiłeś obliczenia? Mogę Cię prosić o więcej zdjęć z etapu więźby? pozdrawiam kuba Witam, Antresolki to ciekawy pomysł. U mnie jętki są w jednej płaszczyźnie. 3 z nich to podpory pod płatew (tymczasowe). Jętki blokujące płatew zostały zdjęte po umieszczeniu słupów S. Na załączonym zdjęciu widać dokładniej. Pozdrawiam, Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darosław82 26.12.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Uwaga na gaz. Rury wedlug projektu biegną przez cały budynek. Warto w trakcie adaptacji to zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tador 08.02.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam,Bardzo nam się podoba ten domek i zamierzamy go wybudować. Mam prośbę do budujących Jabłonkę może mógł by ktoś przesłać zdjęcia klatki schodowej, będę bardzo wdzięczny. Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tador 11.02.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Witam,może ktoś z budujących ,,Jabłonkę" umożliwił by obejrzenie jej w realu, był bym bardzo wdzięczny. Mieszkamy w Terespolu nad Bugiem, ale odległość nie jestwielkim problemem. Oczywiście województwa stołeczne, lubelskie czy białostockie były by super, ale i poznańskim nie wzgardzimy. Chętnych do udzielenia pomocyproszę o kontakt na [email protected].pozdrawiam serdecznie i proszę o pomocTadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darosław82 12.02.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam, Bardzo nam się podoba ten domek i zamierzamy go wybudować. Mam prośbę do budujących Jabłonkę może mógł by ktoś przesłać zdjęcia klatki schodowej, będę bardzo wdzięczny. Tadek Właściwie to znalazłem jedno zdjęcie. Ale może w tygodniu zrobię sesję zdjęciową domu (dłużej jest widno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tador 12.02.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Dzięki bardzo za foto.Czekam z niecierpliwością na jeszcze.pozdrawiamTadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tador 14.02.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam,jestem po wstępnej rozmowie z projektantem i jedyną zmianę jaką proponuje to podniesienie ścianki kolankowej o 60 cm przy kącie dachu 40 stopni i długości krokiew 760cm. Nie wiem tylko czy to nie wpłynie niekorzystnie na wygląd domu. Może macie jakieś uwagi do tej propozycji.pozdrawiamTadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darosław82 25.02.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Cześć, z tej strony żona Darka Jeśli o mnie chodzi to jestem wielką przeciwniczką podnoszenia ścianek kolankowych. Jeszcze nie widziałam domu, w którym zrobiono by to dobrze i aby osoba stojąca przed nim nie była w stanie rozpoznać zmiany, a zwykle są bardzo niekorzystne... Ale co kto lubi i zapewne zależy od zdolności projektanta. Ja jedynie mogę upewnić Cię w decyzji wstawiając zdjęcie skosów w pokoju na górze, abyś miał wyobrażenie jak w rzeczywistości wygląda projekt. Zrobiłam również zdjęcia klatki schodowej: Pozdrawiam, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Just_Jak 28.02.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam, ja również nie jestem za podnoszeniem ścianki kolankowej aż o 60cm. Architekt adaptujący nasz projekt namówil nas na siłę na "chociaż 30cm". Zdecydowaliśmy ale pod warunkiem wydłużenia krowki dołozymy również 5cm ocieplenia więc optycznie prawie zachowamy proporcje domu. Obecnie jesteśmy na etapie 0. Joanno, Darku wielkie dzięki za zdjęcia. Widzę że nie zalaliście schodów razem ze stropem, czy zrezygnowaliście z monolitycznych (nie widać zbrojenia pod nie wychodzącego z fundamentu i stropu)? Jakie będą? Pozdrawiam kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darosław82 29.02.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Po namowach wykonawcy (chyba ewidentnie nie na rękę było mu wylewanie schodów) oraz kierownika budowy zecydowaliśmy się na schody drewniane. Przyznaję, że jest to utrudnienie na czas budowy (do tej pory zmuszenie się do zejścia po drabinie na dół wiele mnie kosztuje ), ale mam nadzieję, że ostatecznie to będzie dobra decyzja. Ktoś już z powody dobrej pogody ruszył z pracami? U nas podobno w poniedziałek już montują okna a od wtorku wchodzi elektryk Pozdrawiam, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Just_Jak 01.03.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 My jeszcze odpoczywamy Drewniane? Sami bardzo byśmy chcieli takie mieć ale nie mamy na nie dobrego pomysłu w tym projekcie. Macie już jakiś projekt tych schodów? Pozdrawiam kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tador 01.03.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam serdecznie. Wielkie dzięki za super fotki i rady. Faktycznie podniesienie ścianki kolankowej to chyba zły pomysł, więc zostawimy to tak jak jest w projekcie.Mam jeszcze kilka ,,kobiecych" pytań (żony). Czy lukarna nie jest za duża? Czy w realu nie wygląda jak z centrum handlowego?Czy da ją się łatwo umyć? Czy planujecie szafę pod schodami? Co do schodów drewnianych, to właśnie takie posiadamy w obecnym domku.Na pewno są efektowne i dekorują many je w salonie. Niestety po kilku latach (trzech)wymagają renowacji. Są dębowe i niestety już widać ślady użytkowania. Gdyby były z drewna egzotycznego na pewno by posłużył dłużej lecz cena.......Teraz zdecydujemy się na betonowe i kamień albo glazura. pozdrawiam Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darosław82 01.03.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Just_Jak - niestety projektu jeszcze nie mamy. Próbowałam coś kombinowac na kartce zmieniając bieg na bardziej wygodny, ale niestety chyba nie ma innego wyjścia jak dokładne odwzorowanie tych z projektu. tador - pytania żony mnie nie zaskoczyły, sama miałam dokładnie takie same wątpliwości wiele miesięcy temu Lukarna jest baaaaardzo duża, podłoga przy niej jednak szersza niż się spodziewałam patrząc na projekt (widać na zdjęciach które zamieściłam poprzednio), no ale wejście do tej wnęki to wiadomo ze schodów może nie być najwygodniejsze, ale na dzień dzisiejszy ciężko mi ocenić. Z myciem tego okna będzie na pewno mega problem, ale po godzinach marudzenia w tym temacie, mąż mi obiecał, że te 2-3 razy do roku się poświęci i je umyje z drabiny od zewnątrz Nie ukrywam, że okno jest bardzo nietypowe, ciężko się zdecydować na jego podział aby dobrze wyglądał na elewacji (za duże na jedną otwieraną powierzchnię), przez to drogie, ale wydaje mi się, że wygląd z zewnątrz i światło na klatkę schodową, które gwarantuje jest tego warte. Bez tej lukarny ten dom zupełnie nie miałby swego uroku. Co do szafy pod schodami to się jeszcze nie zdecydowlaiśmy, checmy najpierw zrobić schody a potem ewentualnie się zdecydować czy pasuje nam je zabudować - kompletny brak wyobrazni w tym temacie. Pozdrawiam, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tador 01.03.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Wielkie dzięki za odpowiedź nie zastanawiałaś się przypadkiem nad szybą samo myjącą w lukarnie? Czytałam na ten temat troszeczkę i nie trafiłam na osoby, które posiadają takie nowinki, opnie piszą tylko sprzedawcy okien. Lukarna nie otwierana z samo myjącą szybą ( o ile to działa ) to byłoby praktyczne.Pozdrawiam Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Just_Jak 02.03.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam, my zdecydowaliśmy się na schody wylewane - też z racji wygody podczas budowy. Oczywiście zabiegowe bo inne się nie zmieszczą. "Uwygodnimy" je trochę robiąc prawie wszystkie stopnie jako skręcane - jpg w załączniku. Podobno tak robi sie wygodne schody zabiegowe. Mam je rozrysowane, dla chetnych prześlę ze szczegółami. Okno w lukarnie u nas pozostanie najprawdopodobniej nie otwierane ale do tego etapu mamy jeszcze chwilę. Pozdrawiam kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tador 02.03.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam,dzięki Kuba za pomysł ze schodami, faktycznie takie są wygodniejsze. Jeśli możesz to prześlij je rozrysowane na [email protected] , chętnie skorzystam.Mam jeszcze jedną prośbę.Mogli byście podać rozmiar okna lukarny, może ktoś robił już wycenę? W jakiej firmie? Ja u siebie mam przedstawiciela Drtexa alekrążą o nich skrajne opinie od zachwytu po beznadziejność.Może kogoś polecicie?Jeszcze jedno pytanie.Ile stopni macie przed wejściem do domu? Architekt proponuje mi trzy, nie wiem czy to nie za wysoko? Działka jest dość wysoko. pozdrawiamTadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Just_Jak 02.03.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 My mamy 3 stopnie - jeden dołozony względem oryginału. Schody wyślę wieczorem z domu. Pozdrawiam kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tador 02.03.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Dzięki Kuba! Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts