Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewanie Jastrychu - jaka kolejność robót?

pio_n

Recommended Posts

Witam, mam do was kilka pytań odnośnie robienia jastrychu, prosił bym o pomoc. Poczytałem forum ale nadal mam kilka wątpliwości:

1. Czy folie budowlana kładzie się na rury zimnej i cieplej wody czy pod spod?

2. W jaki sposób połączyć ta folie z papa, która jest na fundamentach, trzeba czymś smarować – kleić , czy wystarczy wywinąć na ściany?

3. Czy taśma dylatacyjna ma być klejona bezpośrednio do ścian budynku i potem na to wywinąć folie budowlana?

4. Jak rozkładać styropian wkoło rur na podłodze, wycinać go, czy rury opianować dookoła i tylko dosunąć styropian?

5. Na parterze planuje podłogówkę, czy nie będzie błędem jeżeli oprócz włókien rozłożę siatkę fi 3mm, czy to zbędny zabieg, a może wręcz szkodliwy?

6. W jaki spsoć umocować- podeprzeć siatkę żeby znalazła się mniej więcej w Polowie warstwy 6cm jastrychu?

7. Drzwi balkonowe w tej chwili „wiszą w powietrzu”, czy podmurować je cegłą przed wylewaniem, czy zastawić deską od zewnątrz, rozłożyć pod spód styropian i wylać jastrych pod sama ramę?

Proszę o wasze komentarze.

odp.

1 - pod rury

2 - wystarczy wywinąć folię ponad wylewkę, nie trzeba łączyć

3 - najpierw folia wywinięta potem taśmą ( posadzkarze przycisną ją betonem albo jak są tynki gipsowe spinaczem)

4 - sposobów wiele kilka z nich to: styropian do rur i opiankować albo zasypać granulatem lub piaskiem ale tylko w przypadku gdy idzie druga płyta wyżej, lub styropian pod rurę a drugą płytę do rury przyciąć, położyć taki styropian jak wysoka jest rurka a drugi na rurke beż zasypywania ale dobrze docinać do rur... itd.

5 - to żaden błąd tylko ostrożność lepiej przezbroić niż potem żałować

6 - posadzkarze powinni rozsypać beton i na podsypce ułożyć siatkę

7 - jak posadzkarze są w porządku to zrobią to Panu my zawsze zabezpieczamy kładziemy izolacje i styropian pod ramę i panikujemy, nie może być betonu inaczej będzie przemarzać...

lukasz860910 serdecznie dziekuje za odpowiedzi,

Mam juz pierwszy blad, rury leza na chudym betonie. Tu moj doradzca uzasadnial taka kolejnosc, zgrzewaniem rur, ze gdyby byla folia pod spodem to by sie popalila od palnika, druga sprawa ze mocowanie rur do chudego betonu tez by ta folie podziurawilo. Jedyne rozwaizanie teraz to rozlozyc folie na rury, bedzie w miare dobrze?

Wystarczy jezeli folia bedzie 2x 0.2mm? czy wszyscy uzywaja 0.3mm?(jest dwa razy drozsza)

za dwa dni beda rozmowy z ludzmi od posadzek, ale nie sadze zeby nie chcieli cos ekstra za rozkladanie styropianu, folii, pianowanie drzwi i rur. Prawie na pewno bede robil to sam.

pozdrawiam

Będzie dobrze prawie wszędzie jak robimy posadzki tak jest, tylko nie którzy hydraulicy robią instalacje tak aby zaś podłożyć folie... 0,3 lepsza ale dwa razy 0,2 wystarczy...wszystko zależy czy dom stoi w suchym miejscu czy nie... ja dał bym 0,3 na spód a na styropian 0,2 ale decyzja zawsze należy do inwestora...

Mam do Was jeszcze takie pytania:

1) Czy trzeba dawać folie pod styropian na pietrze? To w ogóle czemuś służy?

2) Czy wystarczy taśma dylatacyjna 5mm grubości, czy rozwinąć ją podwójnie pod ścianami na 10mm (tylko 5mm grubości mają u mnie w hurtowniach)

3) Tynki na ścianach zaczynają się jakieś 3-4cm od dołu. Wystarczy dosunąć pierwszą warstwę styropianu do tynku i zostawić pustkę powietrzną poniżej linii tynku, czy jednak zacinać go (sfazować) i dosunąć ciasno do gołych pustaków?

Pozdrawiam i proszę o wasze komentarze.