Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociol Z Podajnikiem Na 140m2

Mithos

Recommended Posts

Witam Forumowiczow

Zapewne temat byl juz poruszany ale nie moge znalesc zadnej konkretnej odpowiedzi...

Szukam pieca z podajnikiem, najlepiej slimakowym do ogrzania 140m2 nieocieplonych starych murow...

Do wydania mam ok 5500zl... Patrzylem na allegro orientacyjnie ale jakos nie moge sie zdecydowac...

Przyznaje ze nie jestem specjalista w temacie, poprzedni piec jaki dalem sobie wcisnac mial 11kW i byl gornego spalania ktory okazal sie kompletna porazka (warta wymieniona sume wyzej, albo nawet wiecej)... Przezyl 2 lata w masaktycznie klopotliwych i problematycznych jesli chodzi o strone eksploatacyjna warunkach...

Pozdrawiam

Mithos

Jako paliwo, ekogroszek, moze mial...

Podajnik srubowy...

Ogolnie chcem poznac opienie uzytkownikow i ludzi majacych wieksza wiedze niz ja...

Dzis ogladalem w hipermarkecie budowlanym pro-eko za 5990zl... 14kW, pisza ze do ogrzania 140m2, wiec teroreycznie by pasowal...

Ale z drugiej strony. facet ktory mi aktulanie uszkodzony piec sprzedawal twierdzil ze 11kW da rade... Co okazalo sie oczywiscie bajka...

A sam piec poprostu sie ropadl po 2wuch latacha...

Jako paliwo, ekogroszek, moze mial...

Podajnik srubowy...

Ogolnie chcem poznac opienie uzytkownikow i ludzi majacych wieksza wiedze niz ja...

Dzis ogladalem w hipermarkecie budowlanym pro-eko za 5990zl... 14kW, pisza ze do ogrzania 140m2, wiec teroreycznie by pasowal...

Ale z drugiej strony. facet ktory mi aktulanie uszkodzony piec sprzedawal twierdzil ze 11kW da rade... Co okazalo sie oczywiscie bajka...

A sam piec poprostu sie ropadl po 2wuch latacha...

Jeżeli ma być z palnikiem żeliwnym II-ej generacji, to poleciłbym na chwile obecna 17kW, model Skam-P Premium, ale nie zmieścisz się w zakładanej kwocie.

Tańsza alternatywa to model Skam-P Reto-Crown 12kW, może pracować z nadwyżką mocy do 15kW (zamontowany palnik osiąga do 18kW), tutaj cena katalogowa brutto 6200zł, Tańszy jest model Skam-P 12kW z palnikiem Pancerpol na sam ekogroszek, ale ten palnik wyciąga max.15kW. Tutaj cena katalogowa brutto 5900zł

Na priva podam Ci linki do proponowanych modeli, poczytaj i przemyśl.

• 2 months później...
Witam, też mam pytanie do jareckiego. Dom 117 m2 użytkowego (parter - strop ocieplony 10 cm styropianem dach nie) + garaż 22m2 będzie grzejnik, w domu grzejniki + podłogówka łazienka (11 m2) kuchnia (12 m2) wiatrołap (4 m2) myślę o piecu sas na eko groszek lub miał (dobrze żeby miał możliwość spalania na awaryjnym ruszcie drewna, itp. - na eko widziałem ruszt zrobiony przez kolesia i działał w tłokowym jest wodny). Na eko myślę o 17 kW z podajnikiem - czy wystarczy ta moc? hydraulik proponuje 23kw, a na miał chyba jest większy 23 z podajnikiem tłokowym. Polecał by Pan ten piec? po wielu forum i opiniach chyba jestem zdecydowany , jak z komfortem grzania obsługi, jakieś problemy, itd. (może Taurus??? jeśli chodzi o miał), jak ma się miał do eko groszku w grzaniu wiadomo w użytkowaniu trochę bardziej brudno.

Witam, też mam pytanie do jareckiego. Dom 140 m2 . Zastanawiamy się nad piecem DEFRO komfort eco 19kw lub SAS gro eco 17kw lub HEF Mester M Uni 20kw , piec z podajnikiem ślimakowym i dodatkowym rusztem - czy wystarczy ta moc? Który piec polecał by Pan? Dzięki.

Ja do mojego SASa gro-eco wsadziłem ruszt awaryjny pospawany z prętów za symboliczne piwo. Latem paliłem resztki drewna po budowie - CWU za free, kocioł + zasobnik 100 l rozpalony raz dziennie na 2 godziny. Dom mam nowy standardowo ocieplony 120 m2, tylko podłogówka. Mój kocioł ma podajnik Pancerpolu z retortą obrotową z możliwością spalania miału - jeszcze nie próbowałem.