Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Owady, pajaki i inne

Recommended Posts

Witam, nie wiem gdzie przykleic ten temat dlatego pisze go tu. Moje mieszkanko miesci sie w suterenie od strony ogrodu (kilka schodkow w dol) Przed drzwiami wejsciowymi jest kratka sciekowa dla wody deszczowej, a pod nia studzienka. Problem jest taki, ze ciagle przed drzwiami wejscowymi jest jakies robactwo, a gdy drzwi otwarte, to to wszystko pakuje sie do mieszkania. Nawet gdy mnie kilka dni nie ma i wszystko zamkniete to w rogach widac prace pajakow. Probowalem juz roznych pulapek, ale to nie na wiele sie zdaje. POMOCY!!

Pozdrawiam

Przenieść kratkę ściekowa jak najdalej od domu, ułożyć pod niewielkim nachyleniem kostkę żeby spad był od domu w stronę kratki.

Ja bym sobie nigdy pod domem nie pozwolił zainstalować czegoś takiego. Nie śmierdzi z tej kratki ?

Niektórzy mają dość niesamowite pomysły z instalowaniem takich kratek, rozumiem że w ogrodzie nie było miejsca na takie kratki,

dlatego zainstalowali Ci bezpośrednio pod domem ? Wklej zdjęcia, zobaczymy dokładnie jak się ma sytuacja.

Rozumiem ze nie masz możliwości wykonania tego o czym napisałem ?

Lokal jest Twój? Ogród ?

Ja mam takie samo wejście z ogrodu do piwnicy, poniżej poziomu ziemi więc schodki do dołu, tam siatka i spływ. Oprócz wymienionych przez Ciebie mam jeszcze zabłąkane dżdżownice, które dostają się tam ale juz nie sa takie mądre aby się wydostać. Jest tam wilgotno i często cień więc idealne miejsce dla niektórych żyjątek. Dla mnie jest obrzydliwe sprzątać je, może można schodki i ich boki wysmarować czymś co je odstrasza . Pisałam kiedyś o tym ale nie miałam odpowiedzi, może teraz przeczyta ktoś kto sobie z czymś takim poradził.

• 2 weeks później...

praktykant, ja nie mam os, ale tak jak pisałam wcześniej, głównie dżdżownice. Mam oczywiście główne wejście a zejście do piwnicy, o którym piszę jest od strony północnej.

Skoro piszesz o pułapkach to bywają latem w sprzedaży takie jakby szklane słoje, u dołu podwinięte ale z otworem . Pod taki kloszem stawia się pokarm do zwabienia, owad wejdzie ale z wyjściem ma kłopot, jeśli jest tam trucizna to wiadomo. Czy to ma zastosowanie u Ciebie nie wiem, u mnie nie. Myślałam o posmarowaniu schodków czymś na robaki, dżdżownice, trzeba rozejrzeć się po sklepach i tam popytać.