Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

będąc ostatnio u sąsiadów i oglądając ich poddasze uświadomiłam sobie jakie niestety klaustrofobiczne wrażenie mogą robić okna dachowe, nawet pomimo tego, że są zamontowane stosunkowo nisko.

Ponieważ w swoim domu też mam zapalowane takie okna w dwóch pokojach zaczęłam rozważać zamontowanie oprócz okien dachowych okien kolankowych. Czy ktoś ma takie okna i mógłby podzielić się doświadczeniami?? Czy są one szczelne, czy nie ma innych problemów z nimi?

P.s. właśnie doczytałam w necie, że ponieważ w tym miejscu nie ma rynny, to woda z dachu będzie spływać po ścianie w tym miejscu ...więc chyba lepiej się nie decydować

Edytowane przez una

Witam,

Okna kolankowe a właściwie kołnierz uszczelniający i oblachowanie okna skonstruowane są w ten sposób aby woda opadowa byla sprawnie odprowadzana. Przy prawidłowym montażu okno jest z całą pewnością szczelne. Poczekajmy na opinie samych użytkowników.

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

Ale jest parapet

tak, jest parapet, ale wydaje mi się że znaczenie może mieć to, jak duża połać dachu jest nad oknem - bo problem nie sprowadza się tylko do odprowadzenia wody z okna ale i z połaci dachu nad oknem. Jeśli dachu nad oknem jest niewiele (jak na załączonym przez Pana zdjęciu) to faktycznie nie ma problemu. Gorzej gdy nad oknem jest jeszcze 7 m dachu - wtedy tej wody może być naprawdę dużo i nie wiem czy parapet wystarczy.

Edytowane przez una

• 11 months później...
  • 6 months później...
Witam

Teraz ja się zastanawiam nad takim rozwiązaniem. Czy ktoś ma już "przećwiczone" okna kolankowe + połaciowe?

U nas na razie sa zamontowane ale jeszcze nie mieszkamy. Decyzja jak dla mnie trafiona na 100% wizualnie, pikenie doswietlaja nam sypialnie, maja swoj urok. Czy sie sprawdza a propo ciepla, mycia etc to powiem za jakis czas.

U nas na razie sa zamontowane ale jeszcze nie mieszkamy. Decyzja jak dla mnie trafiona na 100% wizualnie, pikenie doswietlaja nam sypialnie, maja swoj urok. Czy sie sprawdza a propo ciepla, mycia etc to powiem za jakis czas.

Możesz wkleic jakies fotki bo też mysle nad takim o ile sie konserwator zgodzi

• 3 weeks później...