SamurayX 18.07.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Chcę położyć deskę dębową albo parkiet w moim nowym mieszkaniu. Niestety nierówności podłogi są na tyle wyraźne (kilka mm na długości jednego metra) że poważnie obawiam się czy kładzenie parkietu ma sens.Mógłby ktoś odpowiedzieć jak sprawdzić realne możliwości położenia dobrej podłogi drewnianej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.07.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Chcę położyć deskę dębową albo parkiet w moim nowym mieszkaniu. Niestety nierówności podłogi są na tyle wyraźne (kilka mm na długości jednego metra) że poważnie obawiam się czy kładzenie parkietu ma sens . Mógłby ktoś odpowiedzieć jak sprawdzić realne możliwości położenia dobrej podłogi drewnianej? W Twoim nowym mieszkaniu musisz sprawdzić nie tylko równość podłoża ale także wilgotność podłoża, jego wytrzymałość na ścinanie, jego chłonność, twardość zanim rozpoczniesz poszukiwanie parkietu musisz również wiedzieć czy na powierzchni podłoża nie znajduje się cienka warstwa tzw. twardzieli. Od tych testów zależy możliwość stosowania gatunku drewna i jego gabarytów, poza tym gruntów pod klej i klejów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurayX 18.07.2010 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Ok, ale podaj proszę jakikolwiek test praktyczny, który powie mi że oprócz innych czynników wyrównanie podłóg pozwala na położenie parkietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurayX 19.07.2010 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Troche niejasno napisałem.Jaki test przeprowadzić aby udowodnić że podłoga jest odpowiednio równa lub nierówna aby ułożyc parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebaruda 19.07.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 lata 2,5 metra na podlogei opisz co widzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.07.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Troche niejasno napisałem. Jaki test przeprowadzić aby udowodnić że podłoga jest odpowiednio równa lub nierówna aby ułożyc parkiet. Zgodnie z ITB 2006 łata 1mb i 3mm. Lub 2mb i na tej długości 3 nierówności po 3mm. Tzn. kładziesz np. poziomice na wylewce w taki sposób aby między punktami podparcia była odległość 1m lub 2m i sprawdzasz nierówności pod poziomicą. Są dużo większe niż 3mm, to problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts