Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówności podłogi przy kładzeniu parkietu

SamurayX

Recommended Posts

Chcę położyć deskę dębową albo parkiet w moim nowym mieszkaniu.

Niestety nierówności podłogi są na tyle wyraźne (kilka mm na długości jednego metra) że poważnie obawiam się czy kładzenie parkietu ma sens

.

Mógłby ktoś odpowiedzieć jak sprawdzić realne możliwości położenia dobrej podłogi drewnianej?

Chcę położyć deskę dębową albo parkiet w moim nowym mieszkaniu.

Niestety nierówności podłogi są na tyle wyraźne (kilka mm na długości jednego metra) że poważnie obawiam się czy kładzenie parkietu ma sens

.

Mógłby ktoś odpowiedzieć jak sprawdzić realne możliwości położenia dobrej podłogi drewnianej?

W Twoim nowym mieszkaniu musisz sprawdzić nie tylko równość podłoża ale także wilgotność podłoża, jego wytrzymałość na ścinanie, jego chłonność, twardość zanim rozpoczniesz poszukiwanie parkietu musisz również wiedzieć czy na powierzchni podłoża nie znajduje się cienka warstwa tzw. twardzieli. Od tych testów zależy możliwość stosowania gatunku drewna i jego gabarytów, poza tym gruntów pod klej i klejów.

Troche niejasno napisałem.

Jaki test przeprowadzić aby udowodnić że podłoga jest odpowiednio równa lub nierówna aby ułożyc parkiet.

Zgodnie z ITB 2006 łata 1mb i 3mm. Lub 2mb i na tej długości 3 nierówności po 3mm. Tzn. kładziesz np. poziomice na wylewce w taki sposób aby między punktami podparcia była odległość 1m lub 2m i sprawdzasz nierówności pod poziomicą. Są dużo większe niż 3mm, to problem.