Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasjopea czuszki i rodziny

Recommended Posts

Czuszka, każdy kominek ma ramkę, tę w której są obsadzone drzwiczki. Natomiast tu chodzi o ramkę na obudowie. Jedno drugiemu nie przeszkadza, tym bardziej, że u Ciebie wkład jest jak widzę w lekkiej wnęce.

A co to za wkład, to sobie popatrzę u producenta ?

Pesteczko, a ta ramka na obudowie to ta okładzina?

Bo ja kominek bede miała prawie taki jak Czuszka (zresztą ten sam wykonawca tylko producent kominka iny) i tak sie zastanawiam co u siebie zorbic...

Pomozesz? Zajrzysz do mnie? Zaraz wrzucę do siebie wizualkę potencjalnego kominka/

CZUSZKA,

trzymam kciuki za przeproowadzkę i baaardzo zazdroszcze Tobie i Moreli że juz sie wprowadzacie!

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chętnie popatrzę, jak już będzie zamontowana :-) Szukam inspiracji do swoich schodów, a też są zabudowane ścianami. Najładniej byłoby bez pochwytu na dole, ale już widzę umaziane ręcami ściany ;)

Mam wrażenie ze z pochwytem będzie się tez mazało-robi się go standardowo na wysokosci około 1 m a to i tak za wysoko dla dzieci. Choc moze przynajmniej dorosli nie będą łapać za sciany i plam będzie mniej. Teraz zdecydowanie mamy klatkę do odmalowania. nieopatrznie kazałam pomalować ją na biało i pobrudziła się podczas montażu schodów i korzystania bez barierek.

Mila, u mnie wokół kominka jednak chyba nie będzie stali szczotkowanej, którą rysowała Pestka. Piekne to jest ale za drogo wychodziło. będzie ciemny granit, nasz wspólny wykonawca proponuje Indian Black. Czekam na próbkę od niego...

Indian Black jest bardzo ładny, tylko jeśli chcesz polerowany na błysk, to zwróć szczególną uwagę, na staranne wykonanie poleru przed zamontowaniem.

Kakusek ma z tym kłopot. Popatrz na posty od 5650 i dalej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w/page283

Czuszko, wybrałam kilka przykładów ram wokół paleniska, które wydają mi się bardziej interesujące przy zastosowaniu granitu lub czarnego łupka filitowego. Akoro jeszcze dyskutujecie z wykonawcą, może na coś Ci się te inspiracje przydadzą.

Tu rama obudowy jest bardzo ciekawie zamocowana:

contemporary-built-in-fireplace-gas-closed-hearth-11657-1461311.jpg

To właściwie cały portal, choć na taki nie wygląda:

MCZ-obudowa.jpg

A tu widać jak pięknie wygląda ramka, która jest nałożona na obudowę i wystaje ponad jej lico co najmniej kilka centymetrów:

MCZ-Klee_115_light.jpg

Te dwie fotki poniżej są szczególne. To jest kominek firmy MCZ.

MCZ-matisse_1272869751.jpgMCZ.jpg

Obudowa w prawym dolnym prostokącie ma schowaną za drzwiczkami wnękę. Niestety gdzieś mi wsiąkło zdjęcie pokazujące jak to wygląda po otwarciu. Wiem, że u Ciebie nie da się już czegoś takiego wykonać. Pokazuję tę obudowę ze względu na jej asymetryczność.

Dziękuję Ci bardzo Kasiu za zaangażowanie i porady. Kamień u Kakuska to własnie Indian Black?

nasz kominkarz zaproponował skromną obudowę tzw. kamień wewnętrzny, tylko wokół wkładu. cos jak ponizej

iStock_000011498702XSmall%u0025255B1%255D.jpg

przyznam szczerze że mi się to podoba, lubię skromne rozwiązania. I do tego jest znacznie tańsze niż szersze ramki.

pytałam kominkarza o ten co Wy macie. ale mówi ze to najdroższy kamień. Indian Black jest najtańszy z czarnych. jeszcze go nie oglądalam. jak efekt mnie nie zachwyci, to trudno-zapłacę więcej choć jeszcze nie wiem kosztem czego :-)

z newsów-firma przeprowadzkowa zamówiona na sobotę. dzieci od wtorku są u babci a my wozimy kartony, sprzątamy, pakujemy i rozpakowujemy. Jestem wykończona.

Pierwsza noc jutro. Rano firma przewozi meble, śpimy już w domu. Dziś trwały gorączkowe prace wykończeniowe. stolarza poddałam mobbingowi-w poneidziałek musze ugotowac dzieciom obiad, bo wracają już od babci. Stolarz chyba oczekuje uczty z 3 dań bo ostro pracuje. rano zaczęli a teraz kuchnia wygląda już tak

20130816_172330.jpg

niestety mnóstwo zostanie jeszcze na przyszły tydzień. Niezbyt wyobrażam sobie funkcjonowanie na tym placu budowy z 2 małych dzieci ale trudno...dobrze ze lato, za darmo mozna wyjśc na ogródek, pójśc na plac zabaw lub jechać do galerii :-)