gniewomir 21.09.2010 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 http://www.sep.com.pl/opracowania/opracowania_systemy_rozw_instal_el_bud.doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.09.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 W ramach ostatniego szkolenia SEP miałem zajęcia prowadzone osobiście przez Boczkowskiego, szkoda, że wtedy nie poruszył tematu, bo z chęcią bym podyskutował, czy to jego widzimisie (ma prawo), czy tez ma jakieś normy i zalecenia na podparcie tezy. Bo póki co, jedyny sensowny argument przeciwko połączeniom skręcanym, z jakim się spotkałem, to ich nieserwisowalność i tu mogę tylko stwierdzić "no tak" i jeśli ktoś robi instalację z myślą o możliwym jej rozłączaniu to niech robi tak, jak będzie dla niego lepiej. Natomiast wszelkie argumenty o gorszym styku takiego połączenia po prostu nie trzymają się kupy, ponieważ mało które połączenie z typowych ma parametry tak dobre, jak dobrze wykonany skręt. I naprawdę nie trzeba jakiegoś superduper stanowiska pomiarowego, żeby to zweryfikować, czajnik elektryczny w roli obciążenia wystarczy i dobry miernik uniwersalny z dokładnym zakresem miliwoltomierza prądu zmiennego. No i podstawy elektrotechniki a przynajmniej czegoś, co się mądrze nazywa "metoda techniczna pomiaru rezystancji". J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 22.09.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Wystarczy pirometr lub termometr ew. ręka (po wyłaczeniu zasilania). Z temperatury można wnioskować o mocy wydzielanej na połączeniu, a na moc wpływa właśnie ta rezystancja styku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.09.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Pomiary wykonane takimi metodami i w takich warunkach dają podobne jeśli nie te same wyniki pomiaru.I nadal to nie rozstrzygnie dylematu polskich elektryków czy łączyć na skrętkę czy na kostki....Nasi zachodni koledzy po fachu ten temat rozwiązali chyba 30 lat temu.... my byliśmy za murem i stąd takie echo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.09.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Nasi zachodni koledzy po fachu ten temat rozwiązali chyba 30 lat temu.... my byliśmy za murem i stąd takie echo.... To nawet nie chodzi o mur, tylko o cechy narodowe. Naszym zachodnim kolegom (zwłaszcza tym zza miedzy) wydano Befehl, że ma być tak, a inaczej jest verboten, a że oni ordnung mają we krwi, to bez mrugnięcia okiem się podporządkowali. My zaś mamy za sobą ileś wieków kombinowania z omijaniem ukazów tym podobnych i my z kolei we krwi mamy, że jak nam coś nakazują, to pierwsze nasze odruchowe pytanie jest "a dlaczego", drugie "a co jeśli nie", a trzecie "jak obejść". A najpiękniejsze jest, że to się sprawdza i dziś i wcale (a przynajmniej nie zawsze ) nie jest negatywną cechą. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slao 04.11.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 (edytowane) . Edytowane 5 Listopada 2010 przez slao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.11.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 ?? ale łoco chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar rj 09.02.2011 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 To w Polsce jeszcze na skrętkach „jadą”, na dodatek lutują. To brzmi jak prawdziwa chińszczyzna, ich produkty nie nadają się do naprawy (tak samo, jak i te skrętki, jeszcze bardziej „pobielane” skrętki)W Niemczech poza porządkiem to umieją rządzić i myśleć, Polacy dopiero od nich się uczą tam przez 70lat jedyną zmianą była wymiana DM na EUR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar rj 12.02.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Panie gniewomir, czy to prawda, że na pomiarach zna się pan jak kura na pieprzu? napewno lepiej od Wakmen'a:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 18.02.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Dzieki naszemu uporowi nasz elektryk zrobił skok cywilizacyjny i z tasmy przerzucił sie na złaczki vago które na nim wrecz wymusilismy.Przekonał sie do nich i nawet podpinał je do jakis urzadzeń aby sparwdzic ich wytrzymałość-chyba chciał nam cos udowodnić.A tak wyglada nasze gniazdo w środku: http://images8.fotosik.pl/1243/a0e9250b8d78ce91.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.02.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Dzieki naszemu uporowi nasz elektryk zrobił skok cywilizacyjny i z tasmy przerzucił sie na złaczki vago które na nim wrecz wymusilismy.Przekonał sie do nich i nawet podpinał je do jakis urzadzeń aby sparwdzic ich wytrzymałość-chyba chciał nam cos udowodnić .A tak wyglada nasze gniazdo w środku: Spytaj elektryka, dlaczego zamiast niebieskiego stosuje inny kolor? Spytaj elektryka, jakim przekrojem zrobił ten obwód, mi to wygląda na 1,5mm2. Jeśli chodzi o gniazdko, to akurat mógł zamiast WAGO podłączyć przewody wprost na zaciskach gniazda. W WAGO istotne jest, żeby żyły miedziane wchodziły na maksa. Akurat w przezroczystych złączkach to widać. A poza tym, elektryk swoimi domowymi próbami, nic mądrego nie udowodni w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 19.02.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Robetsz akurat jednej dość istotnej rzeczy nie wiesz , co myślę że odpowie na twoje pytania. Instalacja jest wykonana z przewodów YDYp w taki spoób że wszytkie łączenia przewodów odbywają się w puszkach pod gniazdkami lub przełącznikami, pozwoliły nam na to głąbokie puszki firmy SIMET i wyeliminowało istnienie górnych puszek z którymi zawsze jest problem bo albo są zatynkowane, albo zaślepki wypadają albo są zakryte sufitem podwieszanym. Akurat na tym zdjęciu widać puszkę z gniazdkiem gdzie wchodzi przewód zasilający 3x2,5 wychodzi przewód do następnego gniazdka 3x2,5 oraz wychodzą trzy przewody o długości kilkunastu centymetrów pod gniazdko 3x1,5 gdyż elektryk stwierdził ze na tak małym odcinku przekrój jest wystarczający, jest to sypialnia więc obciążenie będzie niewielkie na gniazdku a jedyny minus jest taki że wykorzystał przewody z czterożylowego przewodu gdzie zero ma kolor szary a faza czarny i brązowy. gdybyśmy chcieli połączyć gniazdkiem dwa przewody 3x2,5 zapewne nastręczyło by to nam probemów przy białym montażu.Jeżeli chodzi o długość odizolowania przewodów to producent złączek zaleca 11-13mm, to jest zachowane, a na zdjąciu widać faktycznie ze jeden z przewodów nie dochodzi do końca złączki gdyz ma właśnie ok 11 mm a pozostałe 13. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.02.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 a jedyny minus jest taki że wykorzystał przewody z czterożylowego przewodu gdzie zero ma kolor szary a faza czarny i brązowy. gdybyśmy chcieli połączyć gniazdkiem dwa przewody 3x2,5 zapewne nastręczyło by to nam probemów przy białym montażu. No i to własnie jest błąd, przewód szary jest również fazowy, on nie powinien być stosowany jako neutralny. Jeśli chciał - mógł mu choć z kawałka niebieskiej izolacji opaskę zrobić. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.02.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Robetsz akurat jednej dość istotnej rzeczy nie wiesz....... Ja tam wogóle, albo prawie wogóle nic nie wiem Zauważyłem, podpowiedziałem i to tyle na ten temat. Twoja instalacja i Twoja hacjenda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 19.02.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 ... Akurat na tym zdjęciu widać puszkę z gniazdkiem gdzie wchodzi przewód zasilający 3x2,5 wychodzi przewód do następnego gniazdka 3x2,5 oraz wychodzą trzy przewody o długości kilkunastu centymetrów pod gniazdko 3x1,5 gdyż elektryk stwierdził ze na tak małym odcinku przekrój jest wystarczający, ... Skoku cywilizacyjnego to ten elektryk jeszcze nie zrobił bo w tym dokładnie przypadku nie powinien w ogóle stosować łączników a tylko bezpośrednio podłączyć gniazdo. Zbytnio różnicy nie ma ale ... "diabeł tkwi w szczegółach". Co do koloru czy nawet tego przekroju 1,5mm2 to chyba wszyscy producenci gniazd segmentowych n/t do środka pakują 1,5mm2. Jeżeli ktoś ma inna potrzebę to powinien sobie wymienić na większy przekrój i ... zwiększyć zabezpieczenie. Przykład jeden z wielu producentów takich gniazd: http://allegro.pl/gniazdo-podwojne-hermetyczne-natynkowe-i1400948959.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 21.02.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Skoku cywilizacyjnego to ten elektryk jeszcze nie zrobił bo w tym dokładnie przypadku nie powinien w ogóle stosować łączników a tylko bezpośrednio podłączyć gniazdo. BZDURA!!! Akuratnie to jest dobrze (o kolorach, ani przekroju nie mowię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 21.02.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 No i to własnie jest błąd, przewód szary jest również fazowy, on nie powinien być stosowany jako neutralny. Jeśli chciał - mógł mu choć z kawałka niebieskiej izolacji opaskę zrobić. J. W takim razie prosze mi powiedziec który przewód mam wykorzystac jako zerowy w przewodzie YDYP 4x1,5 gdzie producent stosuje kolory czarny -brązowy-szary-żóltozielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.02.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 W takim razie prosze mi powiedziec który przewód mam wykorzystac jako zerowy w przewodzie YDYP 4x1,5 gdzie producent stosuje kolory czarny -brązowy-szary-żóltozielony. Tak, jak napisałem w cytowanym tekście: dowolny z nich pod warunkiem jego odpowiedniego oznakowania, np kawałkiem niebieskiej taśmy izolacyjnej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 22.02.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 BZDURA!!! Akuratnie to jest dobrze (o kolorach, ani przekroju nie mowię) A możesz wyjaśnić dlaczego uważasz moją wypowiedź za bzdurę? Tak troszkę ogólnikowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 27.02.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 A możesz wyjaśnić dlaczego uważasz moją wypowiedź za bzdurę? Tak troszkę ogólnikowo. Zrób kilka instalacji to będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts