Feft 10.02.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Nie wiem jak postawić kominek tarnawy (16 kW). Z tyłu nie ma problemu - jest noga. Ale z przodu zastanawiam się nad ramką, albo można go postawić na wlotach powietrza - tak jest chyba lepiej, bo jest większa powierzchnia styku. Słyszałem też o podpieraniu go na popielniku, ale tak jest on chybotliwy. Jak zrobiliście u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.02.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 na wlotach z przodu i nodze z tyłumało chybotliwy, całość wymurowana z cegły wraz z nawiewami pod kominek.tarnava 18kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 10.02.2004 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Tak też myślałem zrobić, ustaliłem z teściem, że zrobimy z betonu w nim kanał powietrzny. Mówił mi znajomy, że jemu kapie z otworów na powietrze - też tak masz?Czy to duży problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.02.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 zdażyło mi się raz wilgoć w domu a kominek zimny i rozpalałem, wykropliło się i kapnęło teraz kiedy palę ciągle a tynki wyschły zjawiska tego nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 10.02.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Postawilem wklad na dwoch belkach - jedna z przodu, druga z tyłu. Dzieki temu mam kanaly powietrzne pod kominkiem. Calosc jest bardzo stabilna. Podstawe i obudowe mam z cegly pelnej do wysokosci ok. 1,6m, pozniej półka i GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 10.02.2004 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Masz jakieś zdjęcia tej obudowy? Jak rozumiem, nie ma dziury pod szybą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 10.02.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Jeśli na wylotach powietrza z przodu to jak wtedy podłączyć powietrze do spalania. Myślałem zostawić tam otwór, przełożyć tam rurę spiro, dogiąć ją do kształtu otworu i dosisnąć jakąś bednarką. Tylko że wtedy odpada mi opieranie na tych otworach. Przy okazji mam parę pytań . Czy u was regulacja dopływu powietrza jest też tylko od poziomej do 45 stopni. I jeśli można do Januszka Masz nadmuch do komory kominka, wykorzystujesz do tego całą obudowę, czy też masz tzw. "babę" czyli dodatkową blachę z wychodzącymi rurami dodatkowo obudowującą wkład z góry, boków i tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 10.02.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Ja mam doprowadzanie powietrza rurą za wkladem. wkład jest oddalony od kazdej ze scian o okolo 20 cm. Powietrze owiewa cały wkład, a jego niewielka czesc sluzy do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.02.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 ej romanie chyba dokładnie nie widziałeś tarnavywloty powietrza do spalanie są od spodu, ale podniesoine w stosunku do spodu płyty czołowej o jakies 3cm wkład opiera się o murek dołem płyty czołowej w płycie tej sa otwory (takie pionowe 3-4 szparki) one służą też do chłodzenia kominka,nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź co znaczy opieranie na tych otworach tak regulacja 45stnie mam nadmuchu (uważam to za bezsens przy wentylacji mech) do kominka powietrze biorę z pokoju obudowa (w trakcierealizacji) klasyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Pokrętło regulatora dopływu powietrza (motylek) musisz wcisnąć i wtedy przekręcić do pionu dla pełnego otwarcia wlotu. A w razie niedostatku powietrza (tak bywa przy krótkim kominie i niesprzyjających warunkach jak np. mgła) - minimalnie uchylić szybę (do podparcia szyby używam firmowego klucza).Janu (Tarnawa 16kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 11.02.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Przymierzam się do zakupu Tarnavy. Czy warto jak są takie "problemy" z ustawieniem ? Czy ten wkład można zainstalować tak, żeby powietrze do spalania ciągnąć z zewnątrz ? Czy będzie lepiej niż z pokoju ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 11.02.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Ile waży taki kominek (16 KW) wraz z obudową? Czy na podłogę z położonym styropianem jest ciężki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxlodz 11.02.2004 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 U mnie wkład 190 kg, obudowa około 600 kg (cegła kamień, zaprawa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.02.2004 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Do Andrzeja:To nie jest żaden problem! Po prostu nie wiedziałem, na które rozwiązanie się zdecydować. W międzyczasie oglądałem w salonach przykładowe kominki już obudowane i wszystkie kominki opierają się na ramce - ta ramka dotyka do półki opierającej się na nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rysiek S. 12.02.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 WITAM WŁAŚNIE KUPUJĘ TARNAWĘ 16KW ( MUSZĘ OKURAT TEN- MAM ZA MAŁY PRZEKRÓJ KOMINA) - PROSZĘ O OPINIE CZEGO MOSZĘ SIĘ SPODZIEWAĆDZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 12.02.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Wkład jak wkład, tyle, że bardzo solidny. My w naszych wypowiedzich omawiamy czesto szczegoly, mniej lub bardziej istotne, ale to na pewno nie są "problemy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 12.02.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Gdzie w Warszawie mogę kupić Tarnavę z dystrybutorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Tarnave kupiłem u jedynego przedstawiciela na Warszawe i okolice Kominki Bielawski Żabia Wola 0 46 8578217. Transport do Wesołej dostałem w cenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Przecież to nie ta strona Warszawy. Ile to kosztowało ? i jaki wkład ? Chyba, że to sam przedstwawiciel się tak rekamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 12.02.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 WŁAŚNIE KUPUJĘ TARNAWĘ 16KW ( MUSZĘ OKURAT TEN- MAM ZA MAŁY PRZEKRÓJ KOMINA) ... Właśnie... czy do 16 lub 18 KW warto (można ?) dać wkład fi 200 ? (mam taką możliwość) Teoretycznie nie ma takiej potrzeby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts