Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tarnawa - jak go postawić?

Feft

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od pwnego czasu oferujemy wkłady Tarnava wykonujemy obudowy i systemy DGP . Pozwole sobie na kilka uwag dotyczacych problemów poruszanych w tym watku. Tarnava to wklady o masie od 150 kg do 230 , zawsze budujemy solidną ceglaną podstawe pod śrobek wkladu ( ten wklad stoi na popielniku i nodze z tyłu) , doprowadzamy powietrze do spalania zpoza budynku rurą PCV fi min.100 a w obudowie trójnik i fleks fi 80 ( przepusnica zimnego powietrza obowiązkowo ). Tarnava musibyć instalowana BEZ SZYBRA ! Wprowadzenie szybra to zaprzeczenie całej zasadzie działania tego wkładu , brudna szyba i brak dopalania gazów drzewnych co powoduje spadek sprawności wkladu. Podawane luzy w obudowie 20 cm wokół to zdecydowanie za dużo , dajemy 6-10 cm licząc od żeber . Fakt że wylot spalin ma fi 150 ,160 lub 180 nieoznacza że komin ma mieć właśnie tyle . Rura spalinow za wkladem pełni role "gardzieli" i powoduje przyspieszenie ciagu kominowego , sam komin powinienbyc więszy np. gdy fi wkladu 180 to komin fi 200 . W dyniku spalnia powstaje ciepło i sadze osadzające sie w kominie ( z suchego drewna mało sadz ale z mokrawego ogromne mnustwo) , przy małym przekroju komina ciąg może bardzo spadać co zmusza do czestszego wzywania kominiarza. Jedynym hakiem w gwarancji Tarnavy jest sposób podłaczenia rury spalinowej - zasze tak aby sadza i ewentualne skropliny spływały do wkładu nie do obudowy (korozja!!!). Tarnawa produkuje rury spalinowe o grubości 1mm posiadające ATEST na PALIWA STAŁE i specjalną redukcje do podłanczania Tarnav . Porad na temat Tarnavy udzielamy bezpłatnie pod nr. telefonu 046 8578217 pon-sob 9.00-18.00 [/img]

Porad na temat Tarnavy udzielamy bezpłatnie pod nr. telefonu 046 8578217 pon-sob 9.00-18.00 [/img]

Słuchajcie, to działa :D . Zatelefonowałem. B. sympatyczny człowiek, rozmowa dała mi b. dużo. Dzięki ! Fajnie, spotkać się z bezinteresownościa i zyczliwością. I chociaż może to wyglądać na kryptoreklamę to powiem – szkoda, że to tak daleko od mojej miejscowości.

Mam podłączoną Tarnawę 18 kW bez obudowy narazie. Przy temp. zew. ok -5 stop.C w salonie i otwartej kuchni pow. ok. 45m2 uzyskuje sie temp. 23 stop. w dalszych pomieszczeniach trochę mniej, no ale DGP jeszcze nie działa. Palimy drewnem niestety takim trochę bardziej mokrym, pierwszy sezon i nie byliśmy przygotowani z drewnem. Jak się załaduje suche drewno, uzyskuje się lepszy efekt. Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni z tego wkładu.

• 3 weeks później...

Napewno najlepiej, ale czy trzeba jechać po nią aż do Tarnowa ? Czy może akcesoria do Tarnawy dostanę w pobliżu Warszawy lub Łodzi ?

Czy może w Warszawie jest sklep z akcesoriami do tego wkładu. Na Bartyckiej nic nie znalazłem.