anna99 12.02.2004 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Tarnawa 18 ma fi 180. Ja ma rurę w kominie fi 200. Sprawę załatwia redukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 13.02.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Tarnawa 18 ma fi 180. Ja ma rurę w kominie fi 200. Sprawę załatwia redukcja. Tak, ale czy jet sens /coby nie przedobrzyć /. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 13.02.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ja najpierw miałam komin murowany, potem kupiłam rurę fi 200, a potem zdecydowałam sie na Tarnawę i okazało się , że wystarczy fi 180. Ale od początku zakładać więcej - to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.02.2004 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Od pwnego czasu oferujemy wkłady Tarnava wykonujemy obudowy i systemy DGP . Pozwole sobie na kilka uwag dotyczacych problemów poruszanych w tym watku. Tarnava to wklady o masie od 150 kg do 230 , zawsze budujemy solidną ceglaną podstawe pod śrobek wkladu ( ten wklad stoi na popielniku i nodze z tyłu) , doprowadzamy powietrze do spalania zpoza budynku rurą PCV fi min.100 a w obudowie trójnik i fleks fi 80 ( przepusnica zimnego powietrza obowiązkowo ). Tarnava musibyć instalowana BEZ SZYBRA ! Wprowadzenie szybra to zaprzeczenie całej zasadzie działania tego wkładu , brudna szyba i brak dopalania gazów drzewnych co powoduje spadek sprawności wkladu. Podawane luzy w obudowie 20 cm wokół to zdecydowanie za dużo , dajemy 6-10 cm licząc od żeber . Fakt że wylot spalin ma fi 150 ,160 lub 180 nieoznacza że komin ma mieć właśnie tyle . Rura spalinow za wkladem pełni role "gardzieli" i powoduje przyspieszenie ciagu kominowego , sam komin powinienbyc więszy np. gdy fi wkladu 180 to komin fi 200 . W dyniku spalnia powstaje ciepło i sadze osadzające sie w kominie ( z suchego drewna mało sadz ale z mokrawego ogromne mnustwo) , przy małym przekroju komina ciąg może bardzo spadać co zmusza do czestszego wzywania kominiarza. Jedynym hakiem w gwarancji Tarnavy jest sposób podłaczenia rury spalinowej - zasze tak aby sadza i ewentualne skropliny spływały do wkładu nie do obudowy (korozja!!!). Tarnawa produkuje rury spalinowe o grubości 1mm posiadające ATEST na PALIWA STAŁE i specjalną redukcje do podłanczania Tarnav . Porad na temat Tarnavy udzielamy bezpłatnie pod nr. telefonu 046 8578217 pon-sob 9.00-18.00 [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 14.02.2004 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Chcielibysmy wstawic okna, zamknac dom i zainstalowac wklad, aby instalatorzy (elektr.i wod-kan-CO) mieli wiekszy komfort cieplny w czasie pracy. Czy mozna zainstalowac Tarnawe przed zrobieniem wylewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.02.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Tak . Wystarczy prowizoryczna podstawa i komin . Wiele Tarnav tak podłaczonych ratuje wykańcznie domów zanim ruszy c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 14.02.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Darek B. - dzieki bardzo.Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 14.02.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Porad na temat Tarnavy udzielamy bezpłatnie pod nr. telefonu 046 8578217 pon-sob 9.00-18.00 [/img] Słuchajcie, to działa . Zatelefonowałem. B. sympatyczny człowiek, rozmowa dała mi b. dużo. Dzięki ! Fajnie, spotkać się z bezinteresownościa i zyczliwością. I chociaż może to wyglądać na kryptoreklamę to powiem – szkoda, że to tak daleko od mojej miejscowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 16.02.2004 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Do Darka B:Możesz napisać jak ma być podłączona ta rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Mam podłączoną Tarnawę 18 kW bez obudowy narazie. Przy temp. zew. ok -5 stop.C w salonie i otwartej kuchni pow. ok. 45m2 uzyskuje sie temp. 23 stop. w dalszych pomieszczeniach trochę mniej, no ale DGP jeszcze nie działa. Palimy drewnem niestety takim trochę bardziej mokrym, pierwszy sezon i nie byliśmy przygotowani z drewnem. Jak się załaduje suche drewno, uzyskuje się lepszy efekt. Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni z tego wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 20.02.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Będzie Tarnawa 18 kw - pytanie do tych co już mają: czy podłączenie do komina macie pod kątem 90 stopni? Fachowiec twierdzi, że to niczemu nie przeszkodzi (komin ok 7-8 metrów wysoki - rura fi 200). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Lud 12.03.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Pod kątem 90 st. może być, aby był ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Kominiarz z uprawnieniami podłączył kumplowi wkład c.o. DWOMA rurami fi 100 !!!!! Wielu jest w kraju FACHMANÓW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 14.03.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Jeśli mielibyśmy więcej takich konsultantów na forum jak Panowie Darek B. i Forest Natura to nie dalibyśmy robić się w balona takim fachmanom. Pozdrawiam obu Panów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 14.03.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 . Jedynym hakiem w gwarancji Tarnavy jest sposób podłaczenia rury spalinowej - zasze tak aby sadza i ewentualne skropliny spływały do wkładu nie do obudowy (korozja!!!). [/img] Czyli jak to trzeba podłaczyć? Zamierzam kupić Comfort 14kW z szufladą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 14.03.2004 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Pewnie uszczelnić wysokoteperaturowym silikonem?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 15.03.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Chodzi o to, żeby rura spalinowa była połączona "wewnątrz" wkładu a nie na zewnątrz. Wtedy nie ma możności aby sadze i skropliny spływały na obudowę. Najlepiej wyslij maila do pana Darka B. Wszystko ci wyjasni. Albo poczekaj na jego odpowiedź na forum. Zagląda tu co parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 15.03.2004 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Najprościej jest kupić rurę spalinową z Tarnawy - oni produkują takie rury i wtedy będzie tak, jak zalecają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Napewno najlepiej, ale czy trzeba jechać po nią aż do Tarnowa ? Czy może akcesoria do Tarnawy dostanę w pobliżu Warszawy lub Łodzi ?Czy może w Warszawie jest sklep z akcesoriami do tego wkładu. Na Bartyckiej nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 15.03.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Napisz maila do nich niech ci podadza w okolicy kto moze mieć taką rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts