janekbo 09.10.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 powinno się pokrywać. jeśli będzie inaczej dylatacja z podłogi będzie pracować a gres możliwe, że będzie pękał. Czyli można sobie darować elastyczny klej, elastyczne fugi byle się dylatacje pokrywały? Moim zdaniem od tego jest "elastyczny" na produktach z faktury, żeby wybaczało takie mijaki. Mnie się zdaje, że jak miniesz dylatacje te pi razy oko do 2-3 cm to się nic nie stanie. U mnie niestety fachury pojechały z dylatacjami na oko i wychodzą z 1-2cm różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 09.10.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Dylatacje są obowiązkowe tak samo jak klej elastyczny na ogrzewaniu podłogowym. Dylatacje powinny się pokrywać ale jest dopuszczalne niewielkie przesunięcie. Problemem może być estetyka łączeń np w salonie, więc można spróbować zminimalizować napręzenia lub rozdzielić naprężenia okładziny wierzchniej od podłoża poprzez kleje wysokoelastyczne, maty schluttera lub siatkę wtopioną w warstwę kleju elastycznego. ja mam siatkę do zbrojeń o gramaturze 300 g wtopioną w klej elastyczny CT17,jastrych ma dylatacje cięte + zbrojenia siatką stalową i jak na razie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.10.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Dylatacje powinny się pokrywać ale jest dopuszczalne niewielkie przesunięcie. niewielkie czyli jakie? 2-3cm czy mniej niż 1cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.10.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 A mnie tam się prawie nigdy nie pokrywa Zwłaszcza jak układam w caro cały parter a może by tak pomalować folią w płynie np. botac jest dość elastyczna ja tak zawsze robie do tej pory wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 09.10.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 13 lat podłogówkaPłytki położone na dylatacji jak wyszły (płytki 300x300) - klej wysoko elastyczny SOPRO 1parametry 55\45\20Jakoś nic nie pękło a miało???? że tak nieśmiało zapytam???Jak się boisz to butapren techniczny może załatwić sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 09.10.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Dylatacja powinna byc zachowana . Ale malo kto chce , aby to naciecia w wylewce narzucaly wzor ulozenia plytek . Stosuje sie wiec szereg zabiegow , aby zminimalizowac ryzyko pekniec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
philip12 19.07.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witam! Postanowiłem odnowić pokój, zdecydowałem się na gres ułożony w karo. Sprawa niby prosta - pokój prostokątny, a największą zabawę z docinkami przewidziałem wokół kominka. Niestety w tym miejscu zaczynają się schody... jest to stare budownictwo. Ściany nie sa równe i nie trzymają kątów - żadna nie ma prostego. Odchyły są rzędy kilku cm np. jedna krótsza ściana jest dłuższa od drugiej o 2cm. etc. Nie wiem jak zacząć układanie, żeby wyglądało to w miarę estetycznie. Chciałem zacząć układać od drzwi ale kąt nie są proste, ściana krzywa. Próbowałem wyznaczyć prostą linię za pomocą sznurka, ale odchył od ściany jest w największym miejscu ok.3cm, czyli nie przykryje go listwą. Proszę o jakieś porady dot. głównie położenia pierwszych rzędów... z góry dziękuje Układ pokoju w załączniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebaruda 19.07.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 http://www.pwizba.pl/oferta.htmltu masz listwy ktore zakryja 3 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 19.07.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Przetnij płytkę na ukos i zacznij od lewego górnego narożnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
philip12 19.07.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 To od którego rogu zacznę chyba nie ma znaczenia i według mnie lepiej zacząć od rogu przy drzwiach, żeby tam nie wyszło małych ścinek. A może się mylę? Bardziej chodziło mi o to jak sobie poradzić z krzywymi ścianami i rozjechanymi kątami żeby wyszło estetycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.07.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Po prostu wybierz sobie ścianę "referencyjną" i zacznij od niej, cała reszta wyjdzie sama w praniu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 20.07.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Układanie w "karo" zaczyna się od.... ŚRODKA !Wyznacz +/- środek i tam zacznij.pzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 20.07.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Tak jak Jerzysio zasugerował, tylko od środka. Wyrysuj sobie kwadrat, w miarę pośrodku pokoju - jak najbliżej ścian, wyrysyj dwie przekątne i już masz bazę. Jedziesz w kierunku ścian o środka. Na końcu przy ścianach niestety będą różne docinki (to jest zawsze nieuniknione), ale innej opcji nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.07.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 w ogóle to śmieszny problem, bo do karo to akurat proste ściany być nie muszą inaczej niż przy układaniu wzdłuż ścian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 22.07.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 edde, masz rację, ale nie każdy ma jak dociąć np. 1 cm gresu i musi pomyśleć od którego miejsca zacząć, żeby nie dać ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.07.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 .. wbrew pozorom karo wcale nie jest takim haaaaalo wzorem i wymaga "dobrej ręki" - bo łatwo to sp..... rniczyć ewentualnie !PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.07.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 przesada, układanie jak każde inne tyle, ze docinek przy ścianach znacznie więcej (i to docinek"przekątnych") niż normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 17.10.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Odgrzebie trochę temat ale mam podobny problem bo w salonie 40m2 mam zrobione 2 dylatacje + dylatacje w drzwiach lecz nie są one proste, problem polega na tym że jak będę się trzymał dylatacji to będę miał przy ścianach docinki 4 cm - 6cm zastanawiam się czy mogę wysunąć płytkę o te 4-6cm za dylatacje a część która jest za połową położyć na silikon bądź Mapelastic. Problem jest w tym że ta dylatacja biegnie na środku pokoju i będzie tam często chodzone, płytki to arkesia 60X60 na całej powierzchni podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blou 13.12.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Chcę położyć na podłodze gres biały rektyfikowany 60x60 w I gatunku (chinski), bez fugi - na "styk" w mieszkaniu 29m2 w bloku. Największa długość ułożenia - 5,8m. Podłoże - wylewka samopoziomująca Weber (weber.floor 4150) zagruntowana (weber pg231). Kuzyn płytkarz zalecił mi klej Mapei 9, grzebień szpachli 10mm i żeby dobę przed położeniem pokryć gładką szpachlą całą powierzchnię ceniutką*warstwą kleju. Płytkę przed położeniem przetrzeć na gładko klejem i kłaść. Dylatacje od ścian 1-2 mm (nie będzie listew ani gzymsow). Poziomica 80cm 0,5/1m. Czy zaleceane przez niego wcześniejsze pokrycie całej powierzchni klejem ma sens i jest potrzebne? Jak się mają pozostałe parametry i zalecenia? Czy macie jakieś inne praktyczne porady w układaniu tego gresu? Dzięki serdeczne z góry,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 13.12.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Dobrze ci kuzyn radzi, zrob jak ci mowi a napewno bedzie dobrze, chociaz nie zawsze koledzy plytkarze dubluja klejem plytke i niby tez sie trzyma plytka, bo to zalezy od podloza, kleju i odpowiedniej warstwy kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts