Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

powinno się pokrywać.

jeśli będzie inaczej dylatacja z podłogi będzie pracować a gres możliwe, że będzie pękał.

Czyli można sobie darować elastyczny klej, elastyczne fugi byle się dylatacje pokrywały? Moim zdaniem od tego jest "elastyczny" na produktach z faktury, żeby wybaczało takie mijaki.

Mnie się zdaje, że jak miniesz dylatacje te pi razy oko do 2-3 cm to się nic nie stanie. U mnie niestety fachury pojechały z dylatacjami na oko i wychodzą z 1-2cm różnice.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dylatacje są obowiązkowe tak samo jak klej elastyczny na ogrzewaniu podłogowym. Dylatacje powinny się pokrywać ale jest dopuszczalne niewielkie przesunięcie. Problemem może być estetyka łączeń np w salonie, więc można spróbować zminimalizować napręzenia lub rozdzielić naprężenia okładziny wierzchniej od podłoża poprzez kleje wysokoelastyczne, maty schluttera lub siatkę wtopioną w warstwę kleju elastycznego.

ja mam siatkę do zbrojeń o gramaturze 300 g wtopioną w klej elastyczny CT17,

jastrych ma dylatacje cięte + zbrojenia siatką stalową i jak na razie jest ok

• 9 months później...

Witam!

Postanowiłem odnowić pokój, zdecydowałem się na gres ułożony w karo. Sprawa niby prosta - pokój prostokątny, a największą zabawę z docinkami przewidziałem wokół kominka. Niestety w tym miejscu zaczynają się schody... jest to stare budownictwo. Ściany nie sa równe i nie trzymają kątów - żadna nie ma prostego. Odchyły są rzędy kilku cm np. jedna krótsza ściana jest dłuższa od drugiej o 2cm. etc. Nie wiem jak zacząć układanie, żeby wyglądało to w miarę estetycznie. Chciałem zacząć układać od drzwi ale kąt nie są proste, ściana krzywa. Próbowałem wyznaczyć prostą linię za pomocą sznurka, ale odchył od ściany jest w największym miejscu ok.3cm, czyli nie przykryje go listwą. Proszę o jakieś porady dot. głównie położenia pierwszych rzędów... z góry dziękuje

Układ pokoju w załączniku

bez tytu?u.JPG

Tak jak Jerzysio zasugerował, tylko od środka.

Wyrysuj sobie kwadrat, w miarę pośrodku pokoju - jak najbliżej ścian, wyrysyj dwie przekątne i już masz bazę. Jedziesz w kierunku ścian o środka. Na końcu przy ścianach niestety będą różne docinki (to jest zawsze nieuniknione), ale innej opcji nie masz.

• 2 years później...
Odgrzebie trochę temat ale mam podobny problem bo w salonie 40m2 mam zrobione 2 dylatacje + dylatacje w drzwiach lecz nie są one proste, problem polega na tym że jak będę się trzymał dylatacji to będę miał przy ścianach docinki 4 cm - 6cm zastanawiam się czy mogę wysunąć płytkę o te 4-6cm za dylatacje a część która jest za połową położyć na silikon bądź Mapelastic. Problem jest w tym że ta dylatacja biegnie na środku pokoju i będzie tam często chodzone, płytki to arkesia 60X60 na całej powierzchni podłogówka

• 1 month później...

Chcę położyć na podłodze gres biały rektyfikowany 60x60 w I gatunku (chinski), bez fugi - na "styk" w mieszkaniu 29m2 w bloku. Największa długość ułożenia - 5,8m. Podłoże - wylewka samopoziomująca Weber (weber.floor 4150) zagruntowana (weber pg231).

Kuzyn płytkarz zalecił mi klej Mapei 9, grzebień szpachli 10mm i żeby dobę przed położeniem pokryć gładką szpachlą całą powierzchnię ceniutką*warstwą kleju. Płytkę przed położeniem przetrzeć na gładko klejem i kłaść. Dylatacje od ścian 1-2 mm (nie będzie listew ani gzymsow). Poziomica 80cm 0,5/1m.

Czy zaleceane przez niego wcześniejsze pokrycie całej powierzchni klejem ma sens i jest potrzebne? Jak się mają pozostałe parametry i zalecenia?

Czy macie jakieś inne praktyczne porady w układaniu tego gresu?

Dzięki serdeczne z góry,

Pozdrawiam