dorotad 10.02.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Cześć, przed chwilą się zarejestrowałam i od razu chcę zasięgnąć waszej rady. Cały czas analizujemy z mężem, czy kupić mieszkanie w bloku, czy też budować się lub kupić szeregowiec. Nie mam bladego pojęcia ile kosztuje wybudowanie domu, ceny mieszkań są za to zawrotne. Jeżeli ktos może mi podać ile w przybliżeniu kosztuje wybudowanie małego domu, to bardzo proszę o kontakt. Dodam, że jestem ze Szczecina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 10.02.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Zastanów się raczej jaki styl życia preferujecie - czy lubicie grzebać się w ogrodzie, malować płot, odśnieżać chodnik i wjazd do garażu, czy też wolicie, żeby ktoś to zrobił za Was - nie pytając się nawet Was o zdanie (np. czy kolor się spodoba ) Dom to tylko narzędzie, to droga do Waszego stylu życia, stylu spędzania wolnego czasu. Nie traktuj domu jako celu samego w sobie. Dom to droga przez życie - jedna z wielu możliwych. Jeżeli oboje będziecie się dobrze czuli posiadając i utrzymując dom to wybierzcie dom. Koszty to sprawa drugorzędna - są mieszkania droższe od domów i na odwrót, więc zawsze coś dobierzesz w cenie, którą możesz zaakceptować. Na początku rozejrzyj się w cenach gotowych domów - zarówno nowych jak i używanych. To da Ci jakiś pogląd na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 10.02.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Koszt m2 domu jest niższy od m2 mieszkania, i właśnie .... Jest to prawda, jeśli chcesz wybudować "normalny" dom, a nie pałac, w normalnej bryle i najlepiej kilkoma ekipami z ogromnym wkładem własnej pracy. I jeszcze wiele samozaparcia i najlepiej znajomości w sklepach - tak dla zobrazowania sytuacji: wycena materiałów na c.o. zrobiona dla mnie "normalnie" wynosiła 9500 zł, a kiedy poprosiłem o to kumpla, który ma własną firmę i współpracuje ze sklepem, to cena nagle spadła do 7800 zł. Takie jest moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotad 11.02.2004 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Dzięki za radę, ja przede wszystkim obawiam się aby nie kupić np mieszkania 3-4 pokojowego w cenie np szeregowca lub małego 120m domu. Wiadomo, że mieszkanie we własmym domku to także urok ogródka, tarasu. Nie jestm jednak miłośnikim ciągłego inwestowania w dom, bo mamy także inne potrzeby. Kusząca jest jednak perspektywa własnego domu. Ważne są dla mnie koszty tej inwestycji, bo prozaicznie nie wiem czy mnie na to stać. Gotowy dom nie wchodzi w rachubę, bo w Szczecinie ceny są astronomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 11.02.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Dorotad: zajrzyj do grupy szczecińskiej, znajdziesz tam wiele przyjaznych ludzi ze szczecina i okolic ktore wiele mogą ci podpowiedziecpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotad 11.02.2004 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 dzięki za radę, weszłam właśnie na czat szczeciński. Jeżeli na tym zdjęciu obok jest Twój dom to zazdroszczę, właśnie o takim marzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 12.02.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Witam. Jeżeli interesują CIę koszty zapraszam na moją stronkę, adres w stopce (dział "Budowa"). Znajdziesz tam oprócz galerii, dokładne zestawienia rzeczywistych kosztów obejmujące każdy gwoździk i każdą duperelę nawet za 50gr. W zestawieniu z opisem sposobów budowy i innych faktów da to ci jakiś obraz sytuacji. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Dzięki, chętnie otworzę twoją stronkę choć nie wiem jak jej szukać.dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 12.02.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Ok. http://artmedia.of.pl dział "Budowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mak 12.02.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Możesz śmiało żałożyć , że bez szaleństw nie przekroczysz ok. 1900-2000 zł/m2 przy domu o powierzchni wg mnie od 90-100 m2. I tu pytanie w jaki sposób ovliczyć optymalną wartość powierzchni domu(gdzieś musi być minimum), pomijajac preferencje użytkownika dot gigantomanii.Sam zbudowałem 148 m2(D08), ale planuję już kolejny dom.Buduj dom - tak jest łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Czy to oznacza, że koszt domu wielkości 120m to 240 000 ? Do tego rozumiem należy doliczyc działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 12.02.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Średnio licząc - tak. Oczywiście można i drożej i taniej ale to już zależy od inwestora. Jak sie chce dobrze to taniej nie bardzo wyjdzie, a jak drożej to ho, ho. Dlaczego ja buduję dom? Bo nie stać mnie na nowe mieszkanie o rozsądnym metrażu. A na rynku wtórnym to albo stara kamienica albo wielka płyta (Łódź). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość smak 12.02.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 GościuBudując 120 m2 poinno wyjść max ok. 240 kPLN za całość +działka, ale ale Możesz, Bracie, zbudować chałupę na poczatku troche mniejszą a potem rozbudować, wykończyć do końca. I nie zrozum mnie źle : nie namawiam do budowy domu i mieszkania w nim jak zwierze na betonie. Proponuje budowąc dom mały np. 80 m2 i potem go rozbudować w miarę możliwości finansowych. To nie jest żaden wstyd, że można mieć mały domek. Mieszkam na wsi (kilkanaście chałup) i cały czas widzę , że ludziska ścigaja sie albo kto będzie miał wiekszy, albo jeszcze lepiej wyższy. Buduja 250-300m2, jest ich czworo(z czasem będzie mniej) i mieszkaja jak dzicy w jednej albo dwóch izbach z łazienką i kuchnia w jednym i tym samym ciemnym kącie:) Pytam kto Wam taki los zgotował???Męczą sie i mocodawcy(rodzice) i dzieci. Wierz mi mieszkałem przez 2 miesiące na budowie, byłem za stróza swojego pieca i okien. Nic tak nie wkurza jak brak porzadnej łazienki, kuchni a najbardziej kurz i syf z betonu. Mieszkanie w domu ma byc radością a nie cierpieniem.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iras 12.02.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Ja preferuje tylko i wyłącznie własny dom, najlepiej z dala od ludzi. Ale na temat: mnie stan surowy otwarty ( a więc bez okien) wraz z 40 arową działką wyszedł 130tys, co daje 680 zł/m2. Do wykończenia na "tip top" potrzebuje 200tys - co da ok.1700zł/m2. Zyczę pomyślnych rozważań.Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Przekorek Niezalogowany 13.02.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Po mojemu z minimalnym wykonczeniem - 1200 Pln za 1 mkw powierzchni calkowitej, z wypasem - 1500 Pln za 1 mkw. Do tego VAT-cik dojdzie od maja, wiec bedzie drozej.Ogolnie - nie ma reguly, zalezy to od tego czy budujecia na fakture, czy sposobem gospodarczym, czy dzialka wliczona, czy osobno doliczacie, czy media trzeba ciągnąć 500 metrow, czy 5 metrow.Rozwiazaniem jest kupienie gotowego domku (szeregowiec, bliżniak, alibo też i wolno stojące sie spotyka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 13.02.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Zgadzam się z tym co napisał Smak. Ludziska prześcigają się w budowaniu na pokaz. Też uważam, że jest to totalna bzdura żeby wybudować dom 500 m2 i mieszkać w 1 (słownie: jednym) pomieszczeniu.Niestety znam wiele takich przykładów. Ludziska zaszaleli i się przeliczyli.Nie tylko z kasą, ale i z mieszkańcami swoich nowiutkich i piękniutkich domków. Dzieci dorosły i poszły do blokowisk - "na swoje" - zostawiając rodziców z długami, skąpą emeryturką i wielkim domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 15.02.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 U mnie też wychodzi 1500zł/m2z podłogami, z płytkami, z kuchnią, kominkiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.12.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 U mnie też wychodzi 1500zł/m2 z podłogami, z płytkami, z kuchnią, kominkiem..... Miło poczytać o takich cenach. Ale czy aby na pewno tak mocno się zmieniły. Podobno ceny materiałów i ekip spadają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 01.12.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam,Nie mam pojęcia jak jest teraz a taki koszt wyszedł mi w 2004r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 01.12.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 To prehistoria. Sporo się zmieniło po słynnym 2007 roku. Na niekorzyść. Wszystkie ceny grubo w górę, a teraz to takie tam wahania które niewiele zmieniają. Popatrzcie sobie chociażby ile kosztuje według GUS czyli czysto statystycznie wybudowanie 1 m.kw. powierzchni użytkowej domu jednorodzinnego. Ceny są duuużo wyższe. A to tylko zestawienia statystyczne, które jak wiadomo mogą być mocno zaniżone, a do tego są średnią z całego regionu/wojewóddztwa, więc w okolicy większych miast należy liczyć więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts