Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknący dach- dylemat

roicik

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przerzuciłem dziesiątki stron na forum, ale niestety nigdzie nie znalazłem podobnego pytania.

Problemem jest dach obustronnie spadzisty o kącie 30* na którym obecnie położona jest 1 warstwa papy. Budynek był budowany 10 lat temu przez niedoświadczonych majstrów, stąd też pokrycie dachu nie wytrzymało zbyt długo. Cieknie...

Tego lata chciałbym w jakiś sposób zaradzić temu problemowi. W grę wchodzą 2 opcje:

- położenie papy

- położenie blachy

Która z nich jest według Was lepsza?

Gdzieś na forum przeczytałem, że w przypadku kładzenia kolejnej, nowej warstwy papy na starą wystarczy usunąć nierówności. Czy to prawda, czy lepiej zerwać starą i położyć nową bezpośrednio na deski? Jeśli jednak papa to jaka i czy tylko termo? Nie da rady po prostu na papiaki (SBS można montować mechanicznie, prawda?)? ;)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i opinie!

Serdecznie pozdrawiam!

Okej, dzięki.

A co do żywotności takiej papy/ blachy? Tak na oko duża jest różnica? Znalazłem projekt na pokrycie blachą z gwarancją na 13 lat, orientujecie się może jak to wygląda w przypadku papy?

Na tą chwilę najbliżej jestem opcji papy ze względu na dużo niższe koszta.

Z góry dziękuję za odp.

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie:

co do żywotności takiej papy/ blachy? Tak na oko duża jest różnica? Znalazłem projekt na pokrycie blachą z gwarancją na 13 lat, orientujecie się może jak to wygląda w przypadku papy?

Czy prawdą jest, że faktyczna wytrzymałość blachy to 30lat, a papy 15 lat?

I pytanie czysto techniczne- trudność kładzenia papy i blachy? Która z opcji jest prostsza?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!