roicik 19.07.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witam, Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przerzuciłem dziesiątki stron na forum, ale niestety nigdzie nie znalazłem podobnego pytania. Problemem jest dach obustronnie spadzisty o kącie 30* na którym obecnie położona jest 1 warstwa papy. Budynek był budowany 10 lat temu przez niedoświadczonych majstrów, stąd też pokrycie dachu nie wytrzymało zbyt długo. Cieknie... Tego lata chciałbym w jakiś sposób zaradzić temu problemowi. W grę wchodzą 2 opcje: - położenie papy - położenie blachy Która z nich jest według Was lepsza? Gdzieś na forum przeczytałem, że w przypadku kładzenia kolejnej, nowej warstwy papy na starą wystarczy usunąć nierówności. Czy to prawda, czy lepiej zerwać starą i położyć nową bezpośrednio na deski? Jeśli jednak papa to jaka i czy tylko termo? Nie da rady po prostu na papiaki (SBS można montować mechanicznie, prawda?)? Z góry dziękuję za wszelką pomoc i opinie! Serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.07.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Pod blachę i tak trzeba dać papę. SBS mechanicznie i trochę przygrzać .Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roicik 19.07.2010 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Okej, dzięki.A co do żywotności takiej papy/ blachy? Tak na oko duża jest różnica? Znalazłem projekt na pokrycie blachą z gwarancją na 13 lat, orientujecie się może jak to wygląda w przypadku papy?Na tą chwilę najbliżej jestem opcji papy ze względu na dużo niższe koszta. Z góry dziękuję za odp.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roicik 20.07.2010 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Ponawiam pytanie: co do żywotności takiej papy/ blachy? Tak na oko duża jest różnica? Znalazłem projekt na pokrycie blachą z gwarancją na 13 lat, orientujecie się może jak to wygląda w przypadku papy? Czy prawdą jest, że faktyczna wytrzymałość blachy to 30lat, a papy 15 lat? I pytanie czysto techniczne- trudność kładzenia papy i blachy? Która z opcji jest prostsza? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts