Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek na słupkach betonowych

Henio123

Recommended Posts

Planuję postawić na działce letniskowej w górach gotowy domek drewniany o powierzchni podstawy do 25 m2, czyli "na zgłoszenie".

Działka jest położona na stoku.

Domek chciałbym posadowić na kilkunastu słupkach betonowych, zbrojonych, sięgających w głąb gruntu poniżej poziomu przemarzania. Jako, że działka jest pochyła, słupki muszą być różnej długości, bo w różnym stopniu będą wystawać z ziemi, w zależności od ukształtowania terenu.

Czy ktoś może mi poradzić, jak się robi takie słupki?

A przy okazji, czy taki sposób posadowienia ma jakąś fachową nazwę?

Pozdrawiam czytających :-)

ogólnie rzecz biorą

odlewa się je z betonu w takich formach /tzw szalunki/ po uprzednim włożeniu zbrojenia /pręty stalowe/

Czy odlewa się je, a potem wkopuje, czy też kopie się dołki, oszalowuje, wkłada zbrojenia i zalewa betonem w pozycji docelowej?

można i tak i tak..

łatwiej będzie w pozycji docelowej /dopasowanie wysokości na "równo"/

i nie trzeba będzie dźwigu, wystarczy łopata/taczka/wiaderko

No właśnie..., a czy jest jakiś "myk", aby górna powierzchnia wszystkich słupków odlewanych w pozycji pionowej była na równym poziomie? I jakie odstępstwa od tego jednolitego poziomu są akceptowalne?

Słupki betonowe to pale, czyli będziesz budował na palach. Jedną z największych firm w Polsce zajmującą się palowaniem jest firma Keller. Możesz wejść na jej stronę i tam sobie poczytać. Ja sama będę budować dom na palach ale żwirowych, które stosuje się w wypadku nienośnego gruntu na działce i wysokim poziomie wód gruntowych.

Słupki betonowe to pale, czyli będziesz budował na palach. Jedną z największych firm w Polsce zajmującą się palowaniem jest firma Keller. Możesz wejść na jej stronę i tam sobie poczytać. Ja sama będę budować dom na palach ale żwirowych, które stosuje się w wypadku nienośnego gruntu na działce i wysokim poziomie wód gruntowych.

Chyba nie ta skala problemu :)

Chodziło mi tylko o poczytanie jak takie pale się robi, a nie o zlecenie tego "tej" firmie, bo niestety firma ta zajmuje się palowaniem pod bardzo duże inwestycje. Nawet mojego przyszłego domku (14,5 m x 20,60m) nie chcieli "podpalować", bo stwierdzili, że samo ściągnięcie maszyn, na moją działkę kosztowałoby mnie tyle jak budowa stanu surowego , a gdziec pale ??? Nie pomogły nawet znajomości. Ale poczytać zawsze można.

Ale poczytać zawsze można.

To że domek bedzie na "slupkach" nie oznacza ze bedzie na palach. Pale fundamntowe to innego rodzaju konstrukcja fundamentu. Słupki o ktore pyta autor będa staly swoja podstawą na gruncie nośnym , będą mialy wys pewnie z 1,5metra. Tego typu fundamnt bardziej mozna porownac do fundamntu na studniach niż do pali.

Pale wykonuje się różnej długości od np. 20m do 1m, wszystko zależy na jakiej głębokości jest grunt nośny. U mnie np. pale bedą długości 3,5m ( pod ścinami nośnymi pale betonowe, pod posadzkami- pale żwirowe) Budowa na studniach to zupełnie inna metoda, Z tego co opisuje Henio123 , to chodzi mu o pale, bo przy spadku terenu przeważnie takie rozwiązanie się stosuje, pale zabezpieczają też dom przed obsunięciem się ( jeśli są wystarczającej długości) ale to najlepiej musiałby pogadać z konstruktorem, albo jeżeli grunt jest słabonośny wykonać najpierw badania geotechniczne gruntu. Jeżeli jest się pewnym co do gruntu , to wystarczy dobry konstruktor, który to wszystko przeliczy i określi jaką długości w danym miejscu pal powinien mieć, bo wiadomo, że czym większy spadek tym dłuższy musi być pal, chyba że pale jednakowej długości, a potem wyrównanie poziomu fundamentami, co wydaje mi się bardziej skomplikowane.