raf1 19.07.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witam!Chodnik który przylega do mojej posesji stanowi moją własność. Na czas budowy stawiam sobie tam materiał bo mam trochę ciasny wjazd. Jednak ostatnio daje mi się we znaki sołtys który mówi że nie mogę nic tutaj ustawiać. Czy aby na pewno? Przecież chodnik należy do mnie a nie do gminy. Poradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 20.07.2010 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Co to znaczy że chodnik przylega do twojej posesji ? Jeśli wybudowałeś chodnik na terenie gminnym ( czytaj w pasie drogowym) a nie na twojej działce to zgodnie z prawem ( czytaj. kodeks cywilny) nalezy on do gminy mimo że ty poniosłeś nakłady na jego wybudowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1 20.07.2010 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Chodnik mieści się na mojej działce która jest oznaczona numerem i taki numer widnieje w księdze wieczystej. W świetle prawa to nie został on wydzielony z części stanowiącej drogę publiczną lecz kosztem mojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 20.07.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Czy ty zbudowałeś ten chodnik czy gmina ? Jeśli gmina to na jakiej podstawie prawnej ? Wyraźiłeś na to zgodę na piśmie ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1 20.07.2010 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Właśnie nie wiem do końca jak to było ponieważ nieruchomość odkupiłem wraz ze wszystkim co się na niej znajdowało. Żadnego wywłaszczenia jednak nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 20.07.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Poprzedni właściciel musiał podpisać jakąś zgodę i w tym dokumencie mogą być różne zapisy. Na twoim miejscu starałabym się wyregulować tą sytuację bo w przyszłości mogą być różne problemy. A materiałów bym nie stawiała na chodniku i to nie ze względu na własność, ale na dobrosąsiedzkie relacje. Jeśli droga jest ruchliwa ( przy nieruchliwej raczej chodnika na wsi by nie budowali) to takie zachowanie stwarza niebezpieczeństwo dla pieszych. Wyobraź sobie matkę z wózkiem, która żeby ominąć przeszkodę musi zjechać na ulicę. Postaw się w jej sytuacji i powiedz z ręką na sercu, czy ciebie takie zachowanie właściciela posesji by nie denerwowało. Będziesz tam mieszkał możliwe że wiele lat więc od początku kształtuj sobie dobre relacje z sąsiadami. Stawianie sprawy robie co chce bo to jest moje może ci przynieś więcej szkody niż pożytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1 20.07.2010 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Mogę powiedzieć tyle że przejście jest z drugiej strony, bo droga ma z 2 stron chodniki. Materiał jeszcze będę trzymał może z tydzień jestem na etapie wylewania ław. Nie wiem co jest gorsze bo przykładowo w sobotę sąsiedzi lubią sobie pompować szambo na drogę! Wiec nie wiem co bardziej denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.07.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 No tak, sąsiedzi pompują szambo na drogę i palą śmieci w kotle, więc ja będę śmiecił na trawnikach i ustawiał swoje materiały na chodniku o nieustalonej własności. Nie tędy droga! Równać to trzeba w górę, a nie w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1 20.07.2010 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Dzięki za takie odpowiedzi ale wydaje mi się że są one nie na temat. Pytam się o coś zupełnie innego a otrzymuje odpowiedzi które w ogóle mnie nie interesują. Dlatego do moderatora proszę o zamknięcie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 21.07.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 ja stawiam materiał na chodniku ale sąsiad wylewa szambo na drogę wiec jest gorszy niż ja... sprawdź zapisy w księdze wieczystej. Moze tam cos bedzie a moze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts