Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chodnik -a prawa i obowiązki własciciela

raf1

Recommended Posts

Witam!

Chodnik który przylega do mojej posesji stanowi moją własność. Na czas budowy stawiam sobie tam materiał bo mam trochę ciasny wjazd. Jednak ostatnio daje mi się we znaki sołtys który mówi że nie mogę nic tutaj ustawiać. Czy aby na pewno? Przecież chodnik należy do mnie a nie do gminy. Poradzcie

Co to znaczy że chodnik przylega do twojej posesji ? Jeśli wybudowałeś chodnik na terenie gminnym ( czytaj w pasie drogowym) a nie na twojej działce to zgodnie z prawem ( czytaj. kodeks cywilny) nalezy on do gminy mimo że ty poniosłeś nakłady na jego wybudowanie.

Poprzedni właściciel musiał podpisać jakąś zgodę i w tym dokumencie mogą być różne zapisy. Na twoim miejscu starałabym się wyregulować tą sytuację bo w przyszłości mogą być różne problemy. A materiałów bym nie stawiała na chodniku i to nie ze względu na własność, ale na dobrosąsiedzkie relacje. Jeśli droga jest ruchliwa ( przy nieruchliwej raczej chodnika na wsi by nie budowali) to takie zachowanie stwarza niebezpieczeństwo dla pieszych. Wyobraź sobie matkę z wózkiem, która żeby ominąć przeszkodę musi zjechać na ulicę. Postaw się w jej sytuacji i powiedz z ręką na sercu, czy ciebie takie zachowanie właściciela posesji by nie denerwowało. Będziesz tam mieszkał możliwe że wiele lat więc od początku kształtuj sobie dobre relacje z sąsiadami. Stawianie sprawy robie co chce bo to jest moje może ci przynieś więcej szkody niż pożytku

Mogę powiedzieć tyle że przejście jest z drugiej strony, bo droga ma z 2 stron chodniki. Materiał jeszcze będę trzymał może z tydzień jestem na etapie wylewania ław. Nie wiem co jest gorsze bo przykładowo w sobotę sąsiedzi lubią sobie pompować szambo na drogę! Wiec nie wiem co bardziej denerwuje.