Amandzia 23.03.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) Jakoś sama osobiście nie potrafię się przekonać do drewna. Wydaje mi się że nie jest to materiał na nasz klimat. Bo co z tego że może super wyglądać i że da się o nie zadbać, jak trzeba na to poświecić dużo czasu i pieniędzy (gdzie w dzisiejszych czasach brakuje jednego i drugiego). Podobnie mają się chyba płytki ceramiczne, chociaż tutaj moim zdaniem wypada to ciut lepiej, bo można zapłacić trochę więcej, kupić lepsze płytki, położyć i przez dłuższy czas się nimi nie zajmować. Najmniej wiem w tym temacie o kamieniu, a wydaje mi się on bardzo ciekawą propozycją, bo najlepiej znosi klimat?? Poprawcie mnie jeśli źle piszę ; ). Edytowane 23 Marca 2012 przez Amandzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 26.03.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 No niestety drewno wymaga czasu i pielegnacji. Ale tylko ono jedno ma tą zaletę, której nie da ani kamień ani płytki: naturalne ciepło, można na nim siedzieć, chodzić boso. Wprost nieocenione gdy się ma małe dzieci. Właśnie tego zaznałem, gdy w sobotę zmontowałem część tarasu dreewnianego: dziecko od razu mogło się na nim bawić, nie musiałem się martwić w podkładanie kocyków, pilnowanie, żeby nie złapało wilka;), a i mi było przyjemnie boso chodzić po deskach. Do tego miękkie, że dziecko głowy raczej nie rozbije. Jednym słowem coś za coś: w moim przypadku warto poświęcić czas dla osiągnięcia takich zalet. Żeby nie było, że jestem jakimś fanatykiem drewna, to powiem, że na podłogach mam panele;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 28.03.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Fakt, drewno jest cieplejszym materiałem niż granit. Ale ja np. chodzę na taras tylko latem i nawet wtedy nie boso. Kamień też się nagrzewa w słońcu, więc można nawet boso w ciepłe dni. Zasadnicza kwestia trwałości tkwi jednak w sposobie układania na gruncie oraz w tym, że granit nie zgnije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 29.03.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Równiez przymierzam się do budowy tarasu, a właściwie pokrycia istniejącego tarasu z płytek ceramicznych drewnem.Wymyśliłem sobie drewno Massaranduba - zna ktoś może? (egzotyczne).Wymyśliłem także, by taras zrobić z elementów, które można na koniec sezonu zdemontować i chronić przez zimę przed desczem i śniegiem. Po prostu poszczególne elementy które tworzyć będą podesty zamierzam mocowac do istniejącego tarasu, a potem odkręcać. Oczywiście elementy będą ze sobą poskręcane, lub zespolone w inny sposób. Deska sosnowa jakoś mnie nie przekonuje, ale może to uprzedzenia...?Co do wkrętów to napewno będę nawiercał najpierw a potem robił chyba wkrętami spax - pracowałem już nimi i komfort pracy jest doskonały. Łepek jest nie krzyżakowy a w kształcie gwiazdy lub 6-cio kąta co daje nieporównywalną siłę i zmniejsza ryzyko zniszczenia łepka. Pytanie tylko: czy zwykła wkrętarka akumulatorowa 14V da radę? Czy raczej wkrętarka z udarem? Kolega, który ma doświadczenie w tych pracach mówi, że udar jest konieczny, bo przy twardym drewnie będą trudności z dociągenim wkrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 29.03.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Spaxy są jak BMW, więc o wkrętarkę byłbym spokojny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.04.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Równiez przymierzam się do budowy tarasu, a właściwie pokrycia istniejącego tarasu z płytek ceramicznych drewnem. Wymyśliłem sobie drewno Massaranduba - zna ktoś może? (egzotyczne). Wymyśliłem także, by taras zrobić z elementów, które można na koniec sezonu zdemontować i chronić przez zimę przed desczem i śniegiem. Po prostu poszczególne elementy które tworzyć będą podesty zamierzam mocowac do istniejącego tarasu, a potem odkręcać. Oczywiście elementy będą ze sobą poskręcane, lub zespolone w inny sposób. Deska sosnowa jakoś mnie nie przekonuje, ale może to uprzedzenia...? Co do wkrętów to napewno będę nawiercał najpierw a potem robił chyba wkrętami spax - pracowałem już nimi i komfort pracy jest doskonały. Łepek jest nie krzyżakowy a w kształcie gwiazdy lub 6-cio kąta co daje nieporównywalną siłę i zmniejsza ryzyko zniszczenia łepka. Pytanie tylko: czy zwykła wkrętarka akumulatorowa 14V da radę? Czy raczej wkrętarka z udarem? Kolega, który ma doświadczenie w tych pracach mówi, że udar jest konieczny, bo przy twardym drewnie będą trudności z dociągenim wkrętów. kolega blechert nigdy chyba nie mial doczynienia z massarandubą nie zadna wkretarka nie da rady..nawiercic musisz porzadna wiertarka..i wkrecac musisz porzadna wiertarka..ja na massarandube specjalnie kupilem boscha z wymiennym borkopem zwykly-sds ..i dopiero to dalo rade walczylem ..chyba z 5 cioma wkretarkami..4-10 wkretow z wierceniem i akumulator...itd itd....to bez sensu..ja mam takie doswiadczenia z massaranduba..polecam konkretna wiertarke.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.04.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Jakoś sama osobiście nie potrafię się przekonać do drewna. Wydaje mi się że nie jest to materiał na nasz klimat. Bo co z tego że może super wyglądać i że da się o nie zadbać, jak trzeba na to poświecić dużo czasu i pieniędzy (gdzie w dzisiejszych czasach brakuje jednego i drugiego). Podobnie mają się chyba płytki ceramiczne, chociaż tutaj moim zdaniem wypada to ciut lepiej, bo można zapłacić trochę więcej, kupić lepsze płytki, położyć i przez dłuższy czas się nimi nie zajmować. Najmniej wiem w tym temacie o kamieniu, a wydaje mi się on bardzo ciekawą propozycją, bo najlepiej znosi klimat?? Poprawcie mnie jeśli źle piszę ; ). Amandzia a ile razy w tygodniu bedziesz myc te kafelki..a ile razy zajmujesz sie w ciagu roku tarasem drewnianym ..plytki myjesz zawsze ..taras drewniany zamiesc raz na czas a w roku zajmujesz sie słownie 2x w roku..policz wode plyny..czas..i komfort...ciekawe ..co ci wyjdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 03.04.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 ghost34 - nawiercanie jest ważne i oczywiste jeśli deki mają nie popękać. A co do Spaxa. Na wkręty do drewna mówi się szpaksy ale ma to nie wiele wspólnego z oryginalnymi Spaxami, które mają specjalny, ułatwiający wkręcanie gwint plus powłokę też ułatwiającą wkręcanie. No i super twardość stali. A co za tym idzie ich cena jest wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 04.04.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 alez kolego ja mam za soba juz kilkaset metrow tarasow..i nie trzeba mi wyjasniac roznicy oraz budowy srub firmy spax..powiadam..na massarandube..wiertarka..zadna wkretarka nie da rady chyba ze ktos chce montowac..3-4 deski dziennie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babciaaniela 02.08.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Jakoś sama osobiście nie potrafię się przekonać do drewna. Wydaje mi się że nie jest to materiał na nasz klimat. Bo co z tego że może super wyglądać i że da się o nie zadbać, jak trzeba na to poświecić dużo czasu i pieniędzy (gdzie w dzisiejszych czasach brakuje jednego i drugiego). Podobnie mają się chyba płytki ceramiczne, chociaż tutaj moim zdaniem wypada to ciut lepiej, bo można zapłacić trochę więcej, kupić lepsze płytki, położyć i przez dłuższy czas się nimi nie zajmować. Najmniej wiem w tym temacie o kamieniu, a wydaje mi się on bardzo ciekawą propozycją, bo najlepiej znosi klimat?? Poprawcie mnie jeśli źle piszę ; ). Masz w tym sporo racji. Z powodów klimatycznych , nie odrzucam płytek. Drewno jeśli jest intensywnie eksploatowne to żyje. Po moim doświadczeniu z drewnem na tarasie, płytki są napradę dobrą propozycją, wizualną, komfortu, , użytecznośici i ekonomii, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 08.10.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam w moim przypadku zastosowałem deski kompozytowe, wiosna, lato teraz jesień, zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 08.10.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam w moim przypadku zastosowałem deski kompozytowe, wiosna, lato teraz jesień, zero problemów. A ja nie zamieniłbym drewna na cos innego. Drewno daje sporo "ciepła" a jego pielegnacja pozwala wciąz odkrywac jego naturę i piekno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 09.10.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Kompozyt bo: taras zasłonięty, od strony północnej, mniejszy koszt pielęgnacji - materiał i robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 09.11.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 ...pitolisz bo Cię nie stać Nie na darmo w ofercie rynkowej jest egzotyk bo sosna czy modrzew wygląda poprostu mniej atrakcyjnie a dodatkowo jest o wiele bardziej twardsze a więc wytrzymalsze. Popatrz sobie kiedyś na podłogi wewnętrze z egzotyków versus dąb, jesion czy sosna. Efekt jest powalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.11.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 ...pitolisz bo Cię nie stać Nie na darmo w ofercie rynkowej jest egzotyk bo sosna czy modrzew wygląda poprostu mniej atrakcyjnie a dodatkowo jest o wiele bardziej twardsze a więc wytrzymalsze. Popatrz sobie kiedyś na podłogi wewnętrze z egzotyków versus dąb, jesion czy sosna. Efekt jest powalający. HMM modrzew wlasciwie pielegnowany i z regularnoscia wytrzyma spokojnie okolo 25-30 lat..znam ludzi ktorym sosna tyle wytrzymala..co do twardosci vs wytrzymałości (i ceny) to tez nie tak do konca..np takie ipe lapacho (strasznie drogi w tarasie)..jest barrrdzzoo twardy ale czy wytrzymalszy..nieee...ma tendencje do tego iz zamiast odkształcen po uderzeniu poprostu peka..optymalnym jest na taras modrzew czy bangikarai nic w nadmiarze niezaleznie od ceny stałych korzysci nie przynosi..piszę jako praktyk..najlepiej jak to juz kochanowski wydumał złoty środek:) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.11.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 no polowę domu mam w egzotyku ale żeby o modrzewie powiedzieć że jest gorszy to chyba grzechja uważam że nawet sosna może wiele lat służyćjedno ale w kraju 97% ludzi mówi że dba regularnie o drewno [oczywiście u nich regularność oznacza jak zapuścili to się zabierali pielęgnacji-jakiej pielęgnacji przecież to reanimacja a nie pielęgnacja]] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dom1719510633 20.03.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Jak najbardziej zabezpieczać. Od kilku lat używamy niemieckiej lazury Remmers. Osmo też bardzo dobre jednak do deski modrzewiowej nieco za drogie. Remmers to koszt ok 230 zł 5L. Wydajność ok 0,1-0,2 L m2 - licząc powierzchnię wierzchnią tarasu. Wzornik kolorów Witam Ale mi namotaliście w głowie. Teraz już nic nie wiem. Czym w końcu zabezpieczyć mój modrzew? pozdrawiam Edytowane 20 Marca 2013 przez D*om* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachari 27.03.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Wszystko fajnie na początku a potem już nie jest to taka egzotyka i radość jak na początku. Wielu osobom nie bardzo się chce pielęgnować regulatnie swoje tarasy. Potem taras wygląda jak wygląda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babciaaniela 17.10.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Jak najbardziej zabezpieczać. Od kilku lat używamy niemieckiej lazury Remmers. Osmo też bardzo dobre jednak do deski modrzewiowej nieco za drogie. Remmers to koszt ok 230 zł 5L. Wydajność ok 0,1-0,2 L m2 - licząc powierzchnię wierzchnią tarasu. Wzornik kolorów no cóż za wątpliwości !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 03.12.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Witam, Czy ktoś z Was wykonywał taras w WPC ?Jak się to użytkuje ? Jesteście zadowoleni ?I ile realnie trzeba za 1m kw zapłacić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts