Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

84m2 dzień po dniu Częstochowa - komentarze

Recommended Posts

[QUOTE=lili07;4548327]Archi!

A jak Ci się podoba nasze 'coś" pod okno tarasowe?

Jeśli zaś chodzi o odkurzacz centralny to rozważaliśmy ale podziękujemy.

A o co dokładnie pytasz "coś" ? BO z tego co widzę to masz coś białego pod samym oknem :) A co to jest? Styropian żeby nie wiało? Ile cm od podłoża zostawiliście na wylewki?

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Archi!

to coś pod oknem to jest specjalny profil z komorami tak jak w oknach. montując to unikasz mostka który zawsze powstaje jesli robisz to na ceglach lub na czymś innym.

teraz podloga

styropian 15cm na podłodze plus 6cm wylewki plus 2cm deski na podłoge lub kafle.

U, to sporo, ja troszkę się zgapiłem i zostawiłem 10 cm styropianu i 5 wylewki na podłogówkę i 2 deska lub parkiet, jeszcze nie wiem co dokładnie :)

Lili budowa super idzie do przodu :)

Dachówka bardzo mi się podoba :) Brama garażowa może być biała, tym bardziej, ze okna macie biale :) Tylko elewacja powinna tez byc raczej w bialym kolrze, albo jakims jasnym, moze szarym? z elementami bialego :)

A dom moim zdaniem nie bedzie brzydki, juz widac ze bedzie mial swoj charakter :)

Ciekawa jestem na jakiej firmy drzwi sie zdecydowaliscie i ile zaplacilisci? moze jakiegos linka bys do nich podeslala, jesli oczywiscie jest :)

Pozdrawiam :)

Witajcie laseczki!

Na wstępie dzięki za zrozumienie i pocieszenie!:D

Jeśli chodzi o elewację to z pewnością będzie biała z tu i ówdzie paseczkami szarymi tak pod kolor dachu, drzwi. Może coś uada się pokombinować co u nas jest jak najbardziej normalne, to kombinowanie oczywiście. Elewację będzie nam robił nasz baaardzo dobry kolega, więc mamy nadzieję, że przyłoży się do tego podwójnie.:D

Drzwi zewnętrzne, które można już oglądać to drzwi stalowe polskiej firmy STOLDREW. Cena z montażem 1800pln. Ale nie ma się co tu rozczulać, drzwi jak drzwi, i jak narazie wszystko z nimi ok.

A co w środku?. Jaki styl pytacie? chyba określiłabym go jako prosty, tradycyjny, ponad czasowy.

Miały być białe płytki w Wc a nie są, bo zakupiliśmy kremowo/ słomkowe. Ale ściany na dole we wszystkich pomieszczeniach tj. salon, kuchnia i wc będą w odcieniu szarości. Podłoga z desek w kolorze dębu w całym domu, ponieważ taką już zakupiliśmy. W kuchni na podłodze będzie najprawdopodobniej płytki Beige Woodentic Paradyża, jeśli męża urobię? !No i drzwi wewnętrzne tu padło na zwykłe, proste ale i piękne zarazem drzwi sosnowe. Kuchnia w kolorze wanili z blatem drewnianym pod kolor podłogi. To na razie tyle pewników, mam nadzieję ,że mi się nie pozmienia. I co najważniejsze,że to wszystko będzie do siebie pasować. Żadnych ekscesów nie będzie, ale dla nas to i tak full wypas.

Witajcie!

Archi!

Skrobiemy sobie marchewki! Tylko z tynkami to my zaczynamy gdzieś w marcu jesli będą odpowiednie temperatury. Potem oczywiście wylewki.

Renata!

Cena za nasz odpływ liniowy powaliła męża na kolana. Ale zwykły taki co się na środku podłogi w prysznicu montyje u nas nie dało rady. Bo do takiego potrzeba więcej cm w podłodze a u nas nie ma już z czego. To będzie chyba jedyny luksusowy nabytek do naszych wnętrz.:lol2:

Ola!

Oszczędności to już chyba motto naszego budowania. Zaoszczędzone pieniądze na kablach, trochę na płytkach promocyjnych i już ze 2szt drzwi wew. jaby za darmo.Czyli ogólnie do przodu. Szkoda tylko ,że na fachowcach nie da się aż tak zaoszczędzić. Ale p. inwestor targuje się bardzo mocno- ma dar.

Ponoć styropian ma drożeć, bo to pochodna ropy, więc jak ropa idzie do góry to i styro też. Oczywiście zamówiliśmy już styropian na cały dom, do ocieplenia w wew. jak i na zew.

Pozdrawiam.

Już niedługo będziemy sumować nasze koszty to dopiero będzie ciekawe.

Ja styro na wylewki kupiłam z końcem listopada po 100 zł m3 a na ocieplenie domku mam tylko na garaż ,o ociepleniu myślimy na jesień więc mam nadzieję ,że będzie wzrost ale i spadek .My właśnie nad tym odpływem się zastanawiamy czy liniowy czy ten zwykły .

Ja jutro jadę do Lyroy po panele na całą górę chcę kupić na raty bo mają do jutra promocje kredyt 0% weźniemy na 5 rat spłacimy i policzymy dokładnie ile brać kredytu prawie będziemy po najgorszych robotach wylewki i płyty g-k będą już za nami a nóż widelec uda się bez kredytu ale to chyba Marzenia .

Renatko!

U nas prysznic będzie 95x90. W zasadzie to mąż musi ściankę do tego prysznica jeszcze wybudować. odpływ liniowy ma mieć 85cm, więc dlatego prysznic będzie szeroki na 95cm. Goście o odpływie powiedzieli tak, że na tym co idzie w beton nie ma co oszczędzać i potem rwać i płytki i całą podłogę, więc inwestujemy. Odpływ trzeba mieć przed wylewką tak by wiedzieli gdzie i jak zrobić spadek itp. oczywiście mamy na niego gwarancję i na montaż też.

No życie bez kredytu to naprawdę nielada komfort w tych czasach. Gorąco Ci życzę takiego wariantu!!

My dziś skoczymy chyba po płyteczki na podłogę do wc.

Dorbenko!

W takim razie jesteśmy w gronie wybrańców. Mamy w rodzinie dekarza oraz elektryka, wśród kolegów architekta,- zaprojektował dom, kolegę od elewacj,który może jeszcze na coś innego się zgodzi, bo fachów w rękach troche ma. Murarze, którzy stawiali nam dom byli z polecenia wójka dekarza i naprawdę zrobili bardzo dobrze. Był u nas gościu od tynków pomierzył ściany do wyceny i nawet dał nam upóst ze względu na mega proste ściany.

Ale co do fachowców to pozostałych wybieramy rozważnie z polecenia ale oczywiście bez targowania w naszym przypadku nic nie przejdzie. Mąż wyciska z nich jak z cytryny ostatnie soki. Negocjacje, negocjacje to chyba najważniejsze przy budowaniu. No chyba że komuś nie zależy na tym ile wyda.

Pozdrawiam laseczki!