Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

84m2 dzień po dniu Częstochowa - komentarze

Recommended Posts

Ula!

Trudno mi oszacować ile sam taras, bo braliśmy jeszcze na podjazd i chodnik przed domem. Ale w wersji droższej sam taras miał oscylować w okolicy 4 tyś. Teraz zamawialiśmy przez allegro i tam ta sama kosta była o 10zł\m2 tańsza { to już najtańsza wersja}. A dokładniej kostka pt. granit płukany 41zł\m2 netto plus palisandry - ceny nie pamietam. A ha taras nasz ma 6m na 7m, czyli niezły kolos. To tak na szybko. Jak będziemy się podliczać to podam dokładniej.

Teraz najtrudniejsze przed nami- dobrze to położyć.

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ach ci mężowie przez nich są trudne wybory.Ja już mojego się nie pytam ostatnio kupowałam pigment czarny on gały a co ty na czarno będziesz malowała ja no nic on jak nic a ja no przecież jak pomieszam czarny z biały będzie szary i malne na szaro gabinet on oszalałaś na szaro .Nic nie mówiłam pojechałam rano na budowę malnełam pierwszą warstwę nawet mu się spodobało .Teraz kupiłam dość ciemny brąz do wiatrołapu też by pewnie marudził ,ale sama wybierałam ,koloru na żywo nie widział bo nie zdążyłam malować przed jego wyjazdem ,wróci za 2 mc to będzie marudził ha ha ale wyboru nie ma .Przed wyjazdem powiedział teraz ty tu rządzisz więc decyduj .Płyteczek do salonu też bym mnie miała jak bym mu się nie napokazywała inspiracji.U mnie dziś był na rozmowie pan kafelkowy będzie robił popołudniami .,sobotami zaczyna od wieczorka w piątek gruntowaniem posadzek a płyteczki od soboty już się cieszę .

Ok.dzięki -taras naprawdę macie wielki :D.

Ja jeszcze myślę jaką kostkę wybrać bo -gościu zrobił mi wycenę na schody z pięknej i zarazem drogiej kostki(79zł/m2) i wiadomo że z takiej nie zrobię chodnika ani podjazdu .Wolałabym ,aby to wszystko było z jednakowej kostki i chyba musimy zrezygnować z tej ładnej -po prostu kompromis :D

Renatko!

Jak narazie mam farta, bo też zaproponowałam szary na dole i o dziwo mąż nie protestował. Ogólnie widzę,że kolory to chyba będą na mojej głowie- tak jak u Ciebie. Za to na pewno bezproblemowo nie pójdzie w temacie stylu mebli i dodatków. Już zauważyłam pewne opory.

Płyteczki jak już położysz to wstaw u mnie- zwłaszcza kuchenne.

Ula!

My też idziemy po taniości. Dlatego taras mamy z kostki - granit płukany, a przed domem wszystko będzie ze zwykłej prostokątnej. Tyle tylko,że wszystko w kolorze grafitu. Kostka już przyjechała, więc wkrótce będą kolejne fotorelacje.

Pozdrawiam laseczki

Lili, oświetleni świetne. Będzie pasowało do kuchni :) Mi takie by pasowało do mojej górnej łazienki :), ale kiedy to będzie...

Jedna i druga komoda będzie pasowała, ja bym wybrała tą bardziej tradycyjną. Nie pamiętam jaką sofę/kanpę/narożnik planujecie. Bo jeśli Ektorpa, to jedno i drugie będzie pasować :)

Agi!

Jedyne co jest pewne w kwesti mebli tapicerowanych to to, że muszą być krótkie max160cm i bez boków. Wychodzi,więc że trzeba będzie sobie upolować nic innego jak wersalkę, a raczej dwie wersalki{ plus dwie pufy}. Narożnik zajmie zbyt dużo miejsca. Jak masz jakąś inną propozycję to zapodaj, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi.

Agi!

Propozycje te z Ikei bardzo w moim guście,ale zdecydowaliśmy się na modele bez boków. A to dlatego,że myślimy też ile gości będziemy mogli pomieścić. A w takiej wersji więcej osób dupsko usadzi. Dwie wersalki 3-4 os x2 plus dwie pufy, czyli max 8-10 szt. W wersji z bokami to po dwie osoby na sofie- tylko.

Wiem ,że sofy proponowane przez Ciebie ładniej się prezentują w salonie, ale my musimy iść na kompromis w tej kwesti.

Wstawię dziś w dziennik moje propozycje. Wiadomo dla nas trzeba będzie zrobić na specjalne zamówienie, bo wszystkie typowe - 190 dł.

Witaj lili, piękny macie teren, taras faktycznie duży ale za to dużo osób się zmieści. Idziecie jak burza do przodu, fajnie, u nas to jakoś wszystko wolniej schodzi:), ja już nie mogę się doczekać równania terenu i pozbycia się tej hałdy ogromnej z tyłu działki - to ziemia z humusa. W sprawie kanap, wstawione przez Ciebie zdjęcie nr 1 i 3 jak dla mnie będzie się komponować zarówno ze stylem nowoczesnym jak i Twoim kuchennym, z naciskiem praktycznym na 1 z powodów estetycznych:), biała kanapa jest piekna na chwilę:), szczególnie z materiału. Fajna inspiracja podesłana przez Agę - przedostatni link, taka sielska ale też mało praktyczna wg mnie rzecz jasna. Pozdrawiam

No ja niestety z tych mało praktycznych ;) dlatego nie pomyślałam, że na kanapie bez boków zmieści sie więcej osób...

A co do inspiracji, mi też najbardziej podoba się pierwsza wersalka i z wyglądu i z koloru. I jak widac jest ona we wnętrzu klasycznym, okna ze szprosami, wiklinowy koszyk, a dobrze wygląda.

Ola, Agi!

Dziewczyny fajnie, że wersalki przypadły Wam do gustu. Bo u wszystkich na FM jak okiem sięgnąć to sofy, narożniki. Sama do tej pory uważałam,że wersalki to przeżytek. Ale na szczęście znalazłam nowoczesną wersję takiego mebelka.

Jeśli zaś chodzi o kolor to myślałam o szarym bądz śliwkowym, z naciskiem na szary. Natomiast teraz dotarło do mnie,że nie potrzebuję takiej tradycyjnej z pojemnikiem na pościel { byle dała sie rozłożyć}, więc z pewnością te dwa modele o których mówicie będę brała mocno pod uwagę. Pytanie czy znajdę u mnie w okolicy coś takiego w potrzebnym dla nas rozmiarze. Rozmiar ma jednak znaczenie!!!;)

Lili, no rzeczywiście możecie mieć problem, ze znalezieniem firmy, która zrobiłaby dokładnie taka wersalkę, jaka Wam się podoba , w wersji krótkiej. Mój pomysl jest taki, ze jesli będziecie mieli z tym problem, to zamówicie u stolarza drewniany stelaż rozkładany (cos takiego jak na tej isnp. z jasnym obiciem) a siedzisko zamówcie i tapicera, lub mozna kupić gąbkę, obszyć ją i popikować. To wersja oczywiście, jakbyście mieli kłopot z zamówieniem tego co Wam odpowiada w sklepie/firmie.

Dziewczyny!

Te łóżka to taka moja warjacja na temat tego co bym chciała uzyskać. A minaowicie chodzi mi o taki duży miekki "zagłówek". Myślałam już o tym ,żeby zrobić sobie to we własnym zakresie. I teraz rozmyślam, czy nie pójść na łatwiznę i kupić coś podobnego do tych na fotach, czy pójść w rękodzieło, którego efekt może być różny.;)

Znajdę gdzieś inspirację tego co mam na myśli to wstawię i wtedy mi doradzicie co?!

Lili to twoja sypialnia ja tylko piszę ,że to nie dla mnie więc się nie wypowiem ,ale ja lubię prostotę (ala wiejski styl) no i te wgłębienia już widzę tam kurz denerwujący mnie br .I z tego powodu mam spięcia w domu z rodzicami bo od dawna nie mówię jak u mnie będzie co kupiłam bo tylko słyszałam ja bym tak nie zrobiła ale co mnie to obchodzi to mój dom, ja mam się czuć dobrze a jak komuś się nie podoba to nie musi do mnie przychodzić .Więc Twój dom ,Twoja sypialnia jeśli ci się podoba i dobrze będziesz się w niej czuła to kupuj bo będziesz żałowałą raz się żyje.

Lili ale pędzicie! Widok z okien tarasowych -rewelacja! Też mi się marzy mieć brzozy ale kiedy mi takie urosną? :eek: Będę sadzić na jesień, mam zaplanowany mini lasek brzozowo-modrzewiowy naprzeciw okna tarasowego :)

Gratuluję tynków! Co do inspiracji to Twój dom z zewnątrz prosty, nowoczesny a w środku bardziej stylowy, tak mi się wydaje. Kuchnia w moich kolorach, beż na ścianach i podłodze i białe meble (ja wybrałam Adel z Ikei) Ciekawa jestem Twojego ogrodzenia, nam też się marzy betonowe, ale wiadomo...kasa. Jeśli możesz napisz mi ( może być na pw) ile kosztuje przęsło z montażem i jaki wzór wybraliście. Łazienka super kolory, wszędzie widać beże, ja mam też ich dosyć i napewno będą u mnie kolory, mam wizję szary+biały+czerwone dodatki ( o ile znajdziemy płytki w odpowiedniej cenie) Te łóżka tapicerowane super, my też takie chcemy!:D Ale już mamy zwykłe sosnowe więc będzie wersja-kombinuj, zrób to sam, pewnie zamówimy tapicera do zrobienia zagłówka.

pozdrowienia

Lili cześć! Takie mam jeszcze przemyślenie a propo domków-bezokapowców (w koncu nasz tez z tej serii) - pierwsze skojarzenie to modernizm, nowoczesność, ale jak sie popatrzy na stare domy, stodoły na wsiach na nizinach - nie zauważymy wystających okapów. myslę, ze duzo zależy od wykończenia takiej bryły. Nasz dom, z założenia projektowany na nowoczesny (styl architekta) okazał sie bardzo tradycyjny - oglądany z odległości świetnie się wpisuje w otaczającą starą zabudowę (co uważam za sukces). Dlatego kuchnie z Twoich inspiracji sa jak najbardziej na miescu, podobnie jak patchworkowe zagłówki (dla mnie rewelacja!!)

Ale uważałabym na łączenie mocno stylizowanych wnętrz z typowo modernistycznymi (ta komoda Twojego m. ) - taki kontrast jak dla mnie jest już drażniący.

Jeśli juz to zrobiłabym raczej prostą niewystylizowaną bazę i do tego odpowiednie dodatki (np. sielskie czy ludowe w kuchni itp) - taki eklektyzm trochę.. oczywiście to tylko moje subiektywne zdanie:) Renia ma rację - najważniejsze, zebyś Ty się dobrze czuła, no i reszta domowników oczywiście. Co do komentarzy osób trzecich - ja w zadne spory się nie wdaję - wszystkie pytania kwituję tak: 'zobaczycie - będzie niespodzianka' - i z głowy - nikt mi nie marudzi ,, ze zrobiłby inaczej itp..

pozdr :)