Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

84m2 dzień po dniu Częstochowa - komentarze

Recommended Posts

Niestety obeszłam się smakiem :/ mąż powiedział, że kuć nie będzie :/

To nie pierwsza i nie ostatnia rzecz którą zrobiłabym w moim domku na dzień dzisiejszy inaczej... takie uroki budowania...

Co do białych kuchni- to myślę identycznie: zawsze modne, eleganckie i dzięki dodatkom można je odmienić nie do poznania:) a jaka biała kuchnia ci się podoba w ikea? widziałaś już nowy katalog?

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Marta i Bartek

Niestety nowego katalogu Ikei nie widziałam, ale i tak nie będziemy z tamtąd mebli zamawiać - jak dla nas za drogo.

Pojedziemy najprawdopodobniej do krainy meblowej czyli do Radomska. Jedynie fronty chciałabym jak te z Ikei takie białe oczywiście w paski poziome.Nie lakierowane bo chyba ta moda też szybko przeminie- tak mi się wydaje chociaż mój mąż na początku napalił się na te lakierowane. A najbardziej podobają mi się te w stylu angielskim.Kurczę też drogo wychodzą. Może jakąś namiastkę tego stylu uda mi się zrobić.

Jest jeszcze tu u mnie w okolicy parę fajnych namiarów na stolarzy tacy co i szafy i meble do łazienki też robią. Jak pozamawiam hurtowo to i może cenkę fajną powiedzą. Ale to jeszcze przed nami- gdzieś po nowym roku będziemy zamawiać.

A to co mamy pod schodami przyjmijmy, że jest dla nas wystarczające:bash:.... w morde jeża.

A co jeszcze byście ulepszyli może byśmy na tych radach skorzystali?, czy to tyczy się tylko Waszego projektu?

Pozdrowienia przesyła ciocia Genia :D:lol2:

Laska to może podzielisz się rozważaniami na temat rozmieszczenia oświetlenia.

To znaczy za dużo czy za mało zaplanowaliście?, czy w złych miejscach?

Jesli chodzi o okna to my też nic nie będziemy zmieniać według przeliczeń i norm mamy dobrze doświetlone pomieszczenia, a jak wydzie tak będzie.

Hej, Lili ;)

Fantastyczny dziennik! Lubie go czytać - wchodze tam sobie już chyba od 2 czy 3 dni, ale za każdym razem coś mi przerywało czytanie i nie zdążyłam skomentować. Fajny, naprawdę fajny projekt - my też mamy indywidualny.

I jeszcze mamy jedna rzecz zbieżną - córki w jednym wieku :) Nasza Lenka 12. sierpnia też obchodziła trzecie urodzinki.

Będę wpadać i podczytywać, bo wesoło u Ciebie :)

Martaibartek, ja też chętnie posłucham wykładu o korektach oświetlenia - u mnie to jeszcze rzecz dość odległa, bo dopiero dziś zaczęli pierwszą ścianę budować, ale przyłączam się do prośby Lili, żebyś szepnęła cosik :)

Laska to może podzielisz się rozważaniami na temat rozmieszczenia oświetlenia.

To znaczy za dużo czy za mało zaplanowaliście?, czy w złych miejscach?

Jesli chodzi o okna to my też nic nie będziemy zmieniać według przeliczeń i norm mamy dobrze doświetlone pomieszczenia, a jak wydzie tak będzie.

O jakich normach piszesz? Gdzie takie normy mozna znaleźć?

Archi100.

Ja się nie znam ale architekt przy projektowaniu ma jakieś tam wzory i takie tam.

np.1,8 współczynnika doświetlenia w danym pomieszczeniu jest ok jeśli wychodzi poniżej tej wartości to znaczy że pomieszczenie jest mało doświetlone i trzeba wstawić { zaprojektować} większe okno lub dodatkowe. Innaczej projekt nie zostanie zaakceptowany.

Tak więc stąd wiemy,że mamy doświetlone dobrze, ale czy wystarczjąco zobaczymy w praniu.

Wywalić okna na każdej ścianie to nie sztuka, ale gdzie meble postawisz?no i ciepło też ma gdzie spitalać.

Przyjeliśmy,że tyle nam wystarczy.

Pozdrawiamy

Lidka witaj w moich skromnych progach.Wreszcie!:welcome:

Fajnie,że się podoba Ci się moje pisanie. U Ciebie też wesoło.

Projekt mamy indywidualny skrojony do naszych potrzeb - zwłaszcza finansowych. Tych bydowlanych jak i eksploatacyjnych w przyszłości.

My z rodzin bardzo oszczędnych.:)

Pozdrawiam i zaglądaj częściej.

Hej Marta i Bartek

Jedynie fronty chciałabym jak te z Ikei takie białe oczywiście w paski poziome.Nie lakierowane bo chyba ta moda też szybko przeminie-:

też wymyśliłam sobie ..wymarzyłam jasnę kuchnię z IKei a małż upiera się na stolarza i tak dochodzimy powoli do poprozumienia , że meble zrobi stolarz a fronty z Ikei..podobnie jak u Was;)

Widzę Archi,że my w podobnych cenach znajdujemy materiały.

A więc da się znaleść dobre a tanie materiały i fachowców. Wychodzi na to, że dobrze jest się budować w dobie kryzysu. Na razie jedziemy według założonego planu finansowego oby tak dalej.

Anutka Bardzo bym chciała znaleść takiego stolarza który by nam podrobił fronciki z Ikea. Ale na poważnie zajmiemy sie tym tematem po nowym roku jak będzie chałpka wew. otynkowana.

Pozdrawiamy

NETTKA55

Na dach przewidziana jest blachodachówka skandynawska kolor antracyt. Metrów mamy niewiele - 80, a blacha gdzieś po 22,00pln, ale jeszcze nie zamawialiśmy.

A za robociznę też nie wiemy ile będzie bo kładzie nam dach wójek dekarz więc może da nam zniżkę.

Dzisiaj zapłaciliśmy za drewno na więzbę - 2040,00pln.

No i tak to wygląda na dziś, ale może już we wrześniu będziemy podziwiać domek przykryty dachem.

Pozdrawiam i trzymamy kciuki za pomyślne zrealizowanie Waszych planów budowlanych.

Bardzo mało masz metrów tego dachu...jesteś pewna że to powierzchnia dachu?my mamy domek parterowy 88m2 użytkowej, dach dwuspadowy pod kątem 25st i ma 146m2. Też chcieliśmy kłaść blachodachówkę bo najtańsza. No i się pomylilismy! Dachówka cementowa jest tańsza (19,50zł brutto za m2) no i trwalsza.Różnicy w cenie roboty nie ma. Też chcemy antracyt albo czarną

A więźba faktycznie tanio, my potrzebujemy za ok 4tys

bedę śledzić dalej Wasze zmagania

pozdrowienia

NETKA55

Na 100% 80m2 ma nasz dach,ale zobacz na wizualce że malutki będzie. Ma być zwarty no i przez ogniomury też ma pomniejszoną powierzchnię Ale miało u nas być tanio w budowie i tego się trzymamy już od projektu.

Jeśli chodzi o dachówkę u nas odpada bo nasz dekarz nie kładzie dachówki tylko blachę albo gont. A z wujka nie zrezygnujemy, więc trzymamy się blachodachówki.

No to na ra, pozdrawiamy.

Witam serdecznie ELTEES.

Do frontu naszego trzeba się przekonać i mam nadzieję, że i mnie też się spodoba bo na razie jest średnio. Ale bardzo liczę na elewację. Mam nadzieję, że wymyślimy coś co spowoduję inny odbiór. Jak narazie pewnikiem są białe drzwi i brama garażowa. Kolory: dach szary, rynny szare i parapety a elewacja biała i szara. Ale jak to pomalujemy?- jeszcze trzeba to dopracować.

Jeśli chodzi o termin wprowadzki to tak za rok od teraz a napewno na Święta Bożego Narodzenia2011.

Śledzę Wasze poczynania i będę wpadać. Zapraszamy do nas częściej. Pozdrowienia.

Według mnie to obok tej strzałki jest ukryte złoto. Radził bym kopać i to tak z 3m w duł. Podobno na tych ziemiach Rosjanie zaskoczyli Hitlerowców jak kończyła się II Wojna Światowa. Ci mieli ogromne ilości złota i niemieli co z nim zrobić, bo z jednej strony Rosjanie a z drugiej Sprzymierzeni. Specjalne jednostki SS, organizacja nazywała się Wilkołaki ukrywała w ten sposób złoto zrabowane Żydom i przetopione na sztaby właśnie w takich jamach i oznaczone takimi znakami. Po to by po wojnie mogła się odrodzić. Nie czekajcie ani chwili to lepsze niż wygrana w totka tylko uważajcie na osoby które pilnują zmowy milczenia są bardzo niebezpieczni ukrywają się pod moherowymi beretami. Za taką kasę nieźle można wykończyć chałupę.

Oj Jurand

Gdyby to było takie proste tu już byłby tam dół aż do Chin:yes:. Ale właściciel tej działki pilnuje swego jak wściekły pies.

Regularnie co roku niby przypatkiem zabierał nam parę cm, aż urosło do 1m, przy sianiu żyta:jawdrop:. Nawet nam wykopywał butelki i kamienie wsadzone przez geodetę:mad:- tak, tak chciał zagarnąć naszą ziemię. A na samym początku to musieliśmy się z nim sądzić o zasiedzenie działki, ale tu przynajmniej problemów nie robił bo mieliśmy solidne podstawy prawne. Chociaż gościu myślał, że nie damy rady.

Tak więc chyba coś tam musi być skoro tak ostro pilnuje.:lol2: