Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

84m2 dzień po dniu Częstochowa - komentarze

Recommended Posts

Dam Ci namiara Seba wieczorkiem jak główny inwestor powróci. Naprawdę fajne chłopaki nie przeginają pały. Do najtańszych nie należą ale wykonanie pierwsza klasa. Nie wiem jak u nich z terminem ale to sobie sam pogadasz z szeryfem. Dużo doradzą i bez pilnowania też piknie pracują.

Wieczorem na priv pójdą namiarki.

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z rewizytą przychodzę :).

Ciekawy ten Wasz domek i fajnie i szybko idzie Wam budowa.

Ale faktycznie szkoda, że tak mało macie tych okien.

U nas mąż musiał mnie powstrzymywać, żeby zostało trochę ścian na meble, bo ja bym je dała wszędzie gdzie się da.

Pozdrawiam i zapraszam częściej na pogaduszki ;)

P.s. Blacha trapezowa jest bardzo fajna i polecam.

Hej lili

jeśli chodzi o elewację to myślę że nr 3 albo 1.a jaki będzie kolor główny elewacji?

Co do materiału na dach to ja zaczęłam jeździć po składach i się dowiadywać co i jak zanim poszliśmy do architekta robić adaptację-wtedy masz pole manewru w wyborze co położyć i jak przygotować więźbę. ale planowanie i przewidywanie to moja mocna strona ;) a u Ciebie jak napisałaś już" po ptokach" :) ale uważam że ta blachodachówka będzie u Was pasować

Tak więc wszystkim planującym budowanie domu polecam przemyśleć i robić wyceny materiału i roboty dużo wcześniej-przed architektem.wyceny się przydają później

Przepraszam lili że takie porady akurat u Ciebie ale nawiązałam do tematu

pozdrawiam

i kibicuję dalej :)

Netka 55

Bardzo dobrze radzisz!!!!

Niestety u mnie juz odwrotu nie ma. Ale co dachówka to dachówka, niestety zadowolić się musimy blachodachówką.

Jeśli chodzi o elewację będziemy bazować na dwóch kolorach - biały i szary. Jak jeszcze jakiś fason wymyślę to znowu wstawię do dziennika. Im więcej opini tym łatwiej będzie podjąć decyzję. Po co się dochodzić w domu i dyskutować bez końca. Wybierzemy ten model który zbierze najwięcej pochwał od forumowiczów.

Pozdrawiam Cię cieplutko!

Archi100

Skorzystałem z namiarów do gościa od przyłącza wodnego, no i niestety mimo iz mam mniej metrów wyszło drożej, dużo drożej niż u Ciebe.

Różnica polega na tym, że u Ciebie było robione na wsi a u mnie w mieście ma być ta cała akcja. Rzecz jest w tym że opłaty państwowe są inne, czyli droższe. Za nasze 29m wycenił 5.500pln. Dlatego pozostajemy przy naszym namiarze bo gościu mówił,że do 3.300pln się zmieścimy.

Ale dzięki za kontakty i czekamy na spotkanie face to face!

Archi100

Skorzystałem z namiarów do gościa od przyłącza wodnego, no i niestety mimo iz mam mniej metrów wyszło drożej, dużo drożej niż u Ciebe.

Różnica polega na tym, że u Ciebie było robione na wsi a u mnie w mieście ma być ta cała akcja. Rzecz jest w tym że opłaty państwowe są inne, czyli droższe. Za nasze 29m wycenił 5.500pln. Dlatego pozostajemy przy naszym namiarze bo gościu mówił,że do 3.300pln się zmieścimy.

Ale dzięki za kontakty i czekamy na spotkanie face to face!

Uuu, wielka różnica, ja za moje ponad 40mb razem z przekopem pod drogą powiatową zapłaciłem 2450 pln,,, A rozmawialiście z tym gościem od projektu?

Archi

Projekt mamy już zrobiony tak po znajomości, więc chyba znowu trochę zaoszczędziłem. Dałem 550pln a słyszałem,że poniżej 800pln to ciężko na mieście coś wykombinować.

Za to u Ciebie widać już całkiem sporo na budowie. Powodzenia i dzięki za pomoc, no tym razem za chęci ale i tak wielkie dzięki!

Hej Lili :)

Wpadłam z rewizytą i od razu przeczytałam cały dziennik :) Pozwolisz, że zacznę od ogrodu. Po pierwsze, ta ziemia, którą nawozicie - upewnij się, że pochodzi z jakichś głębszych pokładów (spod humusu) - bo wtedy jest to martwica, na której dłuugo nic Ci nie urośnie, oprócz perzu. Po drugie, grunt rodzimy - te piaski - sądząc po okolicy (Jura), strzelałabym że są zasadowe. A to oznacza, że w słonecznych miejscach możesz mieć pieeeeeękne łany lawendy. Jak masz czas, to proponuję, żeby sobie jeszcze teraz kupiła ze 2-3 ładne krzaczaste egzemplarze oraz sektor i ukorzeniacz. Zrobisz sobie kilkadziesiąt sadzonek tanim kosztem, a w przyszłym sezonie - jak już uporządkujesz ogród - wsadzisz na miejsce docelowe i gotowe :) To taki pomysł na szybko, bo wiadomo, że nie samą lawendą ogród żyje :)

Hej, Lili, świetnie Wam się budowa rozwija. Pomysły na elewację bardzo ciekawe - najbardziej chyba podoba mi się ostatnia wersja, ale 1 i 2 też są OK. Pasy fajnie ożywiają bryłę i naprawdę przestaje się zwracać uwagę na "bezokienną" ścianę. Sprytna z Ciebie dziewczynka :)

Co do ziemi, to u nas było jej tyle po wykopaniu piwnicy, że sporą część oddaliśmy drogowcom, którzy budują drogę na naszym osiedlu. Za to w dobrych cenach wypożyczają nam czasem koparkę. :)

Pracuj, pracuj nad dzienniczkiem i wklej czym prędzej fotki dachu, jak go już zrobicie, ok?

Pozdrawiam

Tataraczko!!

Dobrze radzisz. Może faktycznie coś by można było już zasadzić. Lawenada po prostu świetny pomysł- lubię, bardzo lubię ten zapach no i kolor.

Jak z tą ziemią to szczerze na razie nie wiem. Na pewno użyjemy jej sporo przed domem a z tyłu pod taras a resztę zostawię w spokoju. W końcu mamy tam niezły lasek, grzyby też się pojawiają i fajnie to wygląda więc nie będę psuła. Ziemia ma pochodzic spod terenów działkowych, więc może nie taka zła. Pogadam jeszcze z mężem może zrobi lepsze rozeznanie.

Dzięki za czujność i rady!

Zaglądaj częściej.

Och Lidka!!!

Nawet nie wiesz jak bardzo chcaiłabym już zobaczyć domek w całej okazałości. Ale na razie oczekujemy na wycenę naszego dachu ze składów, więc nawet blacha nie zamówiona.Lipa nie!

Ale jak już będzie dach to i będą okna. No i trochę musimy już ocieplić i otynkować. A to w związku z ogniomurami i dachem nad garażem. Ja się nie znam ale tak mówuje mój połówek. To i pewnie dorobimy się jeszcze przed zimą drzwi i bramy garażowej.

Tylko kiedy to będzie??????

Na ra

Ugadaliśmy się z gościem od przyłączeń wodnych i już wkrótce będziemy mogli korzystać z wody w swoim domku. Sąsiadowi już dziękujemy za współpracę. Wstępnie musimy przygotować się na koszty rzędu 3.000-3.500 pln. Sam projekt przyłącza wodnego kosztował nas 550pln.

Matko święta, strasznie drogo Wam wyszło za to przyłącze. Ja płaciłem 600 za projekt + 900 za robociznę przyłącza. Ze złota będziecie mieć te rury???

Wracając do ziemi to zazdroszczę, ja właśnie kombinuję z przyjaciółmi z którymi się budujemy jak załatwić humus na podsypkę dla 3 ogrodów... Jednemu kumplowi może uda się załatwić spod budowy obwodnicy we Wrocku :-D ...ale to jeszcze nic pewnego.

Lili, ja nie rozumiem, co to znaczy, że ziemia ma być SPOD ogródków. Jak to będzie ta warstwa wierzchnia, to super. Ale jeśli warstwa SPOD niej, czyli nie humus, to lepiej zrezygnujcie, bo nawożenie żyznej ziemi Cię potem zrujnuje, a w martwicy nic nie urośnie. Serio :) Dopytajcie dokładnie!

Faktycznie szkoda, że nie przygotowaliście się do dachówki. My na początku mielismy kłaść blachodachówke, ale majster zrobił nam wycenę dachówki i wyszło 500 zł różnicy na materiale, więc nie zastanawialismy się długo. U nas pełno skosów, więc pełno blachy by ucieli. No i nie deskujemy dachu, a przybijamy tylko łaty :)

Tak wogóle to jak postępy na budowie? :)

Witam wszystkich czytających.

Tataraczko!

No i po problemie. Temat tej ziemi zamykamy na razie bo faktycznie po głębszej rozmowie to nie był dobry materiał na nasz ogród. Tak więc poszukiwania będą nadal trwać.

Talgo

Temat przyłączy. Mamy 29m do domu, trzeba zgłośić drogę o wyłączenie z ruchu- a droga państwowa, zrobić projekt na rozkopanie tej drogi, licznik mamy w kotłowni więc trzeba wejść do kotłowni i zamontować licznik z kranem, trzeba zrobić odbiór tego przyłącza, no i materiał. I za to wszystko wstępnie mamy się z mieścić w 3.300pln.

A inny fachman wycenił się na 5.500pln, więc chyba nie jest żle.?

Marta i Bartek

elTeesko

Dzięki za zainteresowanie i odwiedziny. Z tym co u Was się dzieje też jestem na bieżąco.

Niestety na razie na plou bitwy cisza.

Dużo planów i rozmyślań o wnętrzach.

Poszukiwanie kolejnych fachowców i w krótce kastingi na nowe ekipy. Oby tylko trafić na równie porządnych i solidnych jak tych od murarki.

Na ra.