Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Anutka2

Tataraczko

Fajnie mieć ogród ale nie mam pojęcia jak się do tego wszystkiego zabrać.

Ciągle czekamy na decyzję w sprawie przesunięcia terminu nakazu sadu, który mieliśmy wyznaczony na pażdziernik tego roku. No ale jak tu sadzić jak jeszcze nie mamy zainstalowanego szamba, nawiezionej i rozprowadzonej ziemi. A w nakazie była mowa o drzewach i krzakach więc dobrze by było zrobić to z głową.

Dlatego poczekam najpierw na decyzję z urzędu, wymyślę co gdzie ma być zainstalowane na działce a następnie wstępnie zaprojektuję sobie ogródek.

Jak już pisałam w dziale ogrodniczym moja zieleń musi być mało wymagająca od nas ogrodników a która jeszcze wyrosłaby na naszej ziemi.

Mam nadzieję, że da się to wszystko pogodzić. W tym miejcsu zwracam się do Was o propozycje takiej niewymagającej zieleni. Aha ogród z kategorii leśno-swojskiej.

Witam i ja. Z początku chciałam pogratulować szybkości prac budowlanych i w miarę dobrze zaplanowanego wywiązywania się z kosztów. Pogratulować:).

Zainteresował mnie temat komina - chciałam zapytac jakim systemem stawialiście komin - chodzi mi rzecz jasna o firmę?No chyba że to nie systemowy tylko metodą tradycyjną, a czegoś nie doczytałam lub nie spostrzegłam?

A propos elewacji to jak dla mnie numer 4 tylko i wyłącznie, ale to moje osobiste zdanie: efekt-zgrabna bryła, prosta forma, nowoczesność a zarazem prostota stylu no i przede wszystkim - nie widać że to goła ściana bez okna. Trzymajcie się. Powodzenia w wyborach, ale i tak najważniejszy jest Wasz punkt widzenia co do sposobu wyboru elewacji.Pozdrawiam

Lili07 - zajrzyj da wątku pytań do forumowej ogrodniczki Elfir, opisz tam swoją ziemię i problem, a pewnie w odpowiedzi dostaniesz katalog roślin, które nie będą kłopotliwe i dadzą sobie radę. Elfir naprawdę zna sie na temacie :)

OLAIJACEK

Bardzo dziekujemy za wszystkie ciepłe słowa o naszej rozsądnej głowie, poprostu miód na nasze częstochowskie uszy.

W sprawie komina to muszę potwierdzić, że to komin tradycyjny./

Tataraczko

Dzięki za dobre rady. Postanowiłam jednak najpierw przebrnąć przez wszystkie tematy ogrodnicze i wybrać to co by się u mnie nadawało wykorzystać i dopiero jak będę w kropce to będę chodzić po prośbie.

MartaiBartek

Ja też mam Was na oku i gorąco kibicuję.

Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko

Tataraczko

Dzięki za dobre rady. Postanowiłam jednak najpierw przebrnąć przez wszystkie tematy ogrodnicze i wybrać to co by się u mnie nadawało wykorzystać i dopiero jak będę w kropce to będę chodzić po prośbie.

Bardzo dobre nastawienie. Na pewno daje wiekszą satysfakcję. Pozdrawiam ciepło :)

Dzieje się tu u Ciebie lili :)

Dach to już coś-to już cały dom!

w sprawach ogrodniczych to zbytnio nie pomogę, ale mnie się podobają brzozy i wiem że na jesień sie sadzi ale tez słyszałam że dużo bałaganu robią tzn leci z nich takie dziadostwo jak kwitną no i drobne liście.. ale i tak sobie posadzę z tym że nieprędko :-x

pozdrowienia

No cóż u mnie same brzozy samosiejki. Tak więc brzozom na razie dziękujemy.

Na pewno od frontu zafundujemy sobie drzewa owocowe, takie oto marzenie męża. Ciasto i owocożerca z mego faceta, więc niech sobie sadzi - na zdrowie!

Aaaaależ się ciesze, że będzie jednak dachówka :) Piękna jest i nie ma nawet co porównywać do blachy :) U nas jest dachówka BRAAS kolor grafitowy i jest cudna, chociaż aktualnie jest zakurzona od cięcia boków :p

Tatarak z topól leci taka biała wata, na którą jestem trochę uczulona zresztą a z brzóz... takie coś... tu możesz zobaczyć http://survival.strefa.pl/r2/brzoza2-lk.jpg

eLTees ja też chcę dachówkę BRAAS czarną lub grafitową.to jest właśnie pytanie...dawno do Ciebie nie zaglądałam ale już nadrabiam...

lili gratuluje wyboru dachówki! fajnie będzie :wiggle:

Witam,

poczytałam troszkę twoj dzienik, rewelacja, podobny domek w podobnych pieniądzach planowałam zbudować, ale nie wychodzi:) Gratuluję szybkości prac. pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów:) ania

Tatarak z topól leci taka biała wata, na którą jestem trochę uczulona zresztą a z brzóz... takie coś... tu możesz zobaczyć http://survival.strefa.pl/r2/brzoza2-lk.jpg

ożesz, to nie wiedziałam. ze wszystkich odmian to leci?

Netka55

U mienia brzozy ale nie zuważyłam takich latających badziewi. być może jeszcze mi to nie przeszkadza i dlatego nie zwróciło to mojej uwagi.

Komary za to owszem, więc z pewnością przy tarasie trzeba będzie posadzić roślinki odstraszajace te namolne potwory!

6 800 zł za dachówkę z orynnowaniem? Cena piękna :) Dachówka razem ze wszystkim czyli membranami, gąsiorami, taśmami podgąsiorowymi czy sama? U nas dachówka z tymi dodatkami wyszła 17 600 zł tylko, że u nas dach ma 318 m2. Same rynny wyszły nas 4 200 zł, no ale powierzchnia dachu mówi sama za siebie...
Hej lili, ja też Was podglądam. My też budujemy 'skromnie' i 'kompaktowo', wychodząc z założenia, ze lepszy mały, ale dokończony domek. Bardzo się cieszę, że spotkałam kogoś kto nie uważa ze pomieszczenie ponizej 30m kw nie jest godne nazwania salonem! trzymamy za Was kciuki!

eLTesko

Jakby nie patrzeć nasze 80m2 dachu przyczynia się do tak niskich kosztów. I tak potwierdzam to 6800pln zawiera dużo różnych różności czyli komplet niezbędnych materiałów potrzebnych przy tej akcji.pozdrawiam Cię serdecznie

Dorben witaj w moich skromnych jak na to forum progach.

Faktycznie 30m2 to nie dużo jak się ogląda ogromne salony naszych forumowiczów, ale jak dla nas wystarczająco. Teraz w trójke mieszkamy na 33m2, więc wizja, że tyle samo metrów przypadnie nam na salon jest uskrzydlająca.

Więcej metrów większe koszty, a ten domek to nasze absolutne maximum na jaki sobie możemy pozwolić. I staniemy nawet na rzęsach, ale zamierzamy zmieścić się z wyposażeniem w 220.000pln. Szał ciał to nie będzie, ale i tak lepiej niż do tej pory.

serdecznie pozdrawiam i trzymam kciuki za Twoje budowanie.

Edytowane przez lili07