raas 19.07.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 WitamJa czekam na pozwolenie na budowę . Budował będę malutkiego hiacynta z archdomu. Powierzchnia użytkowa 102m2 . Właśnie przestudiowałem kolejny raz projekt, a w szczegulności część dot. ogrzewania i cwu. Poraża mnie zużycie gazu dla ogrzewania i cwu obliczone przez projektanta dla tego budyneczku . Wynosi ono na rok 2700 metrów sześciennych gazu przy zastosowaniu kotła o mocy 20kW jednofunkcyjnego z zasobnikiem cwu. łatwo to przemnożyć przez cenę 2,22 zł za metr gazu.Czy warto może zastanowić się nad kociołkiem elektrycznym??.Planuję zastosować ogrzewanie podłogowe wszędzie. Piecem kondensacyjnym Viessmann Vitodens 200-W 19kw+120l zasobnik cwu ,domek zbudowany z bk-24cm + 20 cm styropian 15 cm styro w podłodze nad piwnicami i 10 cm w podłodze poddasza, 35 cm wełna pod dachem... Rekuperator.Jak policzyć wydatkowanie gazu dla 4 osób w takim domku?A może lepiej pomyśleć nad kociołkiem elektrycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.07.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 (edytowane) No ogrzewanie elektryczne dla energożernego domku nie będzie tanie. A nie, pardon, może być tanie... w przypadku pompy ciepła. Jakie masz zapotrzebowanie na moc cieplną (w kilowatach)? Edytowane 19 Lipca 2010 przez KrzysztofLis2 poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 20.07.2010 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 KrzysztofLis2Na potrzeby ogrzewania -projekt mówi -7730 kWh na rok (projekt zakłada grzejniki i sprawność pieca 85%- ja chciałbym dać piec kondensacyjny i ogrzewanie podłogowe)na potrzeby przygotowania cwu -projekt zakłada 9670 kWh na rok przy rodzinie 2 os dorosłe + 3 dzieci U mnie jest 3 Dorosłych + 1 13-to latek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.07.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 To, co mi podałeś, to zapotrzebowanie na ciepło (kilowatogodziny) a nie na moc cieplną (kilowaty). Z moich bardzo przybliżonych obliczeń wychodzi, że zapotrzebowanie na moc cieplną miałbyś rzędu 3,5 kW... Aż trudno mi w to uwierzyć, zwłaszcza, że masz taki duży kocioł dobrany do domu. O ile nikt się tu nie pomylił w obliczeniach, to naprawdę masz niewielkie zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania... Może zrób sobie akumulacyjną podłogówkę elektryczną? Inwestycyjnie tanio, w eksploatacji nie będzie bardzo droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts