Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym ogrzewać prądem czy gazem???

raas

Recommended Posts

Witam

Ja czekam na pozwolenie na budowę . Budował będę malutkiego hiacynta z archdomu. Powierzchnia użytkowa 102m2 . Właśnie przestudiowałem kolejny raz projekt, a w szczegulności część dot. ogrzewania i cwu. Poraża mnie zużycie gazu dla ogrzewania i cwu obliczone przez projektanta dla tego budyneczku . Wynosi ono na rok 2700 metrów sześciennych gazu przy zastosowaniu kotła o mocy 20kW jednofunkcyjnego z zasobnikiem cwu. łatwo to przemnożyć przez cenę 2,22 zł za metr gazu.

Czy warto może zastanowić się nad kociołkiem elektrycznym??.

Planuję zastosować ogrzewanie podłogowe wszędzie. Piecem kondensacyjnym Viessmann Vitodens 200-W 19kw+120l zasobnik cwu ,domek zbudowany z bk-24cm + 20 cm styropian 15 cm styro w podłodze nad piwnicami i 10 cm w podłodze poddasza, 35 cm wełna pod dachem... Rekuperator.Jak policzyć wydatkowanie gazu dla 4 osób w takim domku?

A może lepiej pomyśleć nad kociołkiem elektrycznym?

No ogrzewanie elektryczne dla energożernego domku nie będzie tanie.

A nie, pardon, może być tanie... w przypadku pompy ciepła.

Jakie masz zapotrzebowanie na moc cieplną (w kilowatach)?

Edytowane przez KrzysztofLis2
poprawka

KrzysztofLis2

Na potrzeby ogrzewania -projekt mówi -7730 kWh na rok (projekt zakłada grzejniki i sprawność pieca 85%- ja chciałbym dać piec kondensacyjny i ogrzewanie podłogowe)

na potrzeby przygotowania cwu -projekt zakłada 9670 kWh na rok przy rodzinie 2 os dorosłe + 3 dzieci U mnie jest 3 Dorosłych + 1 13-to latek.

To, co mi podałeś, to zapotrzebowanie na ciepło (kilowatogodziny) a nie na moc cieplną (kilowaty). Z moich bardzo przybliżonych obliczeń wychodzi, że zapotrzebowanie na moc cieplną miałbyś rzędu 3,5 kW... Aż trudno mi w to uwierzyć, zwłaszcza, że masz taki duży kocioł dobrany do domu.

O ile nikt się tu nie pomylił w obliczeniach, to naprawdę masz niewielkie zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania... Może zrób sobie akumulacyjną podłogówkę elektryczną? Inwestycyjnie tanio, w eksploatacji nie będzie bardzo droga.