Gagata 10.02.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Mam swoją nieruchomość, która wymaga duużych nakładów finansowych, które mi mogą pozwolić tegoż podatku uniknąć.Ale, pomijając już fakt czy zdążę tyle kasy w przeciągu dwóch lat wydać, pytanie zasadnicze NA CO KONKRETNIE MAM JE WYDAĆ aby mi to US uznał?Instalacja kotła gazowego? I inne wydatki z tym związane? Ogrodzenie posesji (jest stareńkie i się rozpada..musze je i tak zrobić)?Co wewnątrz domu - jakieś zakupy meblowo-wyposażeniowe??..może nie przejść..? Instalacja kominka (wraz ze wszystkimi kosztami - dodatkowy komin itp). Cholera - nie wiem. Czy ktoś może napisać w dwóch (lub więcej) słowach JAKIE SĄ KRYTERIA UNANIA LUB NIEUZNANIA DANEGO WYDATKU. Dla mnie one wszystkie są wydatkami na dom - a dla US to które...? Oczywiście wymieniłam kilka przykładów z pierwszej ręki.Proszę o pmoc. A może gdzieś w sieci można znaleźć konkretny przepis?Będę wdzięczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 10.02.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Przepis mówi, że są to wydatki na budowę, rozbudowę, remont lub modernizcję budynku ( art. 21 ust.1 pkt.32) ustawy o pod.doch.os.fiz.).Budowa i rozbudowa to wiadomo, a remont i modernizację wziełabym z Rozp.Min.Gosp. Przestrzennej i Budownictwa z 31 grudnia 1996r. - tam jest wykaz dla potrzeb ulgi remontowej - moim zdaniem do zastosowania tutaj w 100%. Meble raczej nie przechodzą Jeżeli masz jeszcze trochę czasu, to dokładnie opisz co chcesz zrobić i napisz do US. Mają miesiąc na odpowiedź chociaż zwykle trwa to w moim US ok. 2 m-cy.Rozumiem, że oświadczenie złożyłaś!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.02.2004 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Tak - oświadczenie złożyłam, oczywiście:-)!Dzięki za odpowiedź - pogrzebię sobie w internecie w poszukiwaniu ustaw ale okreslenia budowa, rozbudowa, remont i modernizajca dają dość szeroki zakres. Rozumiem, że i remont i modernizacja, czyli jeśli np. dach jest dziurawy ze starości i go wymieniam to to jest remont. A jeśli mam dobry dach ale mi się nie podoba, bo uważam, że jest brzydki i chcę inny nowy to to jest modernizacja?Ale co z tym ogrodzeniem? Wg mnie jest to ewidentny remont bo ono się na prawde sypie ale czy ogrodzenie liczy się w tym przypadku. Dla mnie logiczne jest, że tak, ale czy logika tu decyduje...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.02.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Kosztów wykonania lub remontu ogrodzenia absolutnie nie można odliczyć w ramach ulgi budowlanej czy też remontowej.Prawdą jest, że w trakcie prowadzenia inwestycji budowy domu "łatwo jest zgubić" w masie faktur te dwie faktury na cement czy też stal zbrojeniową. Niemniej jest to działanie nieprawne Remont dachu który jest "sprawny" ale się Tobie nie podoba jest wydatkiem który podlega odliczeniu. Podobnie jak wymiana np. glazury na ładniejszą. Pamiętaj, że w przypadku wymiany dachu w pewnych warunkach konieczne jest uzyskanie pozwolenia z PINBPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 11.02.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Co do tego ogrodzenia? Jeśli mam fakturę na wykonanie ogrodzenia to zgoda, ale jeśli mam na cement, drewno lub inne materiały to kto mi udowodni, że nie użyłam tych materiałów do budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.02.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Co do tego ogrodzenia? Jeśli mam fakturę na wykonanie ogrodzenia to zgoda, ale jeśli mam na cement, drewno lub inne materiały to kto mi udowodni, że nie użyłam tych materiałów do budowy domu. Co do cementu i stali to prawdopodobnie nikt Tobie tego nie udowodni - powtórzę swoją poprzednia wypowiedź: Prawdą jest, że w trakcie prowadzenia inwestycji budowy domu "łatwo jest zgubić" w masie faktur te dwie faktury na cement czy też stal zbrojeniową. Niemniej jest to działanie nieprawne Niemniej z drewnem już być problem. Gdzie zużyłaś go do wybudowania budynku? A tak na marginesie to pytanie brzmiało Na co mogę wydać a nie Na czym mnie nie złapią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 11.02.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Cześć! Wowka - ale przecież nikt się nie pyta o przyczynę wymiany glazury bądź dachówek ? Remont to remont - powie się, że się "popsuły" (popękały, wytarły się, uszkodziła je wichura - dobrać odpowiednio do ww materiałów). Koleżanka kupiła sobie do domu armaturę a rok później w ramach remontu odliczyła wydatek na inną. I nikt w US się jej nie czepiał - mogła się przecież zatkać, rozszczelinć itp itd. Jak to skomentujesz? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.02.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Pyzia to jakieś nieporozumienie. Napisałem, że: Remont dachu który jest "sprawny" ale się Tobie nie podoba jest wydatkiem który podlega odliczeniu. Podobnie jak wymiana np. glazury na ładniejszą. Czyli nasze stanowiska są całkowicie zgodne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.02.2004 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 No to powoli coraz więcej wiem. Pieknie dziękuję za komentarze! A zakup i instalacja kominka i DGP? Oraz nowego komina do kominka? A zadaszenie tarasu juz istniejącego? To są konkrety które na prawdę będę robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.02.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 A zakup i instalacja kominka i DGP? - TakOraz nowego komina do kominka? - TakA zadaszenie tarasu juz istniejącego? - Tak, pod warunkiem, że taras jest integralną częścią budynku i masz pozwolenie na rozbudowę domu.Chodzi o zmianę wyglądu bryły budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.02.2004 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Chmmm.. ten taras został usypany jako ziemny za domem i teraz pojawił się pomysł, żeby go zadaszyć. Nie wiem czy w takim razie można go nazwać "integralną częścią budynku".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.02.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Jeśli nie było go w planie i nie jest "na trwale" połączony z budynkiem. To nie powinienaś kosztów odliczać od podatku. Sprawa "legalności" jego powstania to już inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.02.2004 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 No tak . .... to jest w ogóle domek poniemiecki , nie budowany przez nas ( ) ale chyba tego tarasu nie będe "ruszać".. Czyli generalnie ma to być związane jakby "bezpośrednio z bryłą budynku" Dlatego ogrodzenie posesji odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 12.02.2004 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 A czy te remonty/renowacje za pieniądze ze sprzedaży mieszkania mają dotyczyć tylko budynku mieszkalnego, czy można ich użyć do np. budowy budynku gospodarczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 13.02.2004 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Obawiam się, że nie . Skoro nie może byc nawet brama garażowa to tym bardziej budynek gospodarczy Ale tak na pewno to nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.02.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Tomek_J środki pieniężne mają być wydane na "zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych podatnika" a nie potrzeb gospodarczych podatnika. I ot - cała filozofia. Gagata - bramę garażową możesz odliczyć pod warunkiem, że garaż znajduje się w bryle budynku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 13.02.2004 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ha! Wiedziałam że na Wowkę można liczyć Dzieki Wowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areksam 13.02.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Jeżeli chcesz wykorzystać pieniądze ze sprzedaży mieszkania nie płacąc podatku, to musisz przeznaczyć je na inwestycje które podnoszą wartość budynku poprzez zupełnie nowe rzeczy. Np jezeli masz zwykły kominek to zakup kominka i systemu DGP będzie nową inwestycją, jezeli w domu są piece a założysz CO to jest to inwestycja itp. Natomiast jeżeli stary dach zamienisz na nowy jest to jedynie remont, stare okna na nowe - również remont itd.Postaram się w przyszłym tygodniu dać ci dokładniejsze dane, gdyż w przepisach podatkowych wszystko zmienia się szybko i nie zawsze jest logiczne to co być powinno. Ogrodzenie jest budowlą a więc tutaj żadne sztuczki nie mogą się udać! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areksam 13.02.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Bramę garażową możesz odliczyć tylko w uldze remontowej a nie w uldze na zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.02.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 areksam - przeczytaj proszę pierwszy tekst Gagata - y I właśnie do tego tekstu dostosowałem swoją odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts