Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedałam mieszkanie-ale mam dom-jak nie płacić podatku!!

Gagata

Recommended Posts

Nikt z moich budujących znajomych jak dotąd nie pochwalił się taką inspekcja na swojej budowie. Coroczne kontrole mojej budowy także ograniczały się do okazania dokumentów. Niemniej jestem przekonany, że US ma prawne możliwości dokonania kontroli "w terenie".

Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są:

32) przychody uzyskane ze sprzedaży nieruchomości i praw majątkowych określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c), z zastrzeżeniem ust. 2 i 2a:

a) w części wydatkowanej nie później niż w okresie dwóch lat od dnia sprzedaży:

- na budowę, rozbudowę, nadbudowę, przebudowę, remont lub modernizację własnego budynku mieszkalnego, jego części lub własnego lokalu mieszkalnego, położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

Cofam wcześniejszą wypowiedź. Powyższy zapis obowiązuje od 01.01.2004. Wszystko można za wyjątkiem ogrodzenia.

Pracownicy US mogą przyjść na kontrolę i zweryfikować poniesione wydatki. Jednak w praktyce kontroli brak.

Wszystko co trwale związane jest z budynkiem nadaje się do odliczenia. Wykładzina (przyklejona do podłogi :D ) - tak, dywan nie.

Istna improwizacja.

Tylko pamietaj Gagata aby swój zamiar zgłosić w US.

Pozdrawiam

Patrz moja wypowiedź wyżej i dodaj poniższy akapit

- na nabycie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej gruntu lub udziału w gruncie, prawa użytkowania wieczystego gruntu lub udziału w takim prawie przeznaczonych pod budowę budynku mieszkalnego, w tym również gruntu lub udziału w gruncie albo prawa wieczystego użytkowania gruntu lub udziału w takim prawie z rozpoczętą budową budynku mieszkalnego,

Jeżeli chodzi o zamianę:

32a) przychody uzyskane z zamiany, z zastrzeżeniem ust. 2:

a) budynku mieszkalnego, jego części lub udziału w takim budynku, lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość lub udziału w takim lokalu, lub

b) spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego, prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, lub udziału w tych prawach, lub

c) gruntu, udziału w gruncie albo prawa użytkowania wieczystego gruntu lub udziału w takim prawie, związanych z budynkiem lub lokalem wymienionym w lit. a)

- jeżeli przedmiotem zamiany są wyłącznie znajdujące się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nieruchomości i prawa wymienione w lit. a)-c),

Czyli wszystkie przez ciebie wymienione przypadki są OK!

Ust 2 dotyczy działalności gospodarczej i nieruchomości rekreacyjnych.