m4rsh4ll 19.07.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 (edytowane) Witam, mój do w sumie nie jest zabytkiem, ale mam pytanie odnośnie renowacji starego domu jako zabytku. Mam w domu jedną ścianę z cegły. Jeśli mój dom byłby zabytkiem, to czy można by mi było rozebrać tą ścianę a do jej ponownego postawienia użyć nowych cegieł bądź pustaków, czy w takiej sytuacji konserwator zabytków nie miałby nic przeciwko ? Czy musiałbym skądś załatwić starą cegłę do postawienia tej ściany. Czy w ogóle konserwator zabytków pozwoliłby na inne rozplanowanie pomieszczeń niż to było na początku... Chciałbym w sumie jak najwięcej zachować ze starego domu, ale inaczej rozmieścić pomieszczenia, dlatego pytam jak postąpiłby konserwator, może ktoś miał przyjemność renowacji swojego domku wraz z konserwatorem Edytowane 19 Lipca 2010 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
notoladnie 21.08.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) " ciach " i powodzenia zycze Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez notoladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 29.08.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Skoro nie jeste zabytkiem,w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 29.08.2010 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 janrenovate pytam tylko od strony konserwatorskiej, w sumie był wybudowany przed wojną, ale chyba cegły nie mają takiego znaczenia, więc można zamknąc temat... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiliana 02.09.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Witam, mój do w sumie nie jest zabytkiem, ale mam pytanie odnośnie renowacji starego domu jako zabytku. Mam w domu jedną ścianę z cegły. Jeśli mój dom byłby zabytkiem, to czy można by mi było rozebrać tą ścianę a do jej ponownego postawienia użyć nowych cegieł bądź pustaków, czy w takiej sytuacji konserwator zabytków nie miałby nic przeciwko ? Czy musiałbym skądś załatwić starą cegłę do postawienia tej ściany. Czy w ogóle konserwator zabytków pozwoliłby na inne rozplanowanie pomieszczeń niż to było na początku... Chciałbym w sumie jak najwięcej zachować ze starego domu, ale inaczej rozmieścić pomieszczenia, dlatego pytam jak postąpiłby konserwator, może ktoś miał przyjemność renowacji swojego domku wraz z konserwatorem W 2006 r kupiłam dom z bali drewnianych z 1928 r . Wygłądał jak na zdjęciu. Od początku chciałam zachować jego wygląd przynajmniej podobny jaki był po wybudowaniu. . Teraz wygląda tak jak na zdjęciu. Ganek musiałam zrobić nowy , ale też starałam się zachować podobny styl. Od wewnątrz też są widoczne bale które zamierzam zachować. Mam zamiar je wyszlifować i polakierować lakierem bezbarwnym razem ze stragażem . Fugi pomiędzy balami "warkocze" były zaizolowane taka zaprawą wapienno cementową , popękaną, sypiąca się .. Więc ją zdarłam a widoczne warkocze pokryłam najpierw gliną , a następnie po jej wyschnięciu zaprawą klejową taką do płytek. Pomalowałam ją na kolor błękitny , bo takim kolorem były pomalowane. Okna wymieniłam na PCV , ale pozostawiłam oryginalne futryny które wymalowałam na olejno. Dach był z dachówki cementowej , oczywiście popękanej , więc wymieniłam ja na ondulinę, bo jest lekka ,przez co odciążyłam krokwie prawie trzy krotnie i wtapia się w otoczenie. Zdjęcia pokazują dom po kupnie i teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 06.03.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Zabytek, to taki obiekt, który jest wpisany na listę zabytków lub kartotekę muzealną. Jeżeli nie masz wpisu, to możesz wszystko ( po uzgodnieniu z budowlańcem, żeby Ci się na głowę nie zawaliło ) . Jeżeli jest wpis, to niestety musisz wystąpić do Wojewódzkiego Konserwatora o wydanie zezwolenia na prace przy zabytku. Niestety zakres i rodzaj prac musi być przez niego zatwierdzony. W 95% tego typu sprawy to tylko podpis. Zwykle Konserwator Wojewódzki nie robi problemów z przeróbek wewnętrznych przy obiektach o niższej wartości historycznej. Wzór podania znajdziesz w internecie na stronach Wojewódzkich Konserwatorów Zabytków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts