Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY Drzwi łazienkowe - otwór 62-203

Recommended Posts

Witam... mam taki problem, "fachowiec" który wykonał u mnie łazienkę zostawił otwór drzwiowy o szerokości 62 cm. niestety nie da się go powiększyć ( kafelki ).... wiem, że u wszystkich producentów drzwi minimalny wymiar to 60 cm. Moje pytanie brzmi, czy da radę zamówić drzwi które się w tą wnękę wcisną ? a jeśli tak to jakie były by koszta wraz z ościeżnicą no i gdzie je zamówić ??? .Chciałbym ,aby to było jak najtańsze rozwiązanie i typ suwanych drzwi odpada ;( (żona ) Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Zapytaj fachowca który kładł te kafelki.

A jak nie pomoże znaleźć producenta to poproś go o powiększenie otworu. Płytki da się jeszcze raz położyć.

Będzie taniej niż robić drzwi na super zamówienie u stolarza.

A jak się zdecydujesz na takie wąskie drzwi, to pamiętaj, że minimalne drzwi to "60" cm światła 0 u CIebie wyjdzie ok "50+" Przez ten otwór nie wejdzie normalna pralka.

• 2 weeks później...

Fenks za zainteresowanie Finlandia.......i za podpowiedź ........

Sprawa wygląda tak, że glazurnika już nie ma , bo jak usłyszał o poprawce to zwiał.....

Chyba namówię żonkę i niestety zamontuję system suwanych drzwi ...

a zapomniałem, pralkę mam 60/40 tak że wchodzi z dużym luzem ;)

pozdro........

Witam

W ofercie firmy (chyba) Polskone są ościeżnice do zakładania na istniejące już ościeżnice; czyli mając już 60cm światło przejścia w starej ościeżnicy zakładamy na to polskone i mamy nadal 60. Jak sobie przypominam to polega to na większym odsunięciu skrzydła od ściany. Powodzenia.

W Polskone? Nigdy ich tam nie widziałem, ale też nie specjalnie szukałem. Pol-skone ma sporo ciekawostek ( i przez to bałagan w katalogu;). Na pewno nakładkowe ościeznice (o których mówi KongoBongo) ma Sapelli.

System przesuwny?Polecam z Porty. Pewnie jest mniej szczelny niż normalne drzwi, ale.. ma belkę do zamykania i uszczelki boczne. Z tym ze do tego wymaga ościeżnicy - więc tu wracamy do punktu wyjścia:)

Serwis,

co prawda to nie ten temat, ale nie ma powodów by uważać Pol-skone za jakiś wyjątek w tej branży. Nie znam firmy która by błyskawicznie rozpatrywała reklamacje - nie znam nawet takiej która by chociaż wstępnie odpowiedziała w 2 tygodnie!.

A terminy? No cóż, uważam że Pol-skone ma za szeroką ofertę, do tego specyficzne warunki handlowe - jakieś grupowanie zamówień by dostać lepszy rabat sprawiało, że hurtownicy potrafili przetrzymać zlecenia długie tygodnie.

Ale do drzwi zastrzeżeń nie mam - wyróżniają się raczej na plus.

Witam

Pomijając rozważania o Pol-skone i poszukiwanie jakichś egzotycznych rozwiązań należy wyposażyć się w szlifierkę z tarczą diamentową i odsysaniem pyłu, dużo cierpliwości i samozaparcia, poszerzyć otwór o 6cm , kupić drzwi na normalnej regulowanej ościeżnicy, skrócić żeby uniknąć cięcia ściany na górze (albo zamówić skrócone ) i zamontować.

Znam wiele przyjemniejszych zajęć niż takie poszerzanie otworu ale to chyba będzie najlepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam