jacekjendrzej 20.07.2010 01:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Mam rozpocząć właśnie wykonywanie instalacji kanalizacyjnej i mam problem. Hydraulik stwierdził, że nie da rady wykonać studzienki pośredniej wychodzącej prostopadle do budynku gdyż nie zachowane zostaną właściwe spadki dla kanalizacji. Zaproponował mi wyjście skośnie z budynku bez studzienki pośredniej. Moje pytanie jest następujące czy mogę dokonać takich zmian w projekcie kanalizacji bez żadnych konsekwencji przy ostatecznym odbiorze budynku przez nadzór.Z góry dziękuję za wszelki informacje na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.07.2010 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Nadzór pewnie się nie przyczepi ale ZGK już bardziej. Sprawdź z nimi i jeżeli dla nich będzie wszystko ok to zmieniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 20.07.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 albo zmień hydraulika, na takiego co umie. Bo z odbiorem będzie problem (inny projekt,zud,uzgodnienia itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 20.07.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 ...hop, hop zaraz, zaraz !Jest projekt ?Zatwierdzony przez lokalnego operatora wod.-kan., czy też robiony na Bolka oko ?PzdrJ PS.. no i jaka średnica, jaki odbiornik i jaki spadek w projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjendrzej 23.07.2010 01:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Projekt jest zatwierdzony przez ZGK ale jest jeden mały problem wyjście z budynku mam na głębokości 0,5 m od poziomu gruntu a wlot do studzienki kanalizacyjnej jest na 0,6 m od poziomu gruntu . Rura 160, spadek 1,5 %. Długość przyłącza 12 m, załamanie na studzience pośredniej 90 stopni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 23.07.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Czemu tak płytko? Przyłącze długie, może zamarzać w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjendrzej 23.07.2010 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 dlatego tak płytko bo jestem ostatni na całej nitce a jeszcze stracone jest z 10-15 cm na głębokości bo "kochana" sąsiadka nie dała podłączyć się innemu sąsiadowi i musieli wychodzić na drogę i dopiero do niego a później do mnie. Dodatkowo ukształtowanie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 24.07.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 10 cm różnicy wysokości na 12 metrach to jest spadek 0,8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 24.07.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Przy takiej długości przyłącza musi być studzienka. Ważne, żeby były zachowane spadki. No i przyłącze ociepliłbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 24.07.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Stydzienka musi być - nie ma zmiłuj , ale jeżeli skośne wyjście z budynku skróci trasę lub w stydni będzie łagodnijsza zmiana kierunku to warto rozwazyć. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.07.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) 0,8%- spokojnie popłynie, nic się nie będzie zapychało, nic się nie będzie działo. Trochę plytko ale zamarzaniem bym się nie przejmowal (jeśli masz jednak obawy rzuć na rurę styropian hydro) a raczej wytrzymałością rury jesli ma leżeć pod terenem po którym będziesz jezdził samochodem- podstawa to bardzo dokładne zagęszczenie (sic!), odpowiednio podsypka, obsypka, zasypka i rura co najmniej SN8 i i tak nie da to gwarancji przy takim zagłębieniu ale zawsze to cos jednak. Jeśli jednak nie będziesz po tym jeździł to nie ma obaw. Hydraulik chce wyjść ze skosa z budynku a boi się mniejszego spadku? Co to za hydraulik ktory nie wie ze wyjście skośne jest również nie prawidłowe technicznie i powinno się przechodzić przez ściany pod kątem prostym. A może chce dać jeszcze lepiej bo wyjść pod kątem prostym i dać kolano za ścianą aby iść ze skosa? Każde rozwiązanie jest o kant dupy ... choć każde będzie ... działać raczej prawidłowo. Ale masz tak w projekcie jak jest to tak rób, odpadnie CI papierkowych zmian a będzie OK, nie martw się. pzdr Edytowane 25 Lipca 2010 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts