Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana przebiegu kanalizacji

jacekjendrzej

Recommended Posts

Mam rozpocząć właśnie wykonywanie instalacji kanalizacyjnej i mam problem. Hydraulik stwierdził, że nie da rady wykonać studzienki pośredniej wychodzącej prostopadle do budynku gdyż nie zachowane zostaną właściwe spadki dla kanalizacji. Zaproponował mi wyjście skośnie z budynku bez studzienki pośredniej. Moje pytanie jest następujące czy mogę dokonać takich zmian w projekcie kanalizacji bez żadnych konsekwencji przy ostatecznym odbiorze budynku przez nadzór.

Z góry dziękuję za wszelki informacje na ten temat

Projekt jest zatwierdzony przez ZGK ale jest jeden mały problem wyjście z budynku mam na głębokości 0,5 m od poziomu gruntu a wlot do studzienki kanalizacyjnej jest na 0,6 m od poziomu gruntu . Rura 160, spadek 1,5 %. Długość przyłącza 12 m, załamanie na studzience pośredniej 90 stopni.

Pozdrawiam

dlatego tak płytko bo jestem ostatni na całej nitce a jeszcze stracone jest z 10-15 cm na głębokości bo "kochana" sąsiadka nie dała podłączyć się innemu sąsiadowi i musieli wychodzić na drogę i dopiero do niego a później do mnie. Dodatkowo ukształtowanie terenu.

0,8%- spokojnie popłynie, nic się nie będzie zapychało, nic się nie będzie działo.

Trochę plytko ale zamarzaniem bym się nie przejmowal (jeśli masz jednak obawy rzuć na rurę styropian hydro) a raczej wytrzymałością rury jesli ma leżeć pod terenem po którym będziesz jezdził samochodem- podstawa to bardzo dokładne zagęszczenie (sic!), odpowiednio podsypka, obsypka, zasypka i rura co najmniej SN8 i i tak nie da to gwarancji przy takim zagłębieniu ale zawsze to cos jednak.

Jeśli jednak nie będziesz po tym jeździł to nie ma obaw.

Hydraulik chce wyjść ze skosa z budynku a boi się mniejszego spadku? Co to za hydraulik ktory nie wie ze wyjście skośne jest również nie prawidłowe technicznie i powinno się przechodzić przez ściany pod kątem prostym.

A może chce dać jeszcze lepiej bo wyjść pod kątem prostym i dać kolano za ścianą aby iść ze skosa? ;)

Każde rozwiązanie jest o kant dupy ... choć każde będzie ... działać raczej prawidłowo.

Ale masz tak w projekcie jak jest to tak rób, odpadnie CI papierkowych zmian a będzie OK, nie martw się.

pzdr

Edytowane przez j-j