Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zacięcie krokwi koszowej

interlosik

Recommended Posts

Witam,

Jestem tu nowy, piszę pierwszy post. Jestem laikiem w sprawach budowlanych. Rozpocząłem budowę domu. Aktualnie jestem na etapie konstrukcji dachu - prawie skończona więźba. Na budowie powstał zgrzyt między cieślą a dekarzem. Chodzi o głębokość nacięcia krokwi narożnej i koszowej (wym. 22x11 cm). Dekarz twierdzi, że nie powinna być głębsza niż 1/3 wysokości krokwi, tymczasem cieśla naciął głębiej. Z jednej strony 12 cm a z drugiej 6 cm (krokwa idzie skośnie do murłaty). Długość krokwi zwisającej poza krawędź murłaty to prawie 1,5. Istnieje obawa, że pod wpływem ciężaru dachówki, śniegu i naporu wiatru, krokwa trzaśnie. Czy obawa jest uzasadniona? Niestety kierbud umywa ręce - twierdzi, że jak cieśla tak mówi to tak ma być. czytając forum natrafiłem na fachowe opinie, proszę o pomoc. Załączam zdjęcia.

P7186390..jpg

P7186395..jpg

Edytowane przez interlosik
sprecyzowanie tematy

Bardzo głębokie zamki nawet na krokwiach. Krokwie wydają się dość wiotkie jak na tak duży okap. Czy okapy są różnej szerokości bo krokiew narożna nie patrzy w naroże budynku i murłata jest przepuszczona. Kierownik nie może umywać rąk! Musi odebrać więźbę i potwierdzić ten fakt stosownym wpisem do dziennika budowy. Pozdrawiam.

Bardzo głębokie zamki nawet na krokwiach. Krokwie wydają się dość wiotkie jak na tak duży okap. Czy okapy są różnej szerokości bo krokiew narożna nie patrzy w naroże budynku i murłata jest przepuszczona. Kierownik nie może umywać rąk! Musi odebrać więźbę i potwierdzić ten fakt stosownym wpisem do dziennika budowy. Pozdrawiam.

panie Andrzeju zgodze sie co do kierownika oraz ustalenia miejsca naroża natomiast co do przekroju krokwii i jej zaciecia juz nie gdyz na zdjeciu nr 1 w oddali widac ze krokwie maja minimum 18 cm wysokosci a zaciecie nie stanowi wiecej niz 25 % wysokosci.