interlosik 20.07.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 (edytowane) Witam, Jestem tu nowy, piszę pierwszy post. Jestem laikiem w sprawach budowlanych. Rozpocząłem budowę domu. Aktualnie jestem na etapie konstrukcji dachu - prawie skończona więźba. Na budowie powstał zgrzyt między cieślą a dekarzem. Chodzi o głębokość nacięcia krokwi narożnej i koszowej (wym. 22x11 cm). Dekarz twierdzi, że nie powinna być głębsza niż 1/3 wysokości krokwi, tymczasem cieśla naciął głębiej. Z jednej strony 12 cm a z drugiej 6 cm (krokwa idzie skośnie do murłaty). Długość krokwi zwisającej poza krawędź murłaty to prawie 1,5. Istnieje obawa, że pod wpływem ciężaru dachówki, śniegu i naporu wiatru, krokwa trzaśnie. Czy obawa jest uzasadniona? Niestety kierbud umywa ręce - twierdzi, że jak cieśla tak mówi to tak ma być. czytając forum natrafiłem na fachowe opinie, proszę o pomoc. Załączam zdjęcia. Edytowane 20 Lipca 2010 przez interlosik sprecyzowanie tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 20.07.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 dekarz ma racje , kama zbyt głeboka , tylko dlaczego.przekrój elementów dobiera sie tak aby zacinka nie była wieksza niz 1/4 wysokosci elementu. i tak wogule to chyba grad a nie kosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 20.07.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Wklej projekt i kilka fotek z innego widoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.07.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Bardzo głębokie zamki nawet na krokwiach. Krokwie wydają się dość wiotkie jak na tak duży okap. Czy okapy są różnej szerokości bo krokiew narożna nie patrzy w naroże budynku i murłata jest przepuszczona. Kierownik nie może umywać rąk! Musi odebrać więźbę i potwierdzić ten fakt stosownym wpisem do dziennika budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 22.07.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Bardzo głębokie zamki nawet na krokwiach. Krokwie wydają się dość wiotkie jak na tak duży okap. Czy okapy są różnej szerokości bo krokiew narożna nie patrzy w naroże budynku i murłata jest przepuszczona. Kierownik nie może umywać rąk! Musi odebrać więźbę i potwierdzić ten fakt stosownym wpisem do dziennika budowy. Pozdrawiam. panie Andrzeju zgodze sie co do kierownika oraz ustalenia miejsca naroża natomiast co do przekroju krokwii i jej zaciecia juz nie gdyz na zdjeciu nr 1 w oddali widac ze krokwie maja minimum 18 cm wysokosci a zaciecie nie stanowi wiecej niz 25 % wysokosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts