paweleu 20.07.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Witam, Chciałbym się zapytać czy jest różnica w zużyciu prądu gdy np chcę zagotować 2L wody w garnku ustawiając na maksymalną moc (opcja Power Boost) a ustawieniem na moc 9. Mam płytę indukcyjną Teka IR641 z której jak na razie jest wszystko OK. Pytam czy efektywniej jest używać opcji P która zagotuje krócej czy używać mocy 9 w skali 1-9 tyle że dłużej. Z płyty dosyć często korzystam Nie wiem czy to odpowiedni dział, może ktoś się podzieli tymi informacjami? Szukałem w archiwum, ale strasznie dużo tego jest może ktoś naprowadzi? PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.07.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Jeśli chcesz zagotować określoną ilość wody, to zużyjesz tyle samo energii bez względu czy zrobisz to za pomocą większej mocy (czyli krócej) czy z mniejszą mocą (to znaczy dłużej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 21.07.2010 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Podłączam się do wątku , gdyż zastanawiam się nad zamontowaniem indukcji lub gazówki .obawiam się indukcji gdyż na temat jej używania każdy mówi co innego, dużo gotuję i m.in. zastanawiam się ile to żre prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 21.07.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 prądu żre za kwotę porównywalną (czasem więcej, czasem mniej, w zależność od tego jaką taryfę masz i co/jak gotujesz) do tej która wydałabyś na gaz robiąc to samo - mi np. wychodzi taniej używanie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.07.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Im szybciej zagotujesz wodę tym taniej. Ilość energii na podgrzanie danej ilości wody jest zawsze taka sama. Ale im dłużej gotujesz tym masz więcej strat do otoczenia. Chyba jednak nie. Jak piszesz dalej, do zagotowania danej ilości wody (w tych samych warunkach) potrzebna jest taka sama ilość energii. Można gotować z użyciem mniejszej mocy i dłużej, albo z większą mocą czyli szybciej, ale zużycie energii będzie równe w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.07.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Zaczyna tu kiełkować akademicka dyskusja. Gdyby to dokładnie policzyć to im szybciej tym lepiej bo mniejsze straty. Ale różnica będzie tak minimalna ze raczej pomijalna. Autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.07.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Zaczyna tu kiełkować akademicka dyskusja. Gdyby to dokładnie policzyć to im szybciej tym lepiej bo mniejsze straty. Ale różnica będzie tak minimalna ze raczej pomijalna. Autorus Prawa fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.07.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Ale to kolega pięknie napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.