Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego w studni jest różowa woda?

Tatarak

Recommended Posts

Kupujemy działkę i mamy zamiar wykopać na niej studnię, żeby mieć wodę do podlewania ogrodu. Sąsiad mieszkający po drugiej stronie ulicy odradza, twierdząc, że w jego studni woda jest "różowa i do niczego się nie nadaje". Nie zdążyłam się wypytać, czy zawsze taka była, czy też poróżowiała wskutek jakichś szczególnych wydarzeń, ale może ktoś wie, od czego może taka być i czy faktycznie do niczego się nie nadaje?

Oczywiście wiem, że najlepiej jest wziąć próbkę i zlecić badania, ale gdzie? Do sanedpidu?

Kupujemy działkę i mamy zamiar wykopać na niej studnię, żeby mieć wodę do podlewania ogrodu. Sąsiad mieszkający po drugiej stronie ulicy odradza, twierdząc, że w jego studni woda jest "różowa i do niczego się nie nadaje". Nie zdążyłam się wypytać, czy zawsze taka była, czy też poróżowiała wskutek jakichś szczególnych wydarzeń, ale może ktoś wie, od czego może taka być i czy faktycznie do niczego się nie nadaje?

Oczywiście wiem, że najlepiej jest wziąć próbkę i zlecić badania, ale gdzie? Do sanedpidu?

Na 15 stronie masz co i za ile w MPWiK Wrocław

http://www.mpwik.wroclaw.pl/download/cennik-IX-2009.pdf

i przebadają ci jak trzeba tą wodę

pozdrawiam

Hej Monti.

Dzięki za podpowiedź :) Jeszcze tylko nie wiem, jakie te badania zlecić? Na początek chyba wystarczy podstawowa analiza chemiczna? Nie zamierzam tej wody używać do celów innych niż podlewanie ogródka lub mycie auta, więc bakteriologiczna mi niepotrzebna? Czy się mylę?

pozdrowienia!

Hej Monti.

Dzięki za podpowiedź :) Jeszcze tylko nie wiem, jakie te badania zlecić? Na początek chyba wystarczy podstawowa analiza chemiczna? Nie zamierzam tej wody używać do celów innych niż podlewanie ogródka lub mycie auta, więc bakteriologiczna mi niepotrzebna? Czy się mylę?

pozdrowienia!

to juz pytanie do laboratorium :)

Zadzwoń a odpowiedza na pytania

Sąsiad jeden ma różową wodę - a reszta sąsiadów? Po po jednym przypadku nie ma co sądzić. Generalnie gleba filtruje wodę (kwarcowe ziarenka piasku mają właściwości adsorpcyjne i pochłaniające dla większości związków organicznych) więc to trochą dziwne. Woda często czerpana ze studni nie powinna być w żaden sposób (i biologiczny i chemiczny) różowa - może być różowa z powodu ludzkiego- sąsiedzkiego, ale to temat na inną historię.

Monti - racja, dzięki :)

Chris - inni sąsiedzi w ogóle nie mają studni. A tego od różowej muszę dokładniej przepytać przy okazji, nie wiem nawet, czy on z niej korzysta regularnie. Ale nie sądzę, bo cała wieś ma wodociąg. Chyba zaczął ją eksploatować, dopiero jak zabrał się za budowę domu.

Rafsli - bardzo pomocna odpowiedź. taka... merytoryczna.