Tatarak 20.07.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Kupujemy działkę i mamy zamiar wykopać na niej studnię, żeby mieć wodę do podlewania ogrodu. Sąsiad mieszkający po drugiej stronie ulicy odradza, twierdząc, że w jego studni woda jest "różowa i do niczego się nie nadaje". Nie zdążyłam się wypytać, czy zawsze taka była, czy też poróżowiała wskutek jakichś szczególnych wydarzeń, ale może ktoś wie, od czego może taka być i czy faktycznie do niczego się nie nadaje? Oczywiście wiem, że najlepiej jest wziąć próbkę i zlecić badania, ale gdzie? Do sanedpidu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 20.07.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Kupujemy działkę i mamy zamiar wykopać na niej studnię, żeby mieć wodę do podlewania ogrodu. Sąsiad mieszkający po drugiej stronie ulicy odradza, twierdząc, że w jego studni woda jest "różowa i do niczego się nie nadaje". Nie zdążyłam się wypytać, czy zawsze taka była, czy też poróżowiała wskutek jakichś szczególnych wydarzeń, ale może ktoś wie, od czego może taka być i czy faktycznie do niczego się nie nadaje? Oczywiście wiem, że najlepiej jest wziąć próbkę i zlecić badania, ale gdzie? Do sanedpidu? Na 15 stronie masz co i za ile w MPWiK Wrocław http://www.mpwik.wroclaw.pl/download/cennik-IX-2009.pdf i przebadają ci jak trzeba tą wodę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.07.2010 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Hej Monti. Dzięki za podpowiedź Jeszcze tylko nie wiem, jakie te badania zlecić? Na początek chyba wystarczy podstawowa analiza chemiczna? Nie zamierzam tej wody używać do celów innych niż podlewanie ogródka lub mycie auta, więc bakteriologiczna mi niepotrzebna? Czy się mylę? pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 21.07.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Hej Monti. Dzięki za podpowiedź Jeszcze tylko nie wiem, jakie te badania zlecić? Na początek chyba wystarczy podstawowa analiza chemiczna? Nie zamierzam tej wody używać do celów innych niż podlewanie ogródka lub mycie auta, więc bakteriologiczna mi niepotrzebna? Czy się mylę? pozdrowienia! to juz pytanie do laboratorium Zadzwoń a odpowiedza na pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 21.07.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 A może do tej studni, różowa pantera wpadła, albo jakieś majtki w kolorze różowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 21.07.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Sąsiad jeden ma różową wodę - a reszta sąsiadów? Po po jednym przypadku nie ma co sądzić. Generalnie gleba filtruje wodę (kwarcowe ziarenka piasku mają właściwości adsorpcyjne i pochłaniające dla większości związków organicznych) więc to trochą dziwne. Woda często czerpana ze studni nie powinna być w żaden sposób (i biologiczny i chemiczny) różowa - może być różowa z powodu ludzkiego- sąsiedzkiego, ale to temat na inną historię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 21.07.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Ktoś tam jednak wrzucił te różowe majki - może takie:http://pasazhandlowy.com/sklep15/images/bielizna/095.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.07.2010 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Monti - racja, dzięki Chris - inni sąsiedzi w ogóle nie mają studni. A tego od różowej muszę dokładniej przepytać przy okazji, nie wiem nawet, czy on z niej korzysta regularnie. Ale nie sądzę, bo cała wieś ma wodociąg. Chyba zaczął ją eksploatować, dopiero jak zabrał się za budowę domu. Rafsli - bardzo pomocna odpowiedź. taka... merytoryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 21.07.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 No dobra, już nie będę, to z radości że za dwa dni rozpoczynam upragniony urlop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.07.2010 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 No dobra, skoro to DLATEGO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 21.07.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Woda jest zażelaziona a sąsiad myli kolory. Do podlewania się nadaje jednak gdy poleci na jasną elewację lub kostkę to zrobi się .... różowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.07.2010 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Woda jest zażelaziona a sąsiad myli kolory. Do podlewania się nadaje jednak gdy poleci na jasną elewację lub kostkę to zrobi się .... różowa. To żelazo roślinom nie zaszkodzi, jakby co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 22.07.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 W rozsądnych ilościach jest nawet te żelazo wskazane - nawet dla człowieka Kwestia tylko, jak bardzo jest zażelaziona ta woda. Analiza chemiczna na pewno to wykaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 22.07.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 W rozsądnych ilościach jest nawet te żelazo wskazane - nawet dla człowieka Kwestia tylko, jak bardzo jest zażelaziona ta woda. Analiza chemiczna na pewno to wykaże. jak woda jest różowa od żelaza, to na pewno za bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 22.07.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Wiesz, czy od żelaza to nie wiesz Nie było analizy, a kolor cieczy u sąsiada może być uzależniony np. od za blisko spuszczanej gnojówki do gleby ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 22.07.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 tylko czy gnojówka jest różowa? Trzeba by analizę zrobić... Sybiektywność w widzeniu barw, kolor od żelaza na 99%. Roślinom nie zaszkodzi Z drugiej strony niektórzy dopłaciliby żeby mieć różową trawkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts