Gość Konto usunięte_12* 25.07.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) Acha, zapomniałem dodać, że narzekają (ZIMĄ) na okropną wilgoć na strychach właśnie ci, którym wykonano te "szczeliny" w kalenicy, ale nie wykonano tych okienek w ścianach szczytowych (bo to psuje wg projektantów wygląd elewacji). Wniosek - same szczeliny w kalenicy, to zbyt słaba wentylacja strychu, czyli w praktyce - ŻADNA. Pozdrawiam Edytowane 25 Lipca 2010 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 26.07.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Czyli jesteś zwolennikiem wentylacji grawitacyjnej wspomaganej wentylatorkami. A co z nawiewem? W tym wypadku widzę takie wyjście jako najlepsze. Jeden kanał w kuchni lub w łazience przeprowadzić na dach i na nim zamontować wentylator. Aby inwestycja miała dodatkową uzyteczność to proponuje do tej kratki w kuchni dorobić zadaszenie i stworzyć okap (nie trzeba fabrycznego okapu z własnym wentylatorem - wystarczy daszek). W zasadzie jakby ten kanał był na wyłącznośc tej kuchni to można kupić zwykły mechaniczny okap i włączyć go na stałe - będzie działać podobnie - choć z przyzwyczajenia unikam proponowania takich rozwiązań (nadcisnienia w kanałach). Napływ powietrza realizowany metodami klasycznymi jak przy grawitacji - nieszczelnościami. W tym wypadku okna powinny być na mikrouchyle/rozszczelnieniu. Co do dyskusji o strychu - MK ma rację - takie rozwiązanie czasem działa, ale zwykle nie działa, w zależności jak się zbiegną okoliczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.07.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 (edytowane) Skoro u Ciebie wilgoć w zimie jest większa niż latem, to wentylacja w budynku jest do kitu. Nie przekręcaj moich słów - ja nie narzekam na swoją wentylację (jest wystarczająca), tylko piszę, jak jest u wielu forumowiczów (bo się na to skarżą w sezonie zimowym). Czy zauważyłeś, że Wojtos w ogóle się nie odzywa (pewnie ma uciechę czytając naszą polemikę)? Nie wiem też, czy pozostali czytelnicy tego wątku coś zrozumieli z twoich zawiłych i nowatorskich teorii. Ale to już inna sprawa. Jeśli chodzi o mnie, to nie chce mi się już z tobą "klikać", bo przekręcasz złośliwie moje wypowiedzi. Edytowane 26 Lipca 2010 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.07.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 (edytowane) Co do dyskusji o strychu - MK ma rację - takie rozwiązanie czasem działa, ale zwykle nie działa, w zależności jak się zbiegną okoliczności. U mnie działa wystarczająco dobrze (choć powtarzam - najlepiej w chłodnych porach roku, bo wtedy występuje wyraźna różnica temperatur pomiędzy pomieszczeniami na poddaszu a strychem). Twierdzenie, że pomieszczenia na poddaszach nie muszą być wentylowane jest czystą HEREZJĄ. One przede wszystkim powinny być wentylowane, bo zbiera się w nich ciepłe, wilgotne powietrze z dolnych pomieszczeń! Edytowane 26 Lipca 2010 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts