Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy muszę mieć prąd budowlany aby dostać docelowy?

Recommended Posts

Cześć,

Słyszałem, że aby ZE (ZEW-T) podpisał ze mną umowę na prąd docelowy to muszę mieć najpierw od nich prąd budowlany, choćby na jeden dzień.

Dla mnie jest to bez sensu, bo dom zbudowałem już prawie cały, bez prądu budowlanego.

Mam już świeżo postawione przyłącze i WLZ.

Czy może się zdarzyć, że 'załatwienie' prądu docelowego będzie trwało przez to dłużej niż gdybym wcześniej miał budowlany?

Dzięki

Nie pamiętam dokładnie. Ale chyba musi być instalacja wewnętrzna i zewnętrzna z zaświadczeniem od uprawnionego elektryka. Dopiero wtedy mogłem wystąpić do ZE o podłączenie prądu. Przyłącz do słupa miałem wykonany już wcześniej, ale prąd nie był "włączony" jeszcze. Na słupie wisiała sobie skrzynka przygotowana przez elektryków. Po dostarczeniu pliku dokumentów przyjechali technicy i podłączyli skrzynkę do prądu.

Każdy Zakład Energetyczny rządzi się swoimi prawami.... w Vattenfall'u nie musisz mieć budowlanego żeby podłączyć się do sieci.

Jest wiele budów, które zasilają się z agregatu i podłączają się później wprost do sieci z pominięciem budowlanki.

Dobra rada.

Poszukaj lokalnego elektryka z papierami, który zna kręte ścieżki w Twoim ZE.

To znacząco przyspieszy temat.

Powiedzieli w ze, że dopiero po odbiorze budynku mogę mieć normalny prąd. pozdr adam

tu podobny wątek

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?127879-Taryfa-budowlana-jest-nielegalna!!!

ps. jak ustawić w laptopie aby obraz możnabyło przesuwać góra dół na konsoli dotykowej ? działało i nie działa ?

Edytowane przez aadamuss24

Witam,

Czytając wasze wypowiedzi musze stwierdzić, że mój zakład energetyczny jest super :-) (RZE)

Umowę podpisałem w czerwcu zeszłego roku (na prąd docelowy, nikt się nie pytał o budowlany), w marcu postawili skrzynkę w lini ogrodzenia (tylko 10 miesięcy czekania :-)), w kwietniu elektrycy zrobili instalację w domku i linię do skrzynki - dali mi papierek, że instalacja jest wykonana zgodnie ze sztuką i szkic instalacji - z tym udałem się do energetyki i za tydzień miałem prąd doceloiwy w domku.

Pozdrawiam

Bzdur ci ktoś naopowiadał. Jak komuś nie jest potrzebne przyłacze na czas budowy to nikt nikogo do tego nie zmusza. Natomiast ile będzie trwało wykonanie docelowego przyłacza to nie wiem ale będziesz miał to okreslone w umowie przyłączeniowej. Aby było szybciej to musisz sam zając się opracowaniem dokumentacji techniczno prawnej (wtedy to od ciebie zalezy jak szybko ja opracujesz) a ZE pozostaw tylko roboty budowlane - ok 3 miesiace.

Witam, mam problem z moim ZE. Nie chce mi podłączyć prądu docelowego mimo, że budowa domu jest już zakończona, odbioru jeszcze nie mam bo nie mam podłączonego prądu. Tworzy się błędne koło. W ZE powiedzieli mi, że nie wystarczy oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu prac budowlanych bo przeciez kierownik może poświadczyć nieprawdę. Muszę mieć odbiór z nadzoru budowlanego. Czy ZE postępuje zgodnie z prawem? czy muszę podłączać prąd budowlany mimio, że nie jest on mi potrzebny? Proszę o pomoc. Powiedzcie na jakiej podstawie działa ZE , że tak postępuje? jak obejść ich przepisy?

Witam, mam problem z moim ZE. Nie chce mi podłączyć prądu docelowego mimo, że budowa domu jest już zakończona, odbioru jeszcze nie mam bo nie mam podłączonego prądu. Tworzy się błędne koło. W ZE powiedzieli mi, że nie wystarczy oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu prac budowlanych bo przeciez kierownik może poświadczyć nieprawdę. Muszę mieć odbiór z nadzoru budowlanego. Czy ZE postępuje zgodnie z prawem? czy muszę podłączać prąd budowlany mimio, że nie jest on mi potrzebny? Proszę o pomoc. Powiedzcie na jakiej podstawie działa ZE , że tak postępuje? jak obejść ich przepisy?

To jakaś bzdura jest. Generalnie to robi się tak:

1. Występujesz o warunki przyłączenia

2. Jak masz warunki to podpisujesz umowę z ZE o wykonanie przyłącza - ZE ma na to 2 lata

3. ZE wykonuje przyłącze

4. Jak masz gotową instalację wewnętrzną i wewnętrzną linię zasilającą (kabel od skrzynki do domu) to zgłaszasz w ZE, że jest to gotowe (musisz mieć na potwierdzenie swoich słów papier podpisany przez elektryka, który wykonywał Ci te instalacje)

5. ZE podłącza Ci prąd

U mnie tak właśnie było (kiedyś Enion, teraz Tauron) i oidw tak powinno być też w innych ZE (bo ta procedura jest jakoś regulowana)...

Witam,

Warunki przyłącza mam, podpisaną umowę o wykonanie przyłącza też, gotową instalację wewnętrzną i wewnętrzną linię zasilającą (kabel od skrzynki do domu) , zgłosiłam do ZE że to już jest. A ZE chce mi podłączyć prąd budowlany mimo, że dom jest już postawiony i wykończony. Nie chce podłączyć docelowego bo nie ma odbioru budynku. Jak rozwązać ten problem?

Witam!

Sam kilka lat temu przeszedłem tę paranoiczną drogę przez mękę.

Dom jednorodzinny nie podlega odbiorowi tylko zgłoszeniu zakończenia budowy (przynajmniej tak było). Do tego zgłoszenia potrzebne jest (było) między innymi oświadczenie kierownika robót instalacyjnych o ich zakończeniu i sprawdzeniu. Taka podkładka do tego niby-odbioru być musi.

Jak oświadczył mi pan z uprawnieniami, który robił sprawdzenie, nie powinien właściwie tego podpisać, bo instalacja nie jest zasilana, a powinna i to z docelowego przyłącza. Tutaj właśnie jest to błędne koło i może z tego bierze się ten wymóg ZE posiadania najpierw przyłącza budowlanego.

Nasłuchałem się wtedy wielu ciekawych rzeczy, między innymi tego, że przyłącze będą mi robić 2 lata. Że jest tutaj jakiś bałagan w przepisach to chyba pewne.

Najlepiej więc chyba najpierw załatwić zgłoszenie zakończenia budowy i z tym do ZE. Musiałem tak zrobić, bo bank gonił.

Pozdrawiam

Zeby zglosic zakonczenie budowy do PINBU trzeba miec protokół odebrania przyłącza l ub pismo z ZE że przyłącze zostało wykonane zgodnie z przepisami. Bez tego nie uda sie odebrać budynku. Problem jest wtedy jak przyłącze wykonane a elektryk wykonujacy przylacze nie dopelnil formalnosci. Wtedy trzeba rozmawiac z przelozonymi.

Pozdrawiam