Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Max, masz większą bramę. Jeden producent zaleci mocniejszy automat -inny standard. To już 200-400 zl roznicy...

kolejna sprawa - przetłoczenia (czyli wzór) jedne są tansze, drugie droższe

montaż ( ok 400+ za brame 200+ automat)

rabat

no i mamy cenę..

Edytowane przez finlandia
błędy piwne:)

Finlandia podałem cenę od dwóch autoryzowanych przedstawicieli Wiśniowskiego i tak jak już napisałem wyżej ten sam kolor, te same przetłoczenia, ten sam napęd. Tak więc nie wiem skąd aż taka wielka rozbieżność? Masz trochę racji bo nieco różnili się w cenie montażu jeden chciał 550 a drugi 650 zł.

No to jeśli jest 1 tys różnicy to drąż temat.

Najlepiej zapytaj w tej droższej firmie, co wpłynęło na cenę - to nie jest jakiś nietakt by szczerze porozmawiać. Na codzień sprzedaję inną markę bram, ale takie różnice w moim cenniku mogą się brać z:

- rodzaju automatu (marka, moc, dodatkowe piloty)- nawet kilkaset złotych

- wielkości nadproża (np. wyższe wymagają czasem specjalnych przedłużek i innego prowadzenia) - ale to do 100zł

- dodatków takich jak zamki, uchwyty

- rodzaju sprężyn (zwykłe - czyli naciągowe są na ogół tańśze od lepszych, skrętnych) (od 0 do 200zł)

- rodzaju struktury (gładka lub struktura drewna) - znów od 0 do 300zł

Wydaje mi się, że Wiśniowski ma mniej opcji, ale nie jestem pewien - nie specjalizuję się w ich bramach.

Zapomnialem jeszcze dodac jednego czynnika wplywajacego na cenę:

RABAT - 10% to w takim przypadku ok 500-600zł. Az takich różnic w rabacie byc nie powinno miedzy firmami, ale 5% to i owszem.

A poza reklamą - pierwszą bramą jest u mnie Krispol. Za współpracę. Tak sie jakoś złozyło - pojawili sie w odpowiednim czasie i miejscu i mi "przypasowali".

Nie mialem jeszcze powodu by zmieniac zdanie, chociaz moi montazysci bram mowią tylko "Wisniowski" /ale dlatego, że Wisniowski jest dla nich prostszy i bardziej znany - tzn. w podstawowej sprzedazy ma mniej roznych opcji technicznych/