er-es 20.07.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Witam. Dziś był u mnie parkieciarz i mierzył wilgotność wylewki. Jest na poziomie 3-3,5 %. Potrzebuje za miesiąc mieć poniżej 2% - wtedy podobno można kłaść parkiet. Napiszcie mi proszę co mogę zrobić, żeby ten proces schnięcia przyspieszyć ? Muszę się tam wprowadzić do końca września i jak narazie kolejny temat, który mnie powstrzymuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.07.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Witam. Dziś był u mnie parkieciarz i mierzył wilgotność wylewki. Jest na poziomie 3-3,5 %. Potrzebuje za miesiąc mieć poniżej 2% - wtedy podobno można kłaść parkiet. Napiszcie mi proszę co mogę zrobić, żeby ten proces schnięcia przyspieszyć ? Muszę się tam wprowadzić do końca września i jak narazie kolejny temat, który mnie powstrzymuje 1,5 do 2% Twoja wylewka musi jeszcze wyschnąć. Nie ma takiej możliwości, bez nakładu kosztów. Jedyny sposób to wpuszczenie ciepłego powietrza pod wylewkę i wyprowadzenie go na zewnątrz. Koszt duży, ponieważ trwałoby to około 3 tygodni. Najpierw jednak musisz usunąć naskórek twardej i bardzo cienkiej a przy tym bardzo zwartej i kruchej warstewki z wylewki. Wykonanie próby chłonności pozwoli ocenić przenikanie przez tę warstwę pary wodnej. W tej chwili zbiera się ona w górnych warstwach wylewki. Jak gruba jest Twoja wylewka, z jakiego cementu (dokładna nazwa i producent) została wykonana i kiedy? Z jakiego miejsca (głębokość) wylewki parkieciarz pobrał próbkę do badania wilgotności? A może mierzył przyrządem elektrycznym, jak się ten przyrząd nazywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 21.07.2010 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Wylewka ma ok. 3 m-ce. Nazwy cementu nie znam, kupowałem go w Oriko, brałem taki bez popiołów. Mierzył jakąś kulką metalową z elektronicznym wyświetlaczem, wartości jakie pokazywał ten sprzęt to od 65 do 80. Tynki miały wilgotność ok. 30 - były robione 1,5 m-ca temu. Grubość wylewki to 6-7 cm na styropianie 5 cm, pod tym folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 21.07.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Wylewka ma ok. 3 m-ce. Nazwy cementu nie znam, kupowałem go w Oriko, brałem taki bez popiołów. Mierzył jakąś kulką metalową z elektronicznym wyświetlaczem, wartości jakie pokazywał ten sprzęt to od 65 do 80. Tynki miały wilgotność ok. 30 - były robione 1,5 m-ca temu. Grubość wylewki to 6-7 cm na styropianie 5 cm, pod tym folia. W temacie wilgotności posadzki podpowiedzi na forum mają charakter bardzo ogólny. Chcąc pomóc trzeba zmierzyć. Jeśli chcesz mieć dokładny pomiar z oceną czasu doschnięcia posadzki do właściwego poziomu, prześlij na adres mojej firmy 20 -30 dkg betonu wykutego z dolnej części posadzki. Miejsce pobrania próbki musi być oddalone od okna, najlepiej północna strona, 0,5m od ściany.Bezpośrednio po wydobycui próbki, zapakuj ją bardzo szczelnie w folię i wyślij. Pomiar wraz z opisem masz gratis. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.07.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Wylewka ma ok. 3 m-ce. Nazwy cementu nie znam, kupowałem go w Oriko, brałem taki bez popiołów. Mierzył jakąś kulką metalową z elektronicznym wyświetlaczem, wartości jakie pokazywał ten sprzęt to od 65 do 80. Tynki miały wilgotność ok. 30 - były robione 1,5 m-ca temu. Grubość wylewki to 6-7 cm na styropianie 5 cm, pod tym folia. Przyrząd ten to Gann Hydromette Compact. Pomiar jaki wykonał parkieciarz ma jeden wielki błąd. Mianowicie podaje wilgotność wylewki do grubości 3cm. U Ciebie jest 7cm. Poziom wody, która będzie wyparowywała z wylewki w dolnych jej warstwach jest wyższy, i sięga na podstawie pomiaru parkieciarza około 4-4,5%. Trzy miesiące to o wiele za krótko. W sposób naturalny wylewka będzie wysychała następne 3 miesiące. Na pewno musisz zeszlifować naskórek z powierzchni wylewki. Czy pod pomieszczeniem są jakieś inne pomieszczenia, czy leży na gruncie rodzimym? Parkieciarz nie może bazować na tym przyrządzie i przystąpić do układania parkietu. WILGOĆ Z DOLNYCH WARSTW WYLEWKI - NIE OSIĄGALNA DLA TEGO PRZYRZĄDU - WEJDZIE W DREWNO. 1CM TYNKU TO NIE 6-7CM SŁABEGO BETONU około (12N/mm2). Jeżeli bez dodatkowych składników to pewnie CEM I portlandzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 22.07.2010 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Parkieciarze powiedzieli, żeby wynająć firmę od osuszania i za ok. 10 dni zmierzyć znów. Powiedzieli też że jak będzie na kulce dobra wilgotność to pobiorą próbkę i zmierzą dokładniej. Mówili też, że można pokryć wylewkę warstwą żywicy 50 zł/metr kw. ale wtedy nie dają gwarancji. Powiedzcie mi jak z tym osuszaniem i żywicą, czy to ma sens? Jak się szlifuje naskórek z wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 22.07.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Obecnie masz komfortową sytuację do naturalnego osuszenia posadzki. W ciepłe pogodne dni otwieraj okna i naturalnie ogrzewaj całą kubaturę budynku w tym posadzki. Na końcowy efek poczekaj kiedy spadnie temperatura , wówczas ciepło z nagrzanej posadzki przenikając do otoczenia skorzysta z zawartej tam wilgoci, która będzie jego nośnikiem. Z chwilą ostudzenia posadzki w znaczym stopniu spadnie jej wilgotność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 22.07.2010 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Na razie postawiłem dwa osuszacze, w dwie godz. ściągnęły ok. 3 ltr. wody. Nie wiem czy to mało, czy dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.07.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Na razie postawiłem dwa osuszacze, w dwie godz. ściągnęły ok. 3 ltr. wody. Nie wiem czy to mało, czy dużo. Osuszacze nie osuszą tego co siedzi w głębszych warstwach wylewki. Znam to z doświadczenia. Osuszacze chodziły miesiąc. Klient płacił jak za zboże. Efekt. W Wylewce 8cm grubości na dnie przy folii, wilgotność powietrza nadal sięgała 88-92% Na powierzchni jednak wynik był zdecydowanie lepszy. Poprawa o 0,6CM% z 2,8CM% na 2,2CM%. Naturalne suszenie jak radzi Parkietkomplex + ewentualnie pomoc osuszacza. Na duże zmiany bym nie liczył. Woda została też ściągnięta ze ścian. Pomieszczenia powinny być zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 23.07.2010 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Heh jednym słowem załamka. W dzień wietrzę na maxa, od wieczora zamykam okna i suszę. Przez 15 godzin ściągnęło 18 ltr wody - okna były zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.07.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Heh jednym słowem załamka. W dzień wietrzę na maxa, od wieczora zamykam okna i suszę. Przez 15 godzin ściągnęło 18 ltr wody - okna były zamknięte. W nocy spada temperatura pomieszczenia a tym samym spada ciśnienie pary wodnej w powietrzu tegoż pomieszczenia. W takiej sytuacji, na zasadzie równowagi, nagrzane "ciepłem dziennym" wilgotne posadzki i ściany muszą oddać część wilgoci do otaczającego je powietrza. Pełniący dyżur osuszacz czuwa aby nie przekroczyć określonego pułapu nasycenia wilgocią. Każdy nadmiar jest automatycznie kondensowany. Patrząc na efekty 18l wody/ 15 godzin, można mówić o skuteczności działania i nie widzę powodu do "załamki". Zadbaj o szczelność pomieszczeń w nocy w trakcie sztucznego osuszania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 23.07.2010 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Na noc zamknąłem okna. Do wieczora, czyli ok. 30 godzin osuszania wylałem ok. 30 ltr. wody. W powietrzu nadal czuje się wilgoć. W domu mam 27 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.07.2010 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Na noc zamknąłem okna. Do wieczora, czyli ok. 30 godzin osuszania wylałem ok. 30 ltr. wody. W powietrzu nadal czuje się wilgoć. W domu mam 27 st. Osuszcz powinien pracować tylko w nocy przy szczelnie zamkniętych pomieszczeniach. Osuszanie pomieszczeń w dzień przy otwartych oknach nie ma żadnego sesnsu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 24.07.2010 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 To ja go maltretowałem całą dobę. Po nocy są dwa pełne pojemniki czyli 18 ltr. Nie wiem tylko do której godziny się zapełniły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 11.08.2010 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Osuszanie po 10 dniach zakończyłem, potem nagrzewnica 15 kW i podgrzewanie wylewek. Wczoraj był parkieciarz z magiczną kulką i wykazało przy wykuszu 2,3 % - dziś w tym samym miejscu inny mierzył na karbid 1.5 %. Ta kulka coś chyba tylko taka zabawka jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.08.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) Osuszanie po 10 dniach zakończyłem, potem nagrzewnica 15 kW i podgrzewanie wylewek. Wczoraj był parkieciarz z magiczną kulką i wykazało przy wykuszu 2,3 % - dziś w tym samym miejscu inny mierzył na karbid 1.5 %. Ta kulka coś chyba tylko taka zabawka jest ? Magiczna kulka mierzy tylko do głębokości 3cm!!! Z jakiej głębokości wylewki parkieciarz pobrał próbkę do pomiaru i czy było to 50 gramów bez kamyków?!!!!! Od parkieciarza usłyszałeś to co chciałeś usłyszeć! Pytanie czy to prawda! Próbka do pomiaru CM-ką musi byc pobrana z warstwy wylewki leżącej na folii. Pobrana musi byc w rękawicach gumowych przy grubości wylewki 5-6cm w ciągu maksimum 5 minut i to tak aby nie miała możliwości oddać wilgoć w powietrze. Czy przyrząd (butla stalowa) przed pomiarem była przez około 20 minut aklimatyzowana? Jeżeli magiczna kulka była w porządku i pokazała 2,3% na głębokości do 3cm, to w tym samym miejscu prawidłowo wykonany pomiar CM-ką powinien wykazać na samym dole wylewki powyżej 2,3%. Takie są zasady fizyki budowlanej zakładając, że wszystko jest sprawne i wykonane bez błędów?!!!! Bądź na tym etapie czujny!!! Magiczna kulka i CM -ka to mogą i są często tylko takie zabawki. Każ zmierzyć sondą (długa) wilgotnościomierza wilgotność w otworze wylewki na jej dnie przy folii i napisz jaki masz wynik. Wiercisz wiertłem do betonu śr. większej od sondy. Podczas wiercenia staraj się odsuwać od otworu pył. Włóz sondę i zaśłóep plasteliną otwór. Zostaw na 0,5 godziny w otworze. Następnie włącz przyrząd i odzczytaj temperaturę, wilgotność i punkt rosy! Parkieciarz powinien mieć taki przyrząd. Poza tym wszystkie pomiaru mają być wpisane do protokołu i tobie wręczone. Żądaj tego! Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.08.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) Podane przez Ciebie wyniki pomiarów choć wartościowo różne to jednak w dużym przybliżeniu spójne. Zakładam, że pomiary zostały wykonane zgodnie z przyjętymi zasadami.Zgodnie z zasadami termodynamiki próbki ze zwartego powierzchniowo betonu posadzki w trakcie jego ostudzania powinny być pobierane z jej górnej części a w pozostałych przypadkach próbka powinna być pobierana z dolnej partii posadzki.Pomiar miernikiem kulkowym obrazuje wilgotność bezwzględną, maksymalną do do 3% u Ciebie jest 2,3, czyli nieżle, natomiast wynik CM pokazuje tylko wodę, którą może zaabsorbować karbid, stąd wynik 1,5% w odniesieniu do max 2% też jest niezłym wynikiem.Po wystudzeniu posadzki po uprzednim jej ogrzewaniu dmuchawą, wilgotność betonu jeszcze nieco spadnie.Powyższe wyniki należy odpowiednio zinterpretować w kontekście grubości , porowatości i ogólnej jakości betonu posadzki oraz w odniesieniu do grubości parkietu czy desek jak również gatunku drewna z jakiego są wykonane. Podsumowując, możesz przymierzać się do montażu podłogi. Pozdrawiam. Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 14.08.2010 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Zamierzam montować parkiet dębowy 7x50 gr. 16mm. gdzieś za 3 min. tyg. więc powinno jeszcze ciut podeschnąć. Ten co mierzył to wykuwał z posadzki pod oknem na południowej ścianie ileś tam betonu, ważył i dosypywał potem wsadził w miseczkę i go rozdrobnił. Nie wiem ile tego było, ale próbki na pewno nie brał znad samej folii, tylko gdzieś z gł. 3 cm. Powiedzieli, że dają gwarancję na 5 lat pisemną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.08.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 (edytowane) Zamierzam montować parkiet dębowy 7x50 gr. 16mm. gdzieś za 3 min. tyg. więc powinno jeszcze ciut podeschnąć. Ten co mierzył to wykuwał z posadzki pod oknem na południowej ścianie ileś tam betonu, ważył i dosypywał potem wsadził w miseczkę i go rozdrobnił. Nie wiem ile tego było, ale próbki na pewno nie brał znad samej folii, tylko gdzieś z gł. 3 cm. Powiedzieli, że dają gwarancję na 5 lat pisemną. Błąd pomiaru! Zbyt płytko! Tylko z dołu wylewki. jeżeli na 3cm jest 1,5CM% to na 6-7cm jest około 2,0-2,4CM%. Pracować w rękawicach gumowych. Pobierać próbkę należy szybko i sprawnie przygotować do pomiaru. Należy odsypać kamyki-robią tylko wagę. Wstępne rozbijanie próbki powinno odbywać się w woreczku foliowym. Kompletne badanie nie powinno trwać dłużej niż 15 minut. Z tego pobieranie (wykuwanie) i przygotowane próbki 5 minut. Próbkę najpierw się rozdrabnia a potem dopiero waży!!! To jest jeszcze jeden błąd jaki popełniają parkieciarze. Wagi poza tym muszą być legalizowane! W zestawie jest odważnik, który należy położyć na szalkę i sprawdzić wagę! Butla przyrządu powinna w mieszkaniu postać około 20 minut aby się zaaklimatyzować. Pomiary w ciepłej butli są zafałszowane. Strona południowa przy oknie też nie jest dobrym miejscem. Jeżeli jednak robił przedmiar wilgoci przyrządem elektrycznym, to pewnie tam znalazł najwilgotniejsze miejsce? W tym miejscu jest zawsze cieplej, przez to i bardziej sucho!. Ważne! Ilość kulek stalowych 4 sztuki od wielkiej 32mm do 5mm. Co z warstwą wierzchnią wylewki? Sprawdzali jej stan? Czy podczas pobierania próbki do CM wylewka się piaszczyła? Czy coś mówili na ten temat? Zamiast CM-ki pewniejsze pomiary daje badanie poziomu wilgotności przyrządem DNS 812. Edytowane 14 Sierpnia 2010 przez jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 15.08.2010 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Kamyków nie było bo miałem piach przesiewany. Butli nie aklimatyzowali, kulki były 3, albo 4 nie zwróciłem uwagi, ale kilka. Przed mierzeniem CM, nie robili innych pomiarów. Nie wiem o co chodzi z piaszczeniem wylewki, była twarda jak diabli, musieli mocno kuć żeby coś odłupać. Moim zdaniem mierzyli w złym miejscu, bo mocno nasłonecznionym, a w salonie mam od wschodniej strony zawsze cień, tam powinni mierzyć. Ale jeszcze przed samym montażem powiem im żeby to tak zrobili jak piszesz. Czy mają mi to wpisać w gwarancję, gdzie mierzyli, ile wyszło itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts