Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolejność- dachówka czy okna

mkala2

Recommended Posts

Witam

Proszę o podpowiedź: pokryliśy dach papą (domek jest jeszcze nie zamknięty) i co dalej ?

Najpierw dachówka czy okna i drzwi. Ja myślałam że najpierw zrobię go w środku + okna i drzwi a na końcu dachówka ale ktoś mi mówił że najpierw dachówka bo to ogromny tonaż dla domu i może potem coś albo pękać albo trzeba będzie wzywać kogoś od okien na ich ponowną regulację.

No właśnie! Co ci wszyscy inwestorzy z tym tonażem? A wracając do meritum to jedna warstwa papy nie jest żadnym pokryciem! A jak podczas prac dekarskich zostaną potłuczone szyby (to tylko czarnowidztwo). Zdecydowanie najpierw dach! Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

A jako wykonawca od spraw okien powiem, że jak dla mnie lepiej później wstawiuć okna. Najpierw dach, tzn. układanie go później mi nie przeszkadza, ale dachowka to mnóstwo pytłu, brudu, cięcia. Edytowane przez finlandia
zmiana sensu wypowiedzi

• 2 weeks później...

Zawsze przed wejściem z pracami do środka trzeba zamknąć dom oknami i drzwiami - i wie to każdy :) chyba, że ma ciecia na budowie 24h. I przykryć dach minimum papą. Zostaje tylko kwestia w jakiej kolejności wydać pieniądze dachówka czy wykończenie wewn.

1. dach, 2. stolarka, 3. wykończenie wewn. Czy też 1. stolarka, 2. dach, 3. ale zawsze na końcu wykończenie wewn.

czy

1. stolarka, 2. wykończenie wewn, 3. dach

oba są poprawne, ale ja wolę mieć dach przed wykończeniem wewn aby ewentualnie nie przeciekała mi papa w wełnę mineralną, płyty k-g, czy na tynki.

A co do Ciebie na dziś, to wolał bym mieć: 1-dachówka, 2-okna, 3-środek. No chyba, że mury stoją już 1 rok to teraz już wiatr w środku jest ci mało potrzebny, wystarczy wentylacja przy murłacie :)