freakinweb 21.07.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Witam. Mam studnię 12 kręgów, chcę pociągnąć wodę do jednego kranu, gdzie woda będzie pobierana często, ale w małych ilościach (do pięciu litrów) naraz.Proszę doradzić mi jaką pompę zakupić - myślę o elektrycznej do gniazdka, czy samooczyszczającą, czy obiegową, a może jeszcze inną? Jeszcze jedno: mam mało miejsca, więc duży hydrofor nie wchodzi w grę, ew. mały zbiornik do 25 litrów do zawieszania na ścianie. Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 07.08.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Zakładając ,że krąg ma 0,9 m x 12 to mamy głębokość studni 10,8 m więc jeżeli zależy ci na ciśnieniu zdolnym do podlewania ogrodu możesz w tym przypadku zainstalować tylko hydrofor z pompą głębinową . Jeżeli ciśnienie może być mniejsze można użyć pompy membranowej . Hydrofor to pompa oraz zbiornik + automatyka wyłączająca pompę po napełnieniu zbiornika . Hydrofor jest niezbędny do zasilania instalacji wodociągowej w budynku i zapewnieniu odpowiedniego ciśnienia wody . Jeżeli będziesz mieć tylko jeden kran można zamontować tylko samą pompę . Lecz jest to mało wygodne rozwiązanie bo będziesz musiał wyłączyć zasilanie elektryczne po pobraniu wody . Hydrofor uruchamiasz przez odkręcenie kranu a wyłączasz przez zakręcenie kranu . W/w pompy są zdolne do wypompowania wody powyżej 10 ,8 metra wysokości . pomp zatapialnych nie polecam bo nie podniosą ci wody na taką wysokość . To co napisałem traktuje temat powierzchownie . Żeby do tematu podejść dokładnie trzeba by zobaczyć sytuacje na miejscu i precyzyjnie określić do czego ma być ta pompa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts