evien 21.07.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Witam serdecznie Przejrzałem sporo postów na forum odnośnie ułożenia kostki zarówno granitowej jak i betonowej, na podjazdach ścieżkach ale w sumie nie znalazłem nic na teamt tarasów, stąd też pisze. Może coś na tema tarasu. Taras wielkości ok 23m2 z czego jakieś 8m2 jest pod dachem reszta nie. Taras jest na rogu domu więc widok mam na dwie strony. Pod taras został wylany beton na fundament o szerokośc ok 20 cm oczywiście zbrojony. Środek zasypany piaskiem zwykłym żółtym dośc drobnym jakieś dwa lata temu, także ubił się nieźle. Poziom tarasu muszę podnieść o jakieś 20cm jeszcze. Pomysł jest taki aby na wylanym fundamencie ułożyć murek z kostki granitowej oczywiście na bazie silnego betonu no i tutaj mam już pytania nr 1. Czy zbroić beton dodatkowo ? Czy łączyć to z fundamentem? Stosować izolację poziomą? Zastanawiam się czy nie zrobić murku nieco wyższego niż poziom tarasu ostateczny dlatego pytanie nr 2. zrobić spadek w jedną stronę(tam gdzie będą schodki)? i jaki duży? Środek tarasu żona sobie wymyśliła w sposób dwojaki, tzn opcja A kupię płyty tarasowe rezydencja z brukbetu 40x40cm grubośc 4cm(wiecie takie z posypką otoczaka llub innych pierdół)? opcja B kostka creative grabo ( wsumie fajna) grub 6cm. Pytanie nr 3. Jakie zastosować materiały na podsypkę i jakiej grubośći warstwy w przypadku A i B wiadomo że ruch będzie pieszy, chyba że będę rowerem jeździł ! No i wspomniane schodki. Tutaj zastanawiam się okropnie, Myśl przewodnia jest taka aby ułożyć z kostki granitowej zarys (lub całość) a resztę wypełnić elementami z opcji A lub z opcji B. W przypadku wersji A to płyty odpadają bo nie chce ich ciąć a schodki mają być po łuku:) Pozdrawiam i czekam na jakieś sensowne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evien 03.08.2010 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam, Brak odpowiedzi na mój psot, cóż zrobiłem po swojemu efekt w załącznikach, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 06.08.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 fajnie- gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts